Skip to main content

Lavkarboklubben – nettbasert tjeneste for bedre helse

Boksuksessene til lege Sofie Hexeberg har ført til stor oppmerksomhet og mange henvendelser. Med opprettelsen av Lavkarboklubben 20. april vil Hexeberg og kolleger svare på spørsmål, dele sine kunnskaper og hjelpe enda flere til bedre helse ved å legge om til et kosthold med lite karbohydrater og mye fett.

Tekst og foto Iver Mysterud

Nettsidens visjon er å endre kostholdsvaner slik at livsstilssykdommer unngås. Gjennom www.lavkarboklubben.no gis kunnskapsbasert informasjon og råd om lavkarbokosthold som kan forebygge og behandle livsstilssykdommer.

Fagansvarlige for Lavkarboklubben AS er Dr. Hexebergs klinikk, som i dag består av fire leger og en ernæringsfysiolog. Nettansvarlig er Dietika AS, som er grunnlagt av farmasøyt Liliya Brandsar. På Brandsars nettside diett.no kom det inn mange henvendelser og blogg-innlegg om lavkarbokosthold, og hun fant ut at etterspørselen var stor nok til å samle alt på en egen nettside. Den nye nettjenesten er således et samarbeid mellom fagpersoner på lavkarbokosthold og personer som har erfaring med nettbaserte tjenester om kosthold og helse.

Pålitelig informasjon

LES OGSÅ  Blir man feit av for mye energi, eller har karbohydrater skylda?

Det finnes en rekke kilder til informasjon på internett. På Dr. Hexebergs klinikk mener de at det er stor variasjon i kvaliteten på denne informasjonen, og det tar tid å lete. Lavkarboklubben er opprettet for å kunne tilby en tjeneste som brukerne kan stole på at inneholder faglig holdbar informasjon.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Dr. Hexebergs klinikk«]Klinikken ligger i Sandvika i Bærum.1 Den består av fire leger (Sofie Hexeberg, Erik Hexeberg, Siri Aaland Kolflaath, Anne-Marie Rudvin) og en ernæringsfysiolog (Tine Berg-Hansen). Klinikken har også tilknyttet endringsrådgiver (coach), Morten Rand, som skal bistå folk som ønsker å legge om kosthold og livsstil.2 Samtlige på klinikken har egenerfaring med lavkarbokosthold.[/gdlr_box_icon]

Målgruppe

En rekke forskjellige grupper antas å ha nytte av Lavkarboklubben. For det første dreier det seg om personer som er nye brukere av lavkarbokosthold eller personer som vil lære mer. Videre handler det om mennesker som ønsker bedre helse eller søker kostholdsråd for ulike sykdommer. Deler av målgruppen er også personer som søker motivasjon og inspirasjon til å legge om kostholdet. Selv om Lavkarboklubben primært er opptatt av god helse, består målgruppa også av personer som ønsker å gå ned i vekt. Vektnedgang er en hyggelig bivirkning for mange av å endre kostholdet og bli friskere.

Medlemsbasert nettklubb

Prisen for medlemsskap i Lavkarboklubben for 3, 6 eller 12 måneder er henholdsvis kr 399, 499 eller 699. For denne prisen kan man ta del i nettmøter og få tilgang til et stort antall lavkarbooppskrifter. I tillegg til oppskriftsdelen er det lagt ut bilder av hele prosessen med å lage maten, noe som antas å kunne gjøre det lettere å gå i gang. Det angis også hvor lang tid det tar å lage hver enkelt rett og hvor stor andel av energien som kommer fra karbohydrater, fett og protein (slik vi alltid gjør i oppskriftene i VOF). 

Videre vil man kunne lese en rekke artikler om relevante temaer. Det blir også en tjeneste der man kan føre kostholdsdagbok. Dette kan være nyttig i en første periode når man lærer om hvor mye karbohydrater, fett og protein maten inneholder. Sagt på en annen måte vil en kostholdsdagbok gjøre overgangen til et lavkarbokosthold enklere. Kostholdsdagboka vil også kunne være relevant bakgrunn for konsultasjoner med lege eller ernæringsfysiolog. Lavkarboklubben har også et diskusjonsforum og presenterer en rekke suksesshistorier til inspirasjon for andre. Her oppgis fullt navn og bilde, slik at man skal vite at historiene ikke er oppdiktet.

Behov for kunnskap

LES OGSÅ  Lavkarbokosthold i klinisk praksis

Dr. Hexebergs klinikk har omfattende erfaring for at lavkarbo-/høyfettkosthold kan være gunstig ved for eksempel diabetes type 2, tarmbetennelser (Crohns sykdom, ulcerøs kolitt), cøliaki, slitasjegikt (artrose) og atrieflimmer. Alle disse tilstandene øker i forekomst, og det forventes derfor å bli enda større behov for å svare på spørsmål og gi informasjon om hvordan kosthold kan brukes for å motvirke dem. Lavkarboklubben skal møte dette behovet.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Andre nettbaserte helseklubber og -tjenester«]Lavkarboklubben har deler av samme funksjon som Lommelegen,3 der man kan stille spørsmål om egne helseplager til eksperter. Hos Lommelegen koster et hurtigsvar kr 399, mens det koster kr 249 å få svar på et spørsmål innen tre dager. De som har mange spørsmål, vil finne at Lavkarboklubben er et langt billigere alternativ, i tillegg til at den inneholder mye mer informasjon og tjenester.
Andre nettbaserte helseklubber er Eatclub,4 VGs Vektklubb,5 Roede-klubben (Grete Roede),6 SomeBody7 og TV2 Sporty.8 Av disse er det kun Eatclub som fokuserer på lavkarbo-/høyfettkosthold, drevet av VOFs fagjournalist Kenn Hallstensen. Fokus er å få bedre helse og lavere vekt. De fire andre er primært vektklubber der fagfolkene fokuserer på myndighetenes kostholdsråd og generelt anbefaler å spise mat med mindre energi og å trene mer. To av disse er klart større enn de andre, der Roede-klubben har 179 904 medlemmer (pr. 23. april), mens VGs Vektklubb ikke offentligjør antall medlemmer.[/gdlr_box_icon]
Pris for nettbaserte helseklubber:

Navn

Per måned

i 3 mnd.

Per måned

i 6 mnd.

Per

måned

i 12 mnd.

Per måned

i 24 mnd.

Eatclub

75

50

33

Lavkarboklubben

133

83

58

Roede-klubben

0

0

0

SomeBody

175

175

TV2 Sporty

116

75

50

VGs Vektklubb

133

83

54

Kilder:

1.  http://lavkarbosommedisin.no

2.  www.vildudakandu.no

3.  www.lommelegen.no

4.  www.eatclub.no

5.  www.vektklubb.no

6.  www.greteroede.no/roedeklubben/

7.  www.somebody.no

8.  www.tv2sporty.no


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner