Skip to main content

Lavkarbo og appetittregulering

 

En nordamerikansk studie har testet virkningene på appetitten av kosthold med lite eller mye karbohydrat og som man er ”fysen” på eller foretrekker. Forskerne trakt lodd om hvilken halvpart av 270 personer som i to år skulle spise lite karbohydrat og mye fett, mens den andre halvparten skulle spisemye karbohydrat og lite fett.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Lavkarbogruppa ble instruert om å spise så mye fett og protein de ønsket i tre måneder, men å holde inntaket av karbohydrat nede på 20 g per dag ved kun å spise lavglykemiske grønnsaker. Deretter kunne de øke med 5 g karbohydrater per dag per uke inntil de oppnådde stabil vekt.


Lavfettgruppa ble instruert i å begrense energiinntaket og redusere fettinntaket. De spiste mindre energi per dag enn kroppen trengte, og maten besto av 30 prosent av energien fra fett, 15 prosent fra protein og 55 prosent fra karbohydrat. Dette tilsvarer norske myndigheters anbefalinger.

Lavkarbogruppa viste seg å ”fyse” mindre på karbohydrat-/stivelsesrik mat og fortrakk i mindre grad mat med mye karbohydrat og sukker enn lavfettgruppa. Lavkarbogruppa var også mindre plaget av sultfølelse enn lavfettgruppa. De som spiste lite fett, fyste mindre på mat med mye fett og foretrakk i mindre grad mat med mye fett og protein enn deltakerne i lavkarbogruppa. Begge gruppene sluttet altså å fyse på og foretrekke den maten som ble utelatt, mens lavkarbogruppa i mindre grad følte seg sulten. IM


Kilde:

LES OGSÅ  Lavkarboklubben – nettbasert tjeneste for bedre helse

Martin CK, Rosenbaum D, Han H mfl. Change in food cravings, food preferences, and appetite during a low-carbohydrate and low-fat diet. Obesity Res 2011; 19: 1963-70.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner