Skip to main content

Lavkarbo + idrett = sant

Treningssuksess med lavkarbo er den første boka på norsk om idrett, trening og fysisk aktivitet med kostholdsråd i tråd med en evolusjonær tankegang. Den prater Olympiatoppen midt imot – og takk for det!

Tekst Iver Mysterud

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Treningssuksess på lavkarbo koster kr 349 fra noen bokhandler/nettbokhandler eller kr 305 fra andre eller direkte fra Forlaget Lille Måne (lillemåne.no).[/gdlr_box_icon]

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

For oss som er kritiske til Olympiatoppens kostholdsråd til idrettsutøvere og fysisk aktive personer,1 er det befriende at det endelig er kommet en bok om lavkarbo og trening på norsk. Tidligere har mosjonister og aktive måttet forholde seg til fagartikler og oppsummerende bøker skrevet på andre språk. På engelsk kom boka The paleodiet for athletes i 2005,2 og samme år kom den svenske triatleten Jonas Colting med boka Jag vill ju bara se bra ut naken3 med en oppfølgende kokebok med 35 oppskrifter året etter4 (oversatt til norsk5). Den beste oversikten om lavkarbokosthold og trening har i flere år vært Frank Nilssons svenske bok Istället för doping! fra 2009.6

Mange av VOFs lesere husker at den svenske skiskytteren Björn Ferry tok OL-gull i skiskyting i 2010 på et lavkarbo-/høyfettkosthold. Et intervju med Ferry sto i første utgave av VOF.7 Etter OL-gullet kom Ferry for fullt ut av ”lavkarboskapet” med en egen svensk kostholdsbok skrevet med kokken Cathrine Schück: Ferry food.8

Nå har Forlaget Lille Måne utgitt den svenske boka med et viktig tillegg av VOFs fagjournalist Kenn Hallstensen. Uten hans bidrag ville boka vært redusert til en lekker kokebok som ville føyd seg inn i rekka av norske kokebøker om samme tema. Forlagets lille genistrek var å få med Hallstensens erfaringer med lavkarbo-/høyfettkosthold hos spillerne på de norske eliteserielagene i fotball, Strømsgodset og Odd Grenland. Han har også skrevet en teoretisk begrunnelse som forklarer hvorfor lavkarbo-/høyfettkosthold fungerer. Dermed blir den norske versjonen en lærerik fagbok med mye bredere appell enn en ren kokebok.


Tredelt bok

LES OGSÅ  Barnebok om å spise feil mat

Treningssuksess med lavkarbo har et forord av Lars-Kristian Eriksen, eliteseriespiller for Odd Grenland fra 2012, hvor han skriver om sine erfaringer med lavkarbo-/høyfettkosthold. VOFs lesere kjenner ham gjennom et intervju i nr. 2/2012.9 Boka består av tre deler skrevet av hver forfatter.

Ferrys vei mot OL-gull

Første del er en personlig fortelling om hvorfor og hvordan Ferry la om kostholdet, om tro og tvil underveis, om motgang og medgang på vei mot hans karrieretopp i Vancouver 2010. Dette er en lettlest, interessant og underholdende framstilling på 38 sider, hvorav 18 illustreres av flotte bilder av Ferry, de fleste i farger. Den avsluttes av to sider med treningsdagbok fra ei uke i september 2009 og fra uka før avreise til OL.

Fotballsuksess med lavkarbo

Bokas andre og langt mer omfangsrike hoveddel er skrevet av Hallstensen og innledes av suksesshistoriene om Strømsgodset og Odd Grenland. Dette er stoff vi tidligere har presentert i VOF,10 i boka omtalt på 18 sider der ca. 1/3 er fargebilder av fotballgutta i aksjon.

Deretter går han over i en stor, teoretisk del som diskuterer det optimale kostholdet for idrettsutøvere. Ikke overraskende er hans svar at de bør spise mye mer fett, noe han begrunner med støtte i et stort antall artikler som står i sluttnotelister bak i boka. Her har Hallstensen virkelig gjort hjemmeleksene. Dokumentasjon er viktig siden han snakker Olympiatoppen og majoriteten av toneangivende fagfolk om ernæring og idrett midt imot. Han setter også stoffet i evolusjonært perspektiv.

Boka har videre 26 sider om treningsteori som inkluderer treningsprogrammer og gjennomtenkte råd for å trene effektivt og variert. Denne delen avrundes med 14 siders menyforslag.

LES OGSÅ  Er vi rettsløse overfor automatiske strømmålere?

Kokebok

Tredje del inneholder oppskrifter av Schück, som både er kokk, matskribent og ekspert på lavkarbo-/høyfettkosthold. Det var hun som hadde ideen til den svenske boka Ferry food8 og som har utarbeidet oppskriftene i samarbeid med Ferry. Disse inneholder matvarer hun mener passer inn i den matfilosofien som Björn Ferry lever etter. Oppskriftene er hennes, men er sterkt påvirket av Ferrys matvaner og de råvarene som er vanlige i hans kosthold og i hans del av Sverige (Lappland i Nord-Sverige). Derfor inneholder oppskriftene mye vilt, fisk og bær. Resultatet er blitt 53 oppskrifter illustrert av delikate fargebilder.

Målgruppe

Alle som er fysisk aktive eller driver idrett, vil ha utbytte av denne boka. Folk som allerede er overbevist om at lavkarbo-/høyfettkosthold er en fornuftig måte å spise på, vil finne argumenter som viser at dette kostholdet også passer for dem som lever fysisk aktivt. De som fremdeles lever på høykarbokost, vil finne en rekke gode argumenter for å redusere karbohydratinntaket til fordel for fett og i det minste se at det finnes flere veier mot målet i idrettssammenheng. Hallstensens grundige, teoretiske gjennomgang gjør at også forskere og fagfolk vil ha utbytte av boka.


På minussiden

Treningssuksess med lavkarbo er dessverre ingen gjennomarbeidet bok der de ulike delene er integrert i hverandre eller logisk følger samme tråd. Hallstensens del er plassert mellom Ferrys ”reise” og Schücks kokebok og kan leses uavhengig av resten. Forlaget kunne med fordel arbeidet mer med å intregrere de tre delene. Dette ville tatt mer tid og gjort boka dyrere, men det ville gjort en ellers utmerket bok enda bedre.

LES OGSÅ  Glimrende om epilepsiens historie

Konklusjon

Uavhengig av mitt kollegiale forhold til Hallstensen er det lett å anbefale Treningssuksess med lavkarbo. Boka beskriver Björn Ferrys spennende lavkarboreise mot OL-gull, den inspirerende suksesshistorien om lavkarbolagene Strømsgodset og Odd Grenland, gir en grundig teoretisk begrunnelse for hvorfor lavkarbo + idrett = sant og mange nyttige treningsråd og matoppskrifter.

 Temaet lavkarbo og trening/idrett ligger an til å bli fokus for den neste (andre) store ”karbohydratkrigen” (den første dreier seg hovedsakelig om slanking og helse).11 Tida vil vise hvor raskt den uunngåelige debatten om hvilket kosthold som er best innen hvilke idretter, vil komme. Mens vi venter gir Treningssuksess med lavkarbo en fin oversikt for å lære mer om emnet.

Kilder:

1.  www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/page1016.html

2.  Cordain L, Friel J. The paleo diet for athletes: a nutritional formula for peak athletic performance. Emmaus, PA: Rodale Press, 2005.

3.  Colting J. Jag vill ju bara se bra ut naken. Stockholm: NicoText, 2005.

4.  Colting J. Jag vill ju bara se bra ut naken – kokboken. Stockholm: NicoText, 2006.

5.  Colting J. Jeg vil jo bare se bra ut naken – kokeboken. Oslo: Exlibriz, 2008.

6.  Nilsson F. Istället för doping! Sundbyberg: Optimal, 2009.

7.  Hallstensen K. Full fart i løypa med fett. VOF 2010; 1 (1): 36-40.

8.  Ferry B, Schück C. Ferry food. Stockholm: Norstedts Agency, 2011.

9.  Hallstensen K. Fotball på topp med lite karbohydrat. VOF 2012; 3 (2): 38-43.

10.  Hallstensen K. Mindre karbohydrat – bedre fotball. VOF 2011; 2 (4): 78-87.

11.  Mysterud I. Den andre store karbohydratkrigen. Naturen 2011; 135: 136-40.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?