Skip to main content

Laktoferrin mot koronavirus

Over 90 prosent av mulige medikamenter blir aldri gitt til pasienter, og medikamentutvikling er en lang prosess.

Tekst Iver Mysterud

Det kan ta 10–15 år fra man oppdager et stoff til det er i klinisk bruk. I motsetning til dette kan det gå fort å få godkjenning til å ta i bruk stoffer som allerede er godkjente, på nye måter.

Forskere fra USA har derfor gått gjennom en database med 1 425 stoffer og ”kliniske kandidater” som er godkjent av Det amerikanske mat- og medikamentdirektoratet (FDA). Blant disse ble det funnet 17 stoffer som kan hemme infeksjon med koronaviruset SARS-CoV-2.

De testet så disse 17 stoffenes antivirale egenskaper på en rekke celletyper. Forskerne oppdaget at laktoferrin – et protein som blant annet finnes i kumelk og i menneskers øyevæske, neseslimhinner og tarmene – hemmer koronavirusinfeksjon på en rekke måter. Siden laktoferrin er et trygt stoff, er det aktuelt som behandling av covid-19.

Laktoferrin finnes blant annet i sugetablettene CuraMed, som selges i dagligvareforretninger i Norge. De er lagd fra råmelk, som inneholder sju ganger mer laktoferrin enn melk som produseres senere. Det finnes også kosttilskudd med laktoferrin/råmelk i kapsler.

LES OGSÅ  Mann fikk 217 koronavaksiner

Kilde: Mirabelli C, Wotring JW, Zhang CJ mfl. Morphological cell profiling of SARS-CoV-2 infection identifies drug repurposing candidates for COVID-19. PNAS 2021; 118: e2105815118.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner