Skip to main content

Lær å leke og bli gladere

Dette høres unektelig ut som en festlig måte å bli mer lykkelig på: En studie med 533 personer fant at de som lærer å ha en mer lekende tilnærming til ulike situasjoner i livet, påvirker den generelle lykkefølelsen positivt.

Tekst Anne Lene Johnsen

Halvparten av deltakerne fikk ulike øvelser for å trene opp leking. De ble bedt om å skrive ned tre lekende situasjoner de hadde opplevd i løpet av dagen, bevisst oppføre seg mer lekent i ukjente situasjoner og reflektere over lekende atferd de kunne gjenkjenne hos seg selv gjennom dagen. De som gjentok dette en uke, rapporterte både at de ble mer naturlig lekende og at de følte seg gladere.

En konsekvens av å ha en mer lekende innstilling er at man klarer å se kjedelige eller vanskelige ting i et annet, mer fargerikt lys. Ting blir morsommere når vi klarer å leke oss mer gjennom livet. I tillegg blir vi flinkere til å skape hyggelige og kreative situasjoner og aktiviteter som også andre kan være med og få glede av. Dette kan vi trene opp ved å bli bevisste på å være lekne, for eksempel ved å gjøre de ovennevnte øvelsene.

LES OGSÅ  Friluftsliv – en vei til mindre stress og bedre helse?

Kilde:

Proyer RT, Gander F, Brauer K mfl. Can playfulness be stimulated? A randomised placebo‐controlled online playfulness intervention study on effects on trait playfulness, well‐being, and depression. Applied Psychology: Health and Well-Being 2020; 1–23. https://iaap-journals.onlinelibrary. wiley.com/doi/epdf/10.1111/aphw.12220


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner