Skip to main content

Lag lavkarbomat med Sofie og Gunn Karin

Kokeboka Frisk med lavkarbo – 100 oppskrifter er nylig sluppet på markedet. Kokkene bak er VOFs faste spaltist, dr. med. Sofie Hexeberg, og matelsker og naturopat Gunn-Karin Sakariassen. Her er noen smaksprøver.

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Cappelen Damm     Oppskrifter Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen

Oppskriftene i boka spenner fra frokoster via lunsjer og middager til snacks og tilbehør og attpå til hvordan man kan lage sunn konfekt, kaker og desserter. I tillegg får vi gode tips til hva vi bør ha i kjøleskapet, hvordan vi legger om til lavkarbo og en komigang-meny for dem som vil ha litt ekstra følge i starten. Alle som vil lage enkle og delikate lavkarboretter, kan lett følge disse oppskriftene.

Mange av oppskriftene bruker riktignok smør og fløte. Dette er gode fettkilder for dem som tåler melkeprotein, men en del melkeallergikere tåler selv ikke det lille som er igjen av melkeprotein i smør og må derfor unngå disse produktene.,  Boka kunne derfor med fordel hatt noen flere oppskrifter uten disse matvarene. Likevel er det mange andre retter å kaste seg over, og vi får tips til både raske måltider i farta, lavkarbobrødmat og hva man kan erstatte potetene med på middagstallerkenen.

LES OGSÅ  Lavkarbokostholdets faglige begrunnelse

Nøttebunn med tyttebærkrem

Bunn

250 g mandler

50 g mørk sjokolade med minimum 70 % kakao

100 g Sukrin

1 ts kanel

3 egg

Mal eller finhakk mandlene og finriv sjokoladen. Bland mandelmassen, finrevet sjokolade, Sukrin og kanel i en bolle. Pisk eggene godt sammen med en visp og tilsett eggemassen i det tørre. Bland det godt med en slikkepott og hell røren over i en godt smurt kakeform med diameter på 22 cm. Stekes midt i ovnen ved 180–200 ºC i 20–25 minutter. Formen fjernes etter avkjøling.

Fyll

3 dl rørte tyttebær

3 ss Sukrin

3 dl seterrømme

Rør tyttebærene med Sukrin. Pisk seterrømmen litt med en gaffel. Rør tyttebærene inn i rømmen. Legg nøttebunnen på et kakefat og fordel kremen over. Pynt med hele tyttebær og blader av sitronmelisse.

Variasjon: Andre typer bær og en blanding av kremfløte og rømme kan også brukes. Nøtter og frø kan benyttes istedenfor mandler, eller en blanding av ulike slag.


Grillstekte grønnsaker med fetaostkrem

4 porsjoner

1 squash

2 paprika

4 løk

4 tomater

olivenolje til pensling

½ ts salt

½ ts pepper

Skjær squash og paprika i skiver. Del løk og tomater i to. Pensle grønnsakene med olivenolje og grillstek dem i ovnen ved 180 ºC i ca. 15 minutter, eller stek dem i stekepannen til løken er blitt myk og grønnsakene har fått fin farge. Dryss på salt og pepper.

Fetaostkrem

100 g fetaost

1 ss fetaost lake

1 ss vann

1–2 ss chilipasta

½ ts pepper

Bland ost og væske i en foodprocessor. Smak til med chilipasta og pepper.

Variasjon: Chèvre og Philadelphiaost kan brukes istedenfor fetaost. Rør inn noen basilikumblader og hakket hvitløk hvis du ønsker mer smak.

LES OGSÅ  Julekrem med rørte bringebær

Tips: Fetaostkremen smaker godt til alle slags stekte grønnsaker. Prøv den også til stekt fisk.


Brokkolimuffins

12 stk.

1 stor brokoli

1 stor persillebunt

1 løk

4 egg

2 ts støtt spisskummen

2 ts salt

1 ts nykvernet pepper

olivenolje til pensling

Pensle formene i et muffinsbrett med olivenolje eller bruk store papirformer. Finhakk brokkoli slik at du har ca. 2 dl masse. Finhakk persille slik at du har ca. 2 håndfuller. Finhakk løk. Skill eggeplommer og eggehviter. Pisk eggeplommene med en visp og tilsett grønnsaker og krydder. Pisk eggehvitene stive og vend de piskede eggehvitene forsiktig inn i egg-grønnsaksmassen. Fordel røren i formene. Stekes midt i ovnen ved 200 ºC i ca. 20 minutter, eller til røren har stivnet. La dem avkjøles før de tas ut av formene.

Servering: Disse smaker best nystekt og er ypperlig å bruke til hjemmelaget suppe.

Variasjon: Brokkoli kan byttes ut med spinat. Stekt bacon eller biter av skinke kan tilsettes røren.

Tips: Lag ferdig alt unntatt eggehviten kvelden før og la røren stå på kjøkkenbenken. Dagen etter rører du litt i røren og skjærer inn stivpiskede eggehviter med en slikkepott. Stekes og serveres varme.


Lakseburgere

4 porsjoner

½ gul paprika

½ liten rød chili (kan sløyfes)

2 ts revet skall av sitron

1 ss revet ingefærrot

½ dl finhakket purreløk eller vårløk

1 dl finhakket fersk koriander

2 ts salt

150 g rå scampi – tint frysevare

600–700 g laks efilet – tint frysevare eller fersk

smør eller olivenolje til steking

Hakk paprika i små biter. Ta ut frøene av chilien og finhakk den. Riv sitronskall og ingefærrot med et rivjern på den fine siden. Finhakk purreløk/vårløk og koriander. Legg alle grønnsakene og krydderet i en stor bolle. Finhakk scampiene eller bruk en foodprocessor slik at de blir grovmalt. Bland scampimassen sammen med grønnsaksblandingen. Kjør laksen i en foodprocessor støtvis slik at den blir grovmalt. Bland laksen godt med scampi-grønnsaksblandingen. Bruk en spiseskje og form deigen i den ene hånden. Stek i en panne med smør eller olivenolje i ca. 2–4 minutter på hver side.

LES OGSÅ  Ny livsstil i spanske omgivelser

Tilbehør: Server med en frisk salat og kesamdressing med erter (se side 85).

Variasjon: Hvis du ikke har alle urter eller krydder, så bruk det du har. Bruk gjerne kun salt og pepper – burgerne blir gode uansett. Andre typer fiskeslag kan også brukes, for eksempel fileter av sei, torsk eller hyse. Du kan også bruke en blanding av ulike typer fisk. Ikke vær redd for å prøve ut nye fiskeslag.

Tips: 3 dråper tabascosaus gir lakseburgerne mer «sting». Lakseburgerne er enkle å ha med i lunsjboksen.

Kjøpsfakta:

Hexeberg S, Sakariassen GK

Frisk med lavkarbo – 100 oppskrifter.

Oslo: Cappelen Damm, 2011

ISBN: 9788202336974

Pris: Kr 349

Se også:

Hexeberg S. Frisk med lavkarbo – Nytt liv med riktig mat. 

Oslo: Cappelen Damm, 2010

ISBN: 9788202322731

Pris: Kr 329


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner