Skip to main content

LDL-kolesterol

Når det gjelder artikkelen av David Perlmutter om ”LDL-kolesterolet er din venn” i Helsemagasinet nr. 8/2017, reagerte jeg på at det ikke står noe om selve LDL-partiklenes størrelse. De er vel av viss betydning! De store, lette LDL-partiklene har en positiv innvirkning på kroppen, mens de små, tette og aterogene LDL-partiklene har lettere for å bli oksidert (harsknet) og setter seg fast i skadde blodårer. Er den påstanden/teorien tatt helt ut av lufta?

Margareta Eriksson

VOF: I utgangspunktet holder vi oss til det Uffe Ravnskov har skrevet om i flere bøker, nemlig at LDL-kolesterol generelt ikke er farlig. Årsaken til hjerte- og karsykdom er ikke at vi har for mye av verken store eller små LDL-partikler, men generelt vårt høye inntak av raffinerte karbohydrater. David Perlmutter støtter det, men har ikke diskutert forskjellen mellom ulike undergrupper LDL-kolesterol. Disse gjenspeiler triglyseridnivået, det vil si at de som har lavt triglyseridnivå i blodet, samtidig har lite av de små, tette LDL-partiklene. De med forhøyet triglyseridnivå er stort sett også insulinresistente på grunn av forhøyet blodsukkernivå, som igjen hovedsakelig skyldes inntak av høyglykemisk mat, sukker osv. Dette nevner også Perlmutter når han skriver om LDL-partikler med ”lav tetthet” (=store, lettere partikler), som ikke regnes å være årsak til fettbelegg i blodårene (aterosklerose).

LES OGSÅ  Bekymrer du deg for kolesterol eller din hjerte- og karhelse?

En annen lite kjent faktor er muggsoppgifter, et tema vi diskuterer i en egen artikkel. DVP


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner