Skip to main content

Lavkarbo og kreft

For mer enn 80 år siden påviste den tyske nobelprisvinneren i medisin Otto Heinrich Warburg (1883-1970) at de fleste kreftceller er mer avhengige av glukose enn normale celler.

Dette skulle tilsi at lite sukker og karbohydrater i kostholdet skulle motvirke kreftutvikling, hvilket en rekke studier viser. Selv om kliniske erfaringer har vist at dette stemmer, er det behov for flere kontrollerte studier for bedre å forstå mekanismene som påvirker veksten av ulike typer kreft.

En kanadisk forskergruppe har nylig testet hvordan sukkerinnholdet i fôret påvirker mus som fikk operert inn en kreftsvulst. De fôret flere grupper mus med lite karbohydrat (8-15 energiprosent) og mye protein (58-69 E%), mens en annen gruppe ble fôret med et vestlig kosthold med mye karbohydrat (55 E%) og moderat med protein (23 E%).

Alle gruppene fikk like mye energi i maten. Dyra som ble fôret med lite karbohydrat, fikk redusert vekst av svulstene og lavere forekomst av svulster enn de som fikk mye karbohydrat. Forskerne konkluderte at lavkarbokosthold har potensial til både å forebygge kreft og brukes i behandling av slike sykdommer. De peker på behovet for mer forskning på bruk av lavkarbokosthold på klinikker, særlig i kombinasjon med eksisterende terapier. IM

LES OGSÅ  Profet i eget land? Ikke Are Thoresen

 

Kilde:

Ho VW, Leung K, Hsu A mfl. A low carbohydrate, high protein diet slows tumor growth and prevents cancer initiation. Cancer Research 2011; 71: 4484-93.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner