Skip to main content

Laserterapiklokke – for bedre oksygentransport

Ved laserbehandling blir kroppen belyst med en spesiell type monokromatisk eller ”rent” lys. Stimulansen som lyset gir, bidrar til bedring eller helbredelse av en rekke typer lidelser. Normalt skjer behandling av en terapeut ved hjelp av relativt store apparater. Nå finnes det også mindre apparater for egenbehandling. Her omtales en ”laserterapiklokke” – et medisinsk godkjent, lite behandlingsapparat.

Tekst Iver Mysterud     Foto Wuhan Guangdun technology Co., Ltd og Iver Mysterud

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Kort fortalt»]Her omtales en ”laserterapiklokke”. Den er et medisinsk godkjent behandlingsapparat som sender ut dyprødt laserlys (650 nm) til blodårer og akupunkturpunkter på håndleddet. I tillegg har den tilkobling for en enhet for smertelindring eller ”neseklype” for bedre gjennomlysning av blodet i neseborene.

Lyset er med på å bedre blodflyten og blodcellenes evne til å frakte oksygen.[/gdlr_box_icon]

Laspot lasterterapiklokke er et profesjonelt CE-godkjent lasterterapiinstrument som gjør blodet mindre tyktflytende (viskøst) og bedrer dets evne til å transportere oksygen. Den avgir et laserlys med bølgelengden 650 nm (4,6 THz). Dette dyprøde lyset bestråler arterier i og akupunkturpunkter på håndleddene. I tillegg kan man koble på en neseklype for å påvirke arteriene i nesehulen. Det medfølger også en smertelindringsmodul for lokal behandling. På tross av navnet ”klokke” er dette ikke et armbåndsur som viser tid, men et lite apparat som bæres rundt håndleddet omtrent som ei klokke og som sender ut laserlys på undersiden av håndleddet.

Terapeutisk prinsipp

Laserlyset treffer akupunkturpunkter på vristen og deler av nesa, leverer energi (fotoner) til blodet og absorberes av blodcellene. Dette vil si at blodcellene tilføres energi og aktiveres. Lyset er med på å bedre blodflyten og blodcellenes evne til å frakte oksygen.

Når laserlyset absorberes i blodet, tas det opp av mitokondriene og stimulerer ATP-produksjonen og påvirker konsentrasjonen av hydrogenioner i cellevæsken (cytoplasma).1

LES OGSÅ  Undersøkte effekter av memon®-teknologien

Ifølge produsenten av laserklokka2 vil gjennomlysning av årene med 650 nm laserlys føre til

  • bedre mikrosirkulasjonen (blodsirkulasjonen i kroppen)
  • gjøre blodet mer flytende (motvirker dermed hjerteinfarkt, blodpropper mm)
  • redusere triglyseridnivået i blod (fett) og regulerer kolesterolnivået
  • motvirke skader ved diabetes
  • motvirke hjerte- og karsykdom
  • motvirke sykdommer i luftveiene, tett nese og relaterte tilstander (bihulebetennelse, akutte og kroniske betennelser i neseslimhinnen)
  • bidra til reduksjon av blodtrykk, bedre blodsukkerbalanse og redusert svimmelhet og søvnproblemer
  • økt energi og velvære på grunn av bedre oksygentransport og bedre stoffskifte.

Akupunkturpunkter som belyses automatisk, er Neiguan, Daling, Tongli og Lingdao, som  blant annet har vist seg å ha god effekt på hjertelidelser.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Laserbehandling»]En laser forsterker og sender ut elektromagnetisk stråling, oftest synlig lys. Lyset fra en laserkilde er koherent (ordnet) og monokromatisk (én frekvens/farge).

Laser brukes medisinsk innen kirurgi tilsvarende en kniv eller for å koagulere blod og fjerne vev. Her er energien relativt sterk og måles i watt. Behandling med myklaser bruker de helbredende egenskapene til laserlys i ulike frekvenser på sykdommer og plager for å fremme helse eller skjønnhet. Her er energien mye svakere og måles i milliwatt (mW).

Ulike sykdommer og plager reagerer på forskjellige bølgelengder.

En rekke forskjellige sykdommer, symptomer og plager behandles med laser. Myklasere brukes generelt ved smerter, betennelser, smerter i kneledd, hørselsproblemer, allergier, luftveisproblemer, hudlidelser, muskel-, nakke-, skulder og ryggplager, revmatiske plager, sports- og idrettsskader, overtrening, sår som ikke vil gro, ansiktslammelser, beinbrudd, beinskjørhet og karpaltunnelsyndrom. Det kreves mer energi ved hudbehandlinger som fjerning av hår, arr og ødelagt hud omkring arr, føflekker, rynker og vorter.

Pasienten ligger eller sitter mens terapeuten holder i en elektrode som sender ut lys. Behandlinga skjer ved at elektroden rettes mot de delene av kroppen det er aktuelt å bestråle, ett område av gangen.

Laserbehandling tilbys av spesialiserte klinikker og av leger, tannleger, hudterapeuter og fysioterapeuter.

Det er i vitenskapelig litteratur ingen rapporterte bivirkninger av myklaserbehandling.

Effekten av laserbehandling er underbygget av et stort antall kontrollerte studier. Imidlertid kan mange parametere variere i en forsøksprotokoll, og derfor finner en rekke studier ingen effekt av laserbehandling.[/gdlr_box_icon]

Bruksmåte

Klokka festes på innsiden av venstre vrist, hold maskinas overflate parallelt med den første rynken før håndbaken og fest reima slik at den ikke glir. Dette skal sikre at laseren bestråler spolebeinpulsåra (arteria radialis) og Neiguan-punktet. Deretter feser man ledningen til nesepluggen riktig sted i klokka, plasserer nesepluggen i neseborene og starter behandlinga.

LES OGSÅ  Økt oksygentilførsel med hyperbar oksygenbehandling

Generelt kan man behandle to ganger per dag, 30 minutter av gangen, i 7–10 dager. Etter dette bør man stoppe i 1–2 dager før en ny behandlingsperiode starter, osv. I løpet av behandlingsperioden anbefales man å drikke mye og å spise mer grønnsaker.

Hvorfor er spolebeinpulsåra valgt for behandling?

Årsaken er at den ligger lett tilgjengelig, er nær hjertet og har stor blodgjennomstrømning. Blodet passerer denne arterien cirka hvert åttende minutt. Spolebeinpulsåra er lett å berøre og å lokalisere, så laserenergien kan lett absorberes av blodcellene for å sikre god behandlingseffekt.

Hvorfor belyses Neiguan-punktet?

Grunnen er at det kan justere den normale hjerteraten på to måter ved at en høy hjerterate reduseres og en lav hjerterate økes. Stimulering av Neiguan-punktet kan øke blodflyten i hjertepulsåra ved akutt hjerteinfarkt. Dette punktet angis også å kunne styrke hjertets evne til å trekke seg sammen og bedrer dermed hjertefunksjonen.

Hvorfor belyses neseborene?

Disse ligger nær hjernen, kroppens kommandosentral. En rekke blodårer og nerver går gjennom neseborene. Seksti prosent av blodflyten i neseslimhinna går gjennom arterier og vener, og blodet passerer neseborene hvert tredje minutt.

Mye brukt bølgelengde

Norges mest erfarne laserterapeut Anne Harila på Laserklinikken i Sandvika i Bærum forteller at bølgelengden 650 nm er mye brukt av terapeuter og også i utstyr folk kan bruke hjemme. Det er planer om bruk av en rad lasere med denne bølgelengden i flyseter for at passasjerer som flyr lange distanser, ikke skal hovne opp i ankler og legger. Dette gjelder lasere som er sterke nok til å gå gjennom tøy og gi en svak påvirkning på kroppen, men ikke så sterke at de kan ødelegge klær.3

Testing og forskning

Det er ingen tester av laserterapiklokka publisert i medisinsk faglitteratur. Imidlertid er bølgelengden 650 nm mye brukt av laserterapeuter, og det er utført forskning på effekter av denne.4 Blant annet viser en studie bedre mikrosirkulasjon og blodgjennomstrømming hos kaniner5 og bedre mikrosirkulasjon hos rotter.6

Behandling av nesehulen ved å sende laserlys fra en neseklype er en velprøvd metode.7,8 Bruk av 650 nm laserlys bedrer blodflyten og motvirker sammenklumping av blodceller.9

LES OGSÅ  Vanskelige leggsår

Tekniske spesifikasjoner på laserklokka

Laspot lasterterapiklokke (modell GD07-W-1) avgir et laserlys på 650 nm bølgelengde (4,6 THz). Det såkalte lasermediet er GaAiA-halvleder. Selve klokka avgir 10 laserstråler, nesepluggen to stråler og smertelindringspanelet sju stråler. Hvert laserlys (diode) er på 5 mW. Klokka drives av et oppladbart litiumbatteri.


Produsent og importør

Laspot lasterterapiklokke produseres av Wuhan Guangdun technology Co., Ltd, i Wuhan, Kina. Nettside: www.lasermedicalhome.com

Eneimportør til Norge er
UnoVita AS i Moss.
Nettside: www.unovita.com

Dette apparatet vil også bli å finne i Helsemagasinets nettbutikk.


Andre håndholdte lasere

Produsenten av Laspot lasterterapiklokke lager også to andre, mindre behandlingsenheter. Den ene er et lite, håndholdt apparat som avgir to typer lys 650 nm (dyprød) og 808 nm (infrarød, ikke synlig) for smertelindring. Den andre er et behandlingsapparat for skjeden som avgir blått LED-lys for hygienisk behandling, for eksempel sterilisering ved infeksjoner, sammentrekning av skjeden etter fødsler, fjerning av lukt og kløe og bedring av følsomheten for å bedre seksuallivet.


Artikler i Helsemagasinet om laserbehandling

Mysterud I. Laserbehandling. VOF 2015; 6 (8): 30–4.

Mysterud I. På barrikadene for laserbehandling. VOF 2015; 6 (8): 36–41.


Kilder:

1.  Karu TI. Molecular mechanism of the therapeutic effect of low-intensity laser radiation. Lasers in the Life Sciences 1988; 2: 53-74. https://www.isan.troitsk.ru/dls/publ/73.pdf

2.  http://www.lasermedicalhome.com/products/lllt-laser-therapy-watch-new/ (7.12.2016).

3.  E-post fra Anne Harila til IM 17.1.2017.

4.  http://laserhemotherapyclinics.com/index.php/how-it-works (10.1.2016).

5.  Wang H, Deng J, Tu W mfl. The hematologic effects of low intensity 650 nm laser irradiation on hypercholesterolemia rabbits. American Journal of Translational Research 2016; 8: 2293–300. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27347336

6.  Zhao SJ, Feng L-j, He H-y mfl. Effects of low-level laser irradiation on rat mesenteric microcirculatory disturbance during early stage of endotoxemia. Zhongguo Wei Zhong Bing Ji Jiu Yi Xue 2010; 22: 367–70. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20594473

7.  http://www.mediclights.com/category/research/ (10.1.2016).

8.  http://www.thelifelight.info/index.php (10.1.2016).

9.  Liu TC-Y, Cheng L, Su W-J mfl. Randomized, double-blind, and placebo-controlled clinic report of intranasal low-intensity laser therapy on vascular diseases. International Journal of Photoenergy 2012; 2012: 489713. https://www.hindawi.com/journals/ijp/2012/489713/


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner