Skip to main content

Kviser, hodepine, forkjølelse og slapphet

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gang er det Anne Christine Hågensen ved Heggeli helhetsmedisin i Oslo.[/gdlr_box_icon]

Mathias gadd nesten ikke se på meg. Den 16 år gamle gutten så helt uinteressert ut, og blikket røpet: «Hva i all verden gjør jeg her?»

Moren hans hadde fått akupunktur hos meg en periode, og nå ønsket hun hjelp til sønnen. Ifølge henne hadde han ofte hodepine, var ofte forkjølet og generelt slapp og giddeløs. Hun ville ha mitt syn på hans tilstand. Nå satt han foran meg og var åpenbart ikke her av egen vilje. Hvordan fange interessen hans? Jeg kastet meg ut i det: «Du er heldig, du! Du har en mamma som er observant og klok, og som sender deg hit slik at du kan få hjelp.»

Han trakk på skuldrene og himlet med øynene som om han sa: «Og hva kan så du hjelpe meg med?»

Jeg har av erfaring lært at det er svært vanskelig, så å si umulig, å hjelpe noen som ikke selv ønsker hjelp. Det måtte gi mening å komme til meg, ikke bare for moren hans, men også for Mathias selv. Jeg fikk en idé: «Da jeg var på din alder, hadde jeg også sånne kviser på haka som du har. Du kan tro jeg prøvde mye rart. Tror det tok meg ti år før jeg fant ut at det var magen min som ikke fungerte bra nok.»

LES OGSÅ  Bedre helse med kostomlegging

Det virket. Han våknet! Jeg hadde tydelig truffet spikeren på hodet. Er det noe ungdom hater,  er det kviser. Jeg fortsatte: «Kvisene dine ser ikke store ut, så det er gode sjanser for at vi kommer i mål med akupunktur og endring av kostholdet. Derfor må jeg vite litt mer om hva du spiser i løpet av en vanlig dag.»

Mathias hadde rettet seg opp i stolen, det virket som han trodde at dette kanskje var noe likevel. Jeg hadde ennå ikke nevnt det han kom for, nemlig hodepine, forkjølelse og slapphet, men hadde en mistanke om at alle hans symptomer hang sammen. Med litt hjelp fra meg begynte han å fortelle: «Det er sjelden jeg spiser frokost, men hvis jeg gjør det, spiser jeg gjerne cornflakes med melk. På skolen kjøper jeg ofte en bagett eller en ciabatta [begge deler hvitt brød, red. anm.] og gjerne en cola hvis jeg har hodepine.»

Etter skoletid ble det pizza Grandiosa, kornblanding med melk eller et par brødskiver. Middag besto gjerne av ulike pastaretter, kjøtt med poteter, kylling med ris eller fiskeboller i hvit saus. På spørsmål om fordøyelsen svarte han at avføringen kunne være veldig varierende, alt fra løs til treg, og at han hadde en del luft i magen. Det kom også fram at han hadde brukt tetrasykliner (antibiotika) for kvisene i tre måneder. Basert på disse opplysningene var det tydelig at Qi-skatten (hvis tilstand er avhengig av luften du puster inn, maten du spiser og funksjonen i fordøyelsessystemet) var i en miserabel forfatning. Mathias fikk overhodet ikke den Qi (energi) og næring han hadde behov for.

LES OGSÅ  Syk av vaksine mot svineinfluensa?

På grunn av kvisene var han heldigvis motivert til å gjøre endringer i kostholdet. Han fikk råd om å innta mindre raske karbohydrater og i stedet spise langsomme karbohydrater, protein og sunt fett. I tillegg ba jeg han om å ta et tilskudd med gode tarmbakterier fordi tarmfloraen var skadd av medikemanter og usunn mat. I akupunkturbehandlingen la jeg vekt på punkter som løsner på slim og styrker Qi.

Etter seks uker begynte han å merke bedring, og etter tre måneder var endringene blitt til nye vaner. Etter et halvt år hadde det skjedd store ting. Da mener jeg ikke at alle problemer var fullstendig borte, men at plagene var såpass redusert at hverdagen ble en helt annen for Mathias. Fordøyelsen var bedre, hodepinen kom sjeldnere, han var mindre forkjølet, og kvisene var mindre.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Fysioterapeut, akupunktør og forfatter Anne Christine Hågensen (f. 1965) har sitt daglige virke ved Heggeli helhetsmedisin (se www.helhetsmedisin.no) på Smestad i Oslo. Pasienthistorien er en forkortet versjon av et eksempel hentet fra hennes bok De tre skatter – en vei til styrke, balanse og vitalitet (Arneberg forlag, 2013); se anmeldelse i VOF nr. 4/2013. Boka er blitt en bestselger med over 6 000 solgte eksemplarer.[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner