Skip to main content

Kur for ME og ME-symptomer?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til akupunktør Gunhild Sveen ved BA Klinikken i Oslo.[/gdlr_box_icon]

Mange oppsøker akupunktur etter flere måneder med ulike symptomer og flere legebesøk i forbindelse med ME. Mange har fått antibiotikabehandling opptil flere ganger, andre har fått beskjed om å hvile seg friske. Legene har lite å stille opp med når blodprøver og andre undersøkelser ikke gir utslag.

Kan akupunktur bidra til at ME-symptomer lindres eller forsvinner? Er dette en løsning på ME-gåten? Jeg har ikke hele svaret, men et eksempel fra min praksis indikerer at akupunktur er til god hjelp.

”Magnus” (28 år) har varmefølelse i øvre del av kroppen, en slags feber spesielt på ettermiddagen og kvelden. Han ser varm ut og har tilsynelatende en frisk rødfarge i ansiktet. Han orker ingenting utenom jobben og har sluttet å trene. Etter en halvtimes spasertur må den ellers veltrente kroppen hvile i to timer. Han våkner alltid uopplagt, har sår hals, og lymfeknutene i halsen kjennes som små perler/rosiner. ”Magnus” forteller at blodprøvene slo ut på kyssesyke sist sommer etter to uker med halssmerter og feber. Rett før han oppsøkte akupunktør, viste nye blodprøver ingen infeksjon. ”Magnus” blir likevel gradvis verre.

Han får akupunktur etter at diagnosen er stilt. I vår terminologi kalles dette ”hete i Qi-nivå”. Han begynner å svette over hele kroppen etter tre minutter på benken. Når svettingen er over, kan han fortelle at han for første gang på fem–seks måneder opplever at han har normal temperatur. Her kom praktisk talt varmen ut! Etter totalt fem behandlinger var ”Magnus” symptomfri.

LES OGSÅ  Med øye for akupunktur – vellykket norsk-kinesisk samarbeid

I følge tradisjonell kinesisk medisin fortsetter immunsystemet å reagere som om det er en infeksjon, selv om blodprøvene er normale. De harde lymfeknutene, feberfølelse og gradvis forverring er nøkkelsymptomer for denne spesielle restinfeksjonsbehandlingen. Medisinsk behandling som antibiotika og febernedsettende medikamenter bidrar til ytterligere å presse en slik restinfeksjon inn i kroppen. Pasientene oppfordres sterkt til å unngå febernedsettende midler under behandling, slik at en eventuell ”normal” forkjølelse eller feber kan få jobbe i kroppen for ytterligere å stimulere immunforsvaret.

”Magnus” var under utredning for ME før han kom til akupunktur, men mange av pasientene mine har hatt diagnosen ME i flere måneder eller år. Symptomene varierer noe alt etter hvilket ”nivå” tilstanden befinner seg på. I klassisk kinesisk medisin deles symptomene inn i nivåer basert på hvor langt inn i kroppen denne restinfeksjonen sitter. Mange pasienter opplever verkende ledd og muskler og kvalme, enkelte svimmelhet og overfølsomhet for sanseinntrykk.

Andre årsaker til en slik restinfeksjon i kroppen kan være ettervirkninger av vaksiner, fysiske traumer, psykisk sjokk og ettervirkninger av langvarig, sterk medisinering.

Jeg kan bare gi et erfaringsbasert svar på om ME-symptomer forbedres eller forsvinner med akupunktur. Mange opplever forbedring i større eller mindre grad. Noen friskmeldes for arbeidslivet. Andre sier de har sjeldnere influensafølelse og feber. Selv om erfaringer er godt nok for den enkelte pasient, håper jeg at forskningsbaserte data kommer på bordet en gang i framtiden.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Gunhild Sveen (f. 1976) er offentlig godkjent sykepleier med utdanning i klassisk akupunktør fra Nordisk Akupunkturhøgskole. I forbindelse med akupunkturstudiet hadde hun både teoretisk og praktisk trening ved flere sykehus i Beijing våren 2000. Hun har nå 14 års praksis som akupunktør og er medlem av Akupunkturforeningen. Sveen arbeider til daglig på BA Klinikken i Oslo E-post: gunhild_sveen@yahoo.no. Nettside: www.baklinikken.no[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Akupunktur mot hetetokter i overgangsalderen

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner