Skip to main content

Krillolje vs. fiskeolje

Både krill- og fiskeolje inneholder langkjedete omega-3-syrer som er viktige for helsa. Er det noen forskjeller mellom dem? En norsk studie har funnet at krillolje har tilsvarende effekter på fettstoffer i blodet, oksidativt stress og inflammasjon (betennelser) som fiskeolje. Imidlertid skjedde dette ved de laveste dosene av omega-3-fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) i krillolje. EPA og DHA har en rekke helsemessige fordeler, for hjertet, øynene og sykdommer som er forårsaket av inflammasjon. En forskjell mellom fiske- og krillolje er at omega-3-fettsyrene finnes bundet i triglyserider i fiskeolje og i fosfolipider i krillolje. I tillegg inneholder krillolje antioksidanten astaxantin.

I studien ble 113 friske personer ved loddtrekning fordelt på ei gruppe som tok seks kapsler à 3 g krillolje per dag, ei gruppe som fikk tre kapsler à 1,8 g fiskeolje eller ei gruppe som ikke fikk noe tilskudd og fungerte som kontroll. Etter sju uker ble det funnet at begge tilskuddsgruppene hadde økte nivåer av EPA, DHA og omega-3-syra dokosapentaensyre (DPA) i blodet. Nivåene av disse fettsyrene hos de to gruppene var like, det samme gjaldt effekter på fettstoffer i blodet, oksidativt stress og inflammasjon. Imidlertid var dosen EPA og DHA i krilloljetilskuddene bare 62,8 prosent av det som var i fiskeoljetilskuddene. Man oppnår altså samme effekter av både krillolje og fiskeolje, men det trengs lavere dose krillolje. IM

LES OGSÅ  Er fisken blitt privat eiendom?

Kilde: Ulven SM, Kirkhus B, Lamglait A mfl . Metabolic effects of krill oil are essentially similar to those of fish oil but at lower dose of EPA and DHA, in healthy volunteers. Lipids 2011; 46: 37-46.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner