Skip to main content

Kroniske ryggsmerter

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra allmennpraksis»]Lege/naturlege Stig Bruset er spes. allmennmedisin. Lierskogen Legekontor har egne treningslokaler.[/gdlr_box_icon]

Herman er 48 år og har hatt så store ryggsmerter de siste fire årene at han har vært delvis arbeidsufør. Det startet med akutte smerter etter et løft, og både røntgen og MR [kjernemagnetisk resonans, red. anm.] viser bulende mellomvirvelskiver og en sprukket skive. I løpet av disse årene har han vært til gjentatte behandlinger hos fysioterapeut og er blitt tilbudt smertestillende tabletter. Disse har han ikke villet bruke annet enn når plagene har vært på sitt verste. Han er blitt henvist av sin fastlege for en tverrfaglig vurdering ved vår klinikk.

To ganger i uka har vi tverrfaglige konsultasjoner med akupunktør, naprapat og meg som allmennlege. Vi undersøker og behandler pasienter sammen som et team.  Når vi undersøker Herman, er han tydelig preget av å være kronisk ryggpasient ved at han beveger seg stivt og overdrevent forsiktig. Han klarer knapt å bøye seg så mye forover at fingertuppene når nedenfor knærne, og han har dårlig kontakt med muskulaturen i rygg og sete.

LES OGSÅ  Akupunktur mot kronisk smerte og depresjon

Naprapaten gjør først en funksjonsvurdering og finner ikke sikre tegn til smerter i isjias, dvs. i den nerven som går fra setemuskelen og langs baksiden av låret. Nevrologisk testing viser normale funn. Han finner heller ikke låsning i ledd, og det er derfor ikke nødvendig med manipulasjonsgrep. Derimot finner naprapaten ømhet over ileosakralleddet, dvs. det leddet som forbinder bekkenet med ryggen. Dette indikerer en leddirritasjon.

Akupunktøren undersøker rygg- og setemuskulaturen og finner flere aktive triggerpunkter. At de er ”aktive”, vil si at det finnes områder med økt muskulær spenning, og disse kan kjennes som knuter i muskelen. Slike områder har gjerne nedsatt blod- og lymfesirkulasjon og en opphopning av smertestillende signal- og avfallsstoffer.

Min egen vurdering av røntgen- og MR-bildene er at det ikke vil lønne seg med operasjon, både fordi man da risikerer å skape arrvev og fordi en slik operasjon ikke gir noen garanti for å bli bedre. Det ville vært enklere hvis Herman hadde hatt en klassisk skiveprolaps der innholdet i ryggskiven hadde lekket ut slik at kroppen kunne bryte det ned på samme måte som en blødning i vevet. Normalt blir en prolaps bedre i løpet av 3-12 måneder. I stedet hadde Herman utviklet en ond sirkel med smerter, nedsatt funksjon, endret bevegelsesmønster og mer smerter. 

Vi blir enige om følgende framgangsmåte: Akupunktøren føler seg fram til de aktive triggerpunktene som vi injiserer med langtidsvirkende lokalbedøvelse (Marcain). Dette fører til at muskelknutene slapper av og at sirkulasjonen kommer i gang. I stedet for å bruke betennelsesdempende medikamenter setter jeg også en mikrodose kortison mot ileosakralleddet der betennelsen sitter. Etter 20 minutter tester vi Herman på nytt, og da er smertene mer enn halvert. Naprapaten setter deretter opp et program med øvelser, og vi avtaler ny konsultasjon etter en uke.

LES OGSÅ  Godt supplement til akupunktur

Ved neste konsultasjon er Herman strålende fornøyd. For første gang på flere år har han sovet hele natten uten å bli forstyrret av smerter og gått daglige turer. Etter seks konsultasjoner ønsker han å trappe opp arbeidet, og den onde sirkelen er brutt. Han er et godt eksempel på at en tverrfaglig tilnærming i kombinasjon med egeninnsats fra pasienten ofte er effektivt i slike tilfeller. 


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner