Skip to main content

La grønnsakene få dagslys!

Man kan få mer næringsrike grønnsaker og frukt ved å eksponere dem for naturlige døgnrytmer av lys og mørke. Grønnsaker og frukt forblir levende etter at de er høstet, og man kan påvirke deres næringsinnhold ved å eksponere dem for døgnvariasjoner i lys. De får et høyere innhold av antioksidanter ved solnedgang. Da øker deres forsvar mot bladlus som normalt ville ha angrepet dem dersom de fremdeles hadde vokst. Hvis man lagrer grønnsaker og frukt i kjøleskap eller en mørk skuff eller kjeller, merker de ikke døgnrytmen og produserer derfor ikke mer antioksidanter. Dette fenomenet ble påvist etter å ha testet innholdet av antioksidanter mot bladlus i kål, spinat, salat, buskgresskar (zucchini), gulrøtter, søtpoteter og blåbær. Det er høyest innhold av antioksidanter når disse matvarene har høyest næringsverdi. IM

Kilde:

Goodspeed D, Liu JD, Chehab EW mfl. Postharvest circadian entrainment enhances crop pest resistance and phytochemical cycling. Current Biology 2013;  23: 1235-41. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23791724


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Interesse og forkjærlighet for levende mat og drikke