Skip to main content

Mennesket løp langt for å utmatte byttedyr

Kan utholdenhetsløping ha utviklet seg for å hjelpe mennesker å innhente byttedyr?

Langløping: Siden steinalderen har jegere nedlagt storvilt med spyd, atlatler (redskap for å kaste kastespyd) og piler og buer. Nå viser en ny studie at tradisjonelle samfunn over hele kloden også stolte på et annet dødelig, men ofte oversett våpen: beina.

I noen tilfeller gjetter forskerne at langløping kan ha vært mer effektivt enn snikjakt.

Løping for å utmatte byttedyret

Ifølge en artikkel publisert i Nature Human Behaviour 13. mai var det langt mer utbredt å nedlegge storvilt som antilope, elg og til og med kenguruer enn tidligere antatt. Forskere dokumenterte nesten 400 tilfeller av utholdenhetsforfølgelser – en teknikk der byttedyr jages til utmattelse – av urfolk over hele kloden mellom 1500- og 2000-tallet.

I noen tilfeller gjetter de på at dette kan være mer effektivt enn snikjakt.

Utholdende langløping etter store dyr

Funnene styrker hypotesen om at mennesker gjennom evolusjonsprosessen utviklet seg til å bli utholdende løpere over lange avstander for å kunne jakte effektivt på store dyr. Saken er omtalt i Science 13. mai.


Basert på denne hypotesen forventes en viss forskjell i utforming hos de to kjønnene.

Vår kommentar:

At mennesket som art – menn mer enn kvinner – ble gode utholdenhetsløpere fordi dette var nyttig ved jakt på store byttedyr, er en plausibel og interessant hypotese. Basert på denne hypotesen forventes en viss forskjell i utforming hos de to kjønnene.


Mennesket løp langt for å utmatte byttedyr / 2014 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Kategori: Trening og idrett

Menn jaktet mer enn kvinner

Menn antas gjennom forhistorien å ha jaktet mest fordi kvinner har vært gravide eller tatt hånd om små barn, i tillegg til å ha sanket nær boplassene. Derfor er de to kjønnene i snitt noe forskjellig utformet, der menn er bedre til å løpe.

LES OGSÅ  Evolusjonært perspektiv på trening og mosjon

Kvinners bekken er også utformet for å kunne føde barn, og prisen for dette er at de ikke kan være så spesialiserte som menn når det gjelder utholdenhetsløping. Dette er også en grunn til at man i moderne tid ser at kvinner med smale hofter og bekken, som altså har en utforming som likner menns utforming, er bedre løpere enn kvinner med bredere hofter og bekken. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:


Siste dag av Helsemagasinets Spleis – støtt det frie ord!

Du som støtter Helsemagasinet, støtter det frie ord. Med din hjelp kan vi styrke videre drift. Alle summer mottas med stor takk!  Her ser du vår Spleis.

Mennesket løp langt for å utmatte byttedyr / 2014 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner