Kategorier
Kunstige søtstoffer giftige for tarmbakterier
Forskning har vist at kunstige søtstoffer kan påvirke tarmfloraen negativt, og forskere fra Israel testet dette nærmere. De fant at kunstige søtstoffer har giftig effekt på en genetisk modifisert bakterie av Escherichia coli (E. coli). Bakterien var endret slik at den blir selvlysende når den oppdager giftstoffer. Denne modellbakterien anses å være representativ for menneskets tarmbakterier.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Studien testet seks kunstige søtstoffer som er godkjent av Mat- og medikamentdirektoratet (FDA) i USA og av EU: aspartam, sukralose, sakkarin, advantam, neotam og acesulfam K. I studien ble den relative giftigheten til de seks søtstoffene og ti tilskudd i sportsernæring som inneholder disse søtstoffene, testet mot modellbakteriene. Det ble påvist giftvirkninger når bakteriene ble eksponert for visse konsentrasjoner av de kunstige søtstoffene. Sukralose og neotam hemmet lyssignalet fra bakteriene, mens sakkarin, aspartam og acesulfam K hadde en annen type effekt på bakteriene. Studien gir innblikk i hvordan kunstige søtstoffer kan endre tarmfloraene, og denne typen genetisk endret bakterie kan brukes for å oppdage kunstige søtstoffer i miljøet. IM
Kilde:
Harpaz D, Yeo LP, Cecchini F mfl. Measuring artificial sweeteners toxicity using a bioluminescent bacterial panel. Molecules 2018; 23: 2454. https://www.mdpi.com/1420-3049/23/10/2454

Bli abonnent!
Mest populær

2 utgaver + 2 velkomstgaver


- Tilgang til over 3000 artikler om helse
- Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
- Abonnementsrabatt på utvalgte produkter i nettbutikken
- 7 utgaver sendt hjem i posten per år
- Velkomstgaver: Hormonskolen og Helsemagasinets oppskrifter del 1 tilsendt på e-post
Mest populær

Digital tilgang + 2 velkomstgaver


- Tilgang til over 3000 artikler om helse
- Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
- Abonnementsrabatt på utvalgte produkter i nettbutikken
- Velkomstgaver: Hormonskolen og Helsemagasinets oppskrifter del 1 tilsendt på e-post