Skip to main content

Langvarig diaré

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra allmennpraksis»]Lege/naturlege Stig Bruset er spes. allmennmedisin. Lierskogen Legekontor har egne treningslokaler.[/gdlr_box_icon]

Hallgeir kommer på grunn av diaré, som han har hatt i mer enn to uker etter en ferie i Tyrkia. Han pleier vanligvis å ha normal avføring en gang daglig, men nå må han på toalettet 6-8 ganger per dag og i tillegg om natta. Da han ble syk, hadde han feber og verking i kroppen, men nå gjenstår bare diareen. Han har periodevis magesmerter i form av knip og noe mer rumling enn ellers. Avføringa er lysebrun, og han kan av og til ha problemer med å rekke fram til toalettet. Ingen av de andre i reisefølget var blitt syke.

Ved undersøkelse er han øm når jeg kjenner på magen, men ellers er det lite galt å finne. Vi tar to hurtigtester for å sjekke om han har en infeksjon i kroppen. Siden både betennelsemarkøren crp og antallet hvite blodlegemer i blodet er lett forhøyet, tyder dette på at det kan være en infeksjon. Jeg anbefaler derfor å ta en avføringsprøve for å sende inn til mikrobiologisk undersøkelse. Det tar ca. en uke å få svar på prøvene, og jeg gir i mellomtiden noen råd.

LES OGSÅ  Probiotika effektivt mot diaré

For det første ber jeg ham kutte ut melkeprodukter, da en tarminfeksjon kan skade tarmen og føre til mangel på et enzym (laktase) som bryter ned melkesukker. Inntak av melk kan da ofte forsterke diareen. For det andre anbefaler jeg tilskudd av melkesyrebakterier (probiotika) sammen med prebiotika for å styrke tarmfloraen. Jeg anbefaler et inntak av minst 30 milliarder bakterier daglig fordelt på flere måltider.

I tillegg anbefaler jeg 45 mg sink brusetabletter to ganger daglig, noe som også motvirker tarminfeksjoner. Det er også viktig å huske på en god håndhygiene, særlig etter besøk på toalettet, for å unngå å smitte andre. Vi avslutter med å sette opp nye time om en uke.

Heldigvis er han bedre når han kommer til oppfølgingssamtale, men han har fortsatt litt magesmerter og løs avføring tre ganger daglig. Undersøkelse av avføringa viste oppvekst av salmonellabakterier, men heldigvis ikke av den farligste typen. Uansett må det meldes til Folkehelsa, siden det er en meldepliktig sykdom som inngår i deres sykdomsovervåkning. I utlandet behandles ofte tarminfeksjoner med sterke antibiotikakurer, men i Norge har vi tradisjon med å la kroppen ta hånd om disse infeksjonene selv, da de som oftest går over uten behandling.

Jeg anbefaler derfor å fortsette å følge rådene i minst to uker til og deretter ta ny avføringsprøve. Det er anbefalt å ta flere avføringsprøver etter gjennomgått salmonellainfeksjon for å forsikre seg om at man ikke blir kronisk smittebærer.  Heldigvis blir han helt frisk i løpet av de neste to ukene, og avføringsprøvene er negative.

Hallgeir ønsker å vite hvordan han skal forebygge noe slikt neste gang han er ute og reiser, og jeg anbefaler å bruke probiotika og prebiotika forebyggende og å spise mat som er gjennomstekt. Det er også generelt lurt å holde seg til drikke på flaske med kork og å unngå iskrem og salat som selges fra steder der hygienen kan være tvilsom.

LES OGSÅ  Tarmens mikrober bestemmer!

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner