Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Kreft og vagusnerven

Kreft og vagusnerven

Vagusnerven – også kalt innvollsnerven – går fra hjernestammen, gjennom halsen og brystkassen og ender i buken. Den kontrollerer blant annet hjertefrekvensen og fordøyelsen. I tillegg er den involvert i tre biologiske prosesser som er koblet til kreftutvikling: psykisk stress, inflammasjon og oksidativt stress forårsaket av frie radikaler. På denne bakgrunn har en belgisk forskergruppe undersøkt 12 befolkningsstudier for å se om det kan være sammenheng mellom aktiviteten i vagusnerven og kreft. Studien inkluderte vel 1 800 pasienter som fikk målt deres hjerteratevariabilitet (HRV), som er en indikator på aktivitet i vagusnerven. HRV er også en viktig indikator for hvordan organismen generelt fungerer. Et friskt hjerte slår normalt litt uregelmessig og påvirkes blant annet av pusten, det vil si at det trekker seg sammen raskere og slår med varierende styrke i sykluser. Det innebærer at en for jevn HRV øker risikoen for sykdom, mens en mer ujevn HRV viser et mer robust hjerte.

Forskerne oppdaget at utvikling av kreft skjedde langsommere hos de pasientene som hadde høyere aktivitet i vagusnerven, og dette gjaldt for alle typer kreft. Slike befolkningsstudier sier ikke noe direkte om årsaksforhold, men forskerne gikk også gjennom andre typer studier av mennesker og dyr som viser at kirurgisk kutting av vagusnerven (vagotomi) akselererer svulstvekst, mens stimulering av vagusnerven bedrer kreftprognosen. Basert på alle studiene forskerne gikk gjennom, konkluderte de slik: Dokumentasjonen støtter at vagusnerven har en beskyttende rolle ved kreft, særlig mot kreft under spredning. For øvrig kan vagusnerven stimuleres på en rekke måter, for eksempel gjennom trening, meditasjon, yoga og transkutan vagusnervestimulering (t-VNS). IM

Kilde:

De Couck M, Caers R, Spiegel D mfl. The role of the vagus nerve in cancer prognosis: a systematic and a comprehensive review. Journal of Oncology 2018: 2018; 1236787. https://www.hindawi.com/journals/jo/2018/1236787/

Legg igjen et svar