Skip to main content

Lag en matematisk kokebok

Pensum i matematikk fra 1. til 10. trinn kan virke kaotisk og overveldende.  I tillegg hoppes det ofte raskt fra tema til tema. Alt for mange blir hengende etter før man igjen hopper tilbake til et tidligere tema. For eksempel kan læreren si at nå skal elevene jobbe med brøk igjen, mens eleven tenker: ”Brøk? Hva er det? Det har jeg aldri hørt om før”. 

De har rett og slett glemt at de har lært noe om brøk tidligere.

Dette kaoset kan vi komme i forkjøpet ved å lage en egen matematisk ”kokebok”, systematisert etter tema. 

I matematikk undervises det dessuten i en haug med formler/oppskrifter. Disse må læres, forstås og huskes, men det er ikke alltid like lett å ha alt i hodet. I stedet kan vi samle det hele i en perm. Matematikk er et byggfag, og permen bygges trinn for trinn på samme måte. Gjør slik:

Kjøp en fin ringperm med skilleark til barna. La dem være med å bestemme. Denne permen skal følge dem gjennom skoleårene. Ta en ting om gangen, og plasser essensen av temaet det jobbes med på skolen, på riktig plass i permen. 

LES OGSÅ  Statlige ernæringsråd til barn

Permen blir et supert oppslagsverk som blir mer og mer avansert for hvert klassetrinn. Selv om det på skolen hoppes fra tema til tema, får dere en systematisk oversikt, noe som gjør at det ikke virker så overveldende.

Temaer for skillearkene

En oversikt over begrepssystemene barna må kunne for å forstå matematikk, som en påminnelse om hvilke ord du bør bruke når du forklarer (se for eksempel grep nummer 75 i vår bok Møkkalekser! for en oversikt). 

  • Latinske ord og utrykk i alfabetisk rekkefølge, oversatt til norsk slik at barnet forstår hva ordene betyr.
  • Addisjon (pluss), subtraksjon (minus), multiplikasjon (ganging) og divisjon (deling) med ordforklaringer. Legg ved noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  • Brøk, desimaltall, prosent og promille med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  • Tidsbegrepet med klokke, vei, fart og tid med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  • Meter, liter, kilo og kroner med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  • Geometri med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  • Algebra, likninger og funksjoner med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  • Statistikk med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.

Til å begynne med må de voksne gjøre mye av jobben med permen, men etter hvert gjør barna det selv. Når jobben er gjort, er det mye lettere å ha oversikt over pensum og vite hvor man kan finne stoffet man trenger. 

LES OGSÅ  Stråling i svangerskapet og barns søvnproblemer

Det er lov å lage permer i andre fag enn matematikk, også.

Dette tipset er fra vår nyeste bok Møkkalekser! Ta ettermiddagene tilbake: 101 grep som gjør skolearbeidet lettere. Med boka følger en videoserie på over tre timer der du får demonstrert hvordan flere av grepene i boka kan brukes i praksis.
Lag en matematisk kokebok / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Om artikkelforfatteren

Anne Lene Johnsen (f. 1968) driver Hjernefabrikken og Alven Books AS. Hun har gitt ut tolv bøker om læring og god hjernefunksjon på Kagge og Panta forlag, inkludert Hvordan fatte matte (Panta, 2017) og Møkkalekser! (Alven, 2020) som hun har skrevet sammen med spesialpedagog Elin Natås. Forfatteren er Handelsøkonom/MBM fra OHH/BI (1993) med en BA i psykologi (Argosy universitet, 2007), og har studert kognitiv psykologi (masternivå) og sosialpsykologi (PhD-nivå). 

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner