Skip to main content

”Lavkarbolegen” Annika Dahlqvist har fått tilbake jobben

Mange er blitt kjent med den svenske legen Annika Dahlqvist (64), som har besøkt Norge flere ganger i forbindelse med publisering av bøker om lavkarbo-/høyfettkosthold på norsk. Hun ble rikskjendis i Sverige etter å ha fått sparken på grunn av hennes kostråd og har publisert flere bestselgere om temaet.

Tekst Dag Viljen Poleszynski     Foto @ Bjorgul.com

I en pressemelding fra hennes norske forlegger Lille Måne Forlag AS kan vi lese at Annika Dahlqvist mistet jobben på det kommunale legesenteret i Sundsvall kommune da debatten om lavkarbo herjet som verst. Hun var tidligere blitt truet med taushet da hun jobbet ved et privat legesenter fordi hun anbefalte sine pasienter å spise mye fett og lite karbohydrat.

– Jeg sa opp min stilling som lege, og begynte med bøker, blogging og forelesninger i stedet, sier Annika Dahlqvist, som er spesialist i allmennmedisin. Hun ble anmeldt til Socialstyrelsen av to dietetikere som mente at hun som lege ikke kunne anbefale et slikt kosthold.

Etter en lengre utredning måtte imidlertid Socialstyrelsen bekrefte at det faktisk finnes vitenskapelig støtte og dokumentasjon for at et kosthold med mye fett og lite karbohydrat, som i Sverige bruker akronymet LCHF etter den engelske betegnelsen (Low Carb High Fat).

LES OGSÅ  Bekymrer du deg for kolesterol eller din hjerte- og karhelse?

VOF foretrekker å kalle det som den polske legen Jan Kwa?niewski for omkring 40 år siden formulerte som optimalernæring, for et lavkarbo-/høyfettkosthold. Navnet skjemmer imidlertid ingen, det viktigste er at folk får med seg budskapet.

– Det var etter at jeg fikk støtte fra Socialstyrelsen at kostholdsdebatten engasjerte en hel svensk befolkning, og totalt har vi solgt kanskje en halv million bøker til sammen. Min kokebok alene har solgt minst 200 000 eksemplarer, forteller Annika Dahlqvist.

I Norge opplyser kostholdsforlaget Lille Måne at Annika Dahlqvist har solgt til sammen cirka 20 000 bøker og er en av de mest leste lavkarboforfatterne. Her hjemme er imidlertid Annika forbigått av VOFs spaltist dr.med. Sofie Hexeberg, som med sine to bøker har passert noe slikt som 70 000 bøker i totalt salg.

Er en matrevolusjon underveis?

Antikolesterolkampanjer og sterke krefter i margarinindustrien til tross spiser svenskene mer smør enn noen gang. I Sverige har smørsalget økt kraftig de siste årene, og også i Norge er salget av fete meieriprodukter (smør, fløte, rømme) økende. Dette er stikk i strid med de rådene som myndighetene gir i begge land.

Statlige oppnevnte ernæringseksperter er så godt samkjørt i Norden at de har valgt ”nøkkelhullsmerking” som hjelp til forbrukerne for å velge ”sunne” matvarer.1 Kriteriet for å oppnå en slik statlig anbefaling er at produktene i sin matvaregruppe inneholder lite fett, sukker og salt. Det betyr at også frossenpizza har fått slik merking, et produkt som stort sett består av blodsukker- og insulinforhøyende stivelse.

I Sverige kostet kostholdsdebatten Annika Dahlqvist jobben. Blant annet fikk hun ingen flere vakter på legevakten, men nå er hun altså tatt inn i varmen igjen.

LES OGSÅ  Kan vektnedgang/lavkarbo redde klimaet?

– Jeg er enig med legesenteret i Stöde om å jobbe i halv stilling som familielege. Det skal bli spennende og godt å komme i gang som praktiserende lege igjen, for jeg vet jo at lavkarbo er bra medisin, sier Annika Dahlqvist.

VOF ønsker den modige lavkarbospesialisten Annika Dahlqvist lykke til i sin nye funksjon som lege og ser fram til at også norske myndigheter en gang i framtiden kommer til å forstå at man for eksempel ikke trenger karbohydrater for å ”forbrenne fett og protein”, noe ernæringsprofessor ved Universitetet i Stavanger Wenche Frölich er sitert å hevde i VG nylig.2 Her uttalte hun også at et kosthold uten karbohydrater fører til ketose, hvilket er korrekt, men også at dette ”er det samme som når en diabetiker før føling” og at ”dette er ganske farlig for kroppen på sikt”. Som mange andre ”eksperter” blottlegger hun her sin uvitenhet.

Lykke til, Annika! Vi trenger deg i kampen mot norske ”bedrevitere” og ”eksperter” som selv lever på brødmat og tror at det er det eneste saliggjørende.

Kilder:

1.  Poleszynski DV. Nøkkelhull – bare tull? VOF 2011; 2 (3): 14-16.

2.  Åsebø, S, Hanstad I. Halve Norge vil ned i vekt. Eksperter advarer: Ligg unna ekstremdiettene. VG 15. juni 2011: 6-7.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner