Skip to main content

Lavt stoffskifte

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra almennpraksis»]Lege Bjørn Johan Øverbye arbeider på Arendal helsesenter, som er landets eldste legesenter med et helhetlig fokus. www.arendalhelsesenter.no.[/gdlr_box_icon]

En leges hverdag handler om forskningsbasert erfaring omsatt i praksis slik at den sammenfaller med den enkeltes bakgrunn. Mange mennesker er språkfattige når det gjelder egen kropp, og det er ofte nødvendig å hjelpe dem i gang med spørsmål som leder til meningsfylte svar. Jeg skal illustrere et behandlingsforløp av kronisk sykdom med en enkel sykehistorie.

Gro er 40 år og fikk diagnosen deprimert av andre leger og av familien. Et spørreskjema avklarte at hun ikke var psykisk syk; hun var bare totalt utmattet uten uvanlige belastninger eller ugreie familieforhold. Vi sammenliknet svarene på et skjema med 44 spørsmål som omhandler typiske symptomer for lavt stoffskifte1 og fant at hun svarte bekreftende på 35 av dem. Svarene fortalte blant annet om vektøkning, søvnvansker, matthet, økt kroppsvæske, frossenhet, indre tristhet uten årsak, konsentrasjonsvansker, muskelverk, tap av seksuell glede og en rekke andre problemer.

Gro ble sendt hjem med beskjed om å måle morgentemperaturen2 hver dag i en måned, pH i morgenurinen og å oppsøke sykehuset for å ta blodprøver. Etter en måned viste tallene blant annet at hennes morgentemperatur i snitt var 1 grad lavere normalt og at urinens pH i snitt var 5,4 (1,4 enheter under optimalt i følge tysk forskning).3

LES OGSÅ  Lavt stoffskifte og trette binyrer

Blodprøvene viste at vitamin B12-verdien lå innenfor ”normalen” nær nedre grense, men at homocysteinkonsentrasjonen i blodet likevel var for høy. Homocystein er et giftig nedbrytningsprodukt som krever vitamin B6, folat og B12 for å nøytraliseres, og derfor ordinerte jeg B12-injeksjoner og tilskudd av B-kompleks. Dernest sjekket jeg konsentrasjonen av kalk (kalsium) i blodet. Flere tusen blodprøver har vist at forholdet mellom konsentrasjonen av kalsium og fosfat er en indikasjon på stoffskiftet. Den amerikanske tannlegen Melvin Page4 samarbeidet med tannlegen Weston A. Price, sammen oppdaget de at kalsium/fosfat-forholdet hos friske over hele kloden lå på 2,5. Høyere tall betyr for mye kalk i blodet, som blir mer basisk samtidig som overskytende kalk avleires i blodårene. Price mente dette ikke-viljestyrte (autonome) nervesystemet var dominert av parasympatikus, som nedregulerte cellenes stoffskifte og effekten av stoffskiftehormonene. Price fikk bekreftelse på sin antakelse etter flere titusen pasientundersøkelser og fant at den enkleste metoden for å snu utviklingen, var å gi skjoldkjertelhormoner og å tilpasse kostholdet.

Disse erfaringene ble gjort i en tid da det ikke fantes gode hormontester; legene baserte seg i stedet på erfaringer fra tusenvis av forsøk. Min pasient hadde forholdstallet 2,6 (ved bruk av europeiske måleenheter enheter), med andre ord en sterk parasympatikusdominans.4 For å nærmere undersøkelse brukte jeg en EKG-teknikk som måler hjerterytmevariasjonen (HRV-EKG), som gjenspeiler balansen og aktiviteten i det autonome nervesystemet. Gro var en typisk parasympatikusdominert person, og EKG-en kunne tallfeste det i ulike diagrammer som hun fikk med seg til fastlegen.

Hormonprøvene indikerte at hypofysens kontroll av skjoldkjertelens produksjon økte etterspørselen etter det sympatikusfremmende (stimulerende) hormonet tyroksin. Dette kunne avleses ved at hormonet TSH var svært høyt, mens konsentrasjonen  av tyroksin i blodet lå innenfor normalen friske. Dette betyr at kjertelen var under press og fortsatt kunne yte nok til at blodverdiene var normale. Forsøk utført i USA på 1970-tallet viste imidlertid at selv produksjonen om morgenen hos slike pasienter var normal, var totalproduksjonen i løpet av døgnet redusert. Tilstanden kalles subklinisk hypotyreose, en tilstand mange leger overser.5 I slike tilfeller bør pasientene få tyroksintilskudd.

LES OGSÅ  Lavt stoffskifte: Medikamentfri etter 17 år med hormonterapi

En underliggende forklaring på Gros symptomer var at kjertelen var betent, noe man kan se blant annet ved å undersøke antistoffene anti-TPO. Gro hadde en verdi på hele 600 enheter, noe som tilsier at tilskudd av tyroksin kan få kroppen til å skru ned egenproduksjonen. Dermed får skjoldkjertelen hvile, og betennelsen stanser. Vi har fulgt denne prosedyren på over 1 000 pasienter og vet at den nesten alltid virker.

Mange leger overser at betennelsen kan dempes med tilskudd av for eksempel selen.6 Gro fikk derfor tabletter à 200 mikrogram organisk selen og 15 milligram av et organisk skjoldkjertelekstrakt utvunnet fra dyr. Organiske hormontilskudd blir av mange foretrukket fordi det oppleves mer behagelig og ”naturlig”, men 50 prosent foretrekker syntetisk tyroksin (Levaxin) fordi det gis på blå resept og gir raskere effekt. Gro valgte naturlige hormoner etter å ha fått informasjon om begge alternativene.

Erfaringer viser at sammenheng mellom glutenintoleranse og skjoldkjertelbetennelse, noe vi har fått bekreftet på mer enn 500 pasienter. Gro fikk derfor råd om helst å spise glutenfritt.7  For å bedre allmenntilstanden fikk hun også råd om å kutte ut sukker og spise  lavglykemisk mat. Vi anbefaler grønnsaker, grove kornprodukter, frukt, kjøtt, fisk, fugl og skalldyr.

Gro fikk også råd om å ta 2 000 enheter vitamin D3 (50 µg) per dag, omega-3-fettsyrer og et økologisk basert multimineral-/vitaminprodukt i pulverform, som er lett fordøyelig.

Hun kom til kontroll hver måned. Etter ett år var helsetilstanden normalisert, og hun har begynt å trappe nedpå hormontilskuddet. Vi håper at hun om ett år kan slutte helt med det og da vil være frisk som en fisk.

LES OGSÅ  Stoffskiftepasienters utfordringer

Tekst Bjørn Johan Øverbye      Foto Shutterstock

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Lege Bjørn Johan Øverbye (f. 1947) studerte fysikk/matematikk 1966-68, medisin 1969-75 ved Universitetet i Oslo og tok deretter en PhD i akupunktur ved Open International University for Complimentary Medicine på Sri Lanka i 1984 på en ny teori om lokalisering av  øreakupunkturpunkter. Han har skrevet eller medvirket i en rekke fagbøker og fikk Fritt helsevalgs Brobyggerpris i 2008 (http://www.fritthelsevalg.com/38-vinner-2008/). Øverbye arbeider for tida på Arendal helsesenter AS, landets eldste legesenter med et helhetlig fokus. www.arendalhelsesenter.no[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  De Groot LJ, Larsen PR, Hennemann G. The thyroid and it´s diseases. 5. utgave. New York: John Wiley and Sons, Inc., 1984.

2.  Barnes B, Galton L. Hypothyroidism, the unsuspected illness. Toronto, Canada: Fitzhenry and Whitesside, 1976.

3.  Elmau H. Vincents electronic evaluation- acid/base balance in theory and practice. Monografi oversatt av dr. Antony Scott-Morley, København, 1985. Kan bestilles fra dr. Antony Scott-Morley, 103 North Road Poole, Dorset BH14 OLU, UK.

4.  Page ME. Degeneration – regeneration. Biochemical Research Foundation, Price Pottenger Nutritional Foundation, 1965.

5.  Øverbye BJ. Metabolic failure as the cause of fibromyalgia syndrome: Exploring the John C Lowe Thesis. Thyroid Science 2007; 11 (1): CLS1-18. http://www.thyroidscience.com/studies/overby.2007/overby.metabolicfailure.fms.lowethesis.pdf

6.  Dach J. Selenium for Hashimoto´s thyroiditis, www.jeffreydach.com/2009/11/07/selenium-for-hashimotos-thyroiditis-by-jeffrey-dach-md.aspx (3.5.2013).

7.  Kresser K. The gluten-thyroid connection.  Food & Nutrition, Thyroid Disorders 18.7. 2010. http://chriskresser.com/the-gluten-thyroid-connection (3.5.2013).


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner