Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2011 > Krillolje vs. fiskeolje

Krillolje vs. fiskeolje

Både krill- og fiskeolje inneholder langkjedete omega-3-syrer som er viktige for helsa. Er det noen forskjeller mellom dem? En norsk studie har funnet at krillolje har tilsvarende effekter på fettstoffer i blodet, oksidativt stress og inflammasjon (betennelser) som fiskeolje. Imidlertid skjedde dette ved de laveste dosene av omega-3-fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) i krillolje. EPA og DHA har en rekke helsemessige fordeler, for hjertet, øynene og sykdommer som er forårsaket av inflammasjon. En forskjell mellom fiske- og krillolje er at omega-3-fettsyrene finnes bundet i triglyserider i fiskeolje og i fosfolipider i krillolje. I tillegg inneholder krillolje antioksidanten astaxantin.

I studien ble 113 friske personer ved loddtrekning fordelt på ei gruppe som tok seks kapsler à 3 g krillolje per dag, ei gruppe som fikk tre kapsler à 1,8 g fiskeolje eller ei gruppe som ikke fikk noe tilskudd og fungerte som kontroll. Etter sju uker ble det funnet at begge tilskuddsgruppene hadde økte nivåer av EPA, DHA og omega-3-syra dokosapentaensyre (DPA) i blodet. Nivåene av disse fettsyrene hos de to gruppene var like, det samme gjaldt effekter på fettstoffer i blodet, oksidativt stress og inflammasjon. Imidlertid var dosen EPA og DHA i krilloljetilskuddene bare 62,8 prosent av det som var i fiskeoljetilskuddene. Man oppnår altså samme effekter av både krillolje og fiskeolje, men det trengs lavere dose krillolje. IM

Kilde: Ulven SM, Kirkhus B, Lamglait A mfl . Metabolic effects of krill oil are essentially similar to those of fish oil but at lower dose of EPA and DHA, in healthy volunteers. Lipids 2011; 46: 37-46.

You may also like
Myseprotein
5G: Er Ericssons redning folkehelsas dødsstøt?
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018
UR kraft + kolonial – Norges første ”kraftbar”

Legg igjen et svar