Skip to main content

Krimtriller blant forskere i strålingsmiljø

Tesla’s curse av Nina FitzPatrick er en spenningsroman som foregår blant forskere og fagfolk med ulike oppfatninger av hvor skadelig stråling fra trådløse kommunikasjonssystemer kan være for menneskers helse og livet på jorda. I tillegg til at boka er engasjerende skrevet, gir den innblikk i forskning, faglige og politiske uenigheter om slike temaer. Videre får leseren et innblikk i hvor krevende det er å være overfølsom mot denne typen miljøpåvirkning.

Tekst Iver Mysterud 

Krimtriller blant forskere i strålingsmiljø / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Forfatter: Nina FitzPatrick
Tittel: Tesla’s curse
Utgiver: MalinaPress AS
Utgivelsesår: 2020 (344 sider)
ISBN: 978-82-692279-0-1
Pris: 14,65 euro (kr 155 + frakt; heftet; amazon.de)

To av bokas hovedpersoner er forskere på Karolinska Institutet i Sverige. Deres forskningsresultater tyder på at mobilstråling er skadelig for menneskers helse. I tillegg til å skrive fagartikler uttaler de seg om dette til pressen, noe som faller mobilindustrien og strålemyndighetene tungt for brystet. Både lederen i den institusjonen som utarbeider grenseverdier for strålingseksponering (ICNIRP) og den mektige telekombransjen ser med ublide øyne på det disse to forskerne har funnet ut. Ikke uventet blir den mest uredde og kritiske av de to forskerne, Britta Gunnerius, myrdet tidlig i boka. Imidlertid konkluderer politiet at hun har begått selvmord. Den andre forskeren, Benjamin Blomqvist og en rekke andre aktører er overbevist om at hun ble myrdet. Intet tydet på at Gunnerius ville tatt livet sitt, attpå til kvelden før hun skulle holde et viktig innlegg om hva hun hadde oppdaget om mobilstrålingens skadelige konsekvenser nettopp for ”strålingspositive” forskere og industrirepresentanter. En svensk gravejournalist er den eneste blant pressen som fatter interesse for dødsfallet, og i samarbeid med Blomqvist nøster han utover i boka opp denne saken. Den viser seg å være mer innfløkt enn de først tenkte seg, og boka holder leseren i kontinuerlig spenning. Jeg skal ikke røpe ytterligere detaljer om handlingen.

LES OGSÅ  «Brokkolibanden» ordner opp

For oss som kjenner strålingsdebatten relativt godt, er det lett å kjenne igjen virkelige personer både i Sverige og Norge som har inspirert FitzPatrick til å skape deler av bokas persongalleri. Dette gir boka en artig vri.

Tittelen Tesla’s curse betyr ”Teslas forbannelse” og henspeiler på den serbiskfødte oppfinneren, fysikeren og ingeniøren Nikola Tesla (1856–1943). Han var en visjonær oppfinner med god forståelse av fysiske fenomener som induksjon og hvordan det kan utnyttes i elektromagnetiske innretninger. Tesla lagde de første og pålitelige vekselstrømsgeneratorene og fant opp en mengde forskjellig trådløst elektromagnetisk utstyr. Tittelen antyder at det også er en bakside av bruk av alt dette teknologiske utstyret.

Tesla’s curse er en strålingstriller med bred appell. I tillegg til en spennende historie får leseren innblikk i forskning og fagpolitisk spill rundt et tema som etter Helsemagasinets vurdering er i ferd med å bli et av vår tids viktigste helse- og miljøproblemer. Valg av påskekrim bør for våre leseres vedkommende være lett i år.

Krimtriller blant forskere i strålingsmiljø / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Om bokforfatteren

Nina FitzPatrick, alias Nina Witoszek (f. 1954), er en polsk-irsk-norsk litteraturviter, kulturhistoriker og forfatter. Hun er professor ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo. FitzPatrick har tidligere gitt ut tre skjønnlitterære bøker: Fables of the Irish intelligentsia (1991), The loves of Faustyna (1994) og Daimons (2003). En samtale med forfatteren om Tesla’s curse kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=Mr8xikAUQjg

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner