Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > LDL-kolesterol

Når det gjelder artikkelen av David Perlmutter om ”LDL-kolesterolet er din venn” i Helsemagasinet nr. 8/2017, reagerte jeg på at det ikke står noe om selve LDL-partiklenes størrelse. De er vel av viss betydning! De store, lette LDL-partiklene har en positiv innvirkning på kroppen, mens de små, tette og aterogene LDL-partiklene har lettere for å bli oksidert (harsknet) og setter seg fast i skadde blodårer. Er den påstanden/teorien tatt helt ut av lufta?

Margareta Eriksson

VOF: I utgangspunktet holder vi oss til det Uffe Ravnskov har skrevet om i flere bøker, nemlig at LDL-kolesterol generelt ikke er farlig. Årsaken til hjerte- og karsykdom er ikke at vi har for mye av verken store eller små LDL-partikler, men generelt vårt høye inntak av raffinerte karbohydrater. David Perlmutter støtter det, men har ikke diskutert forskjellen mellom ulike undergrupper LDL-kolesterol. Disse gjenspeiler triglyseridnivået, det vil si at de som har lavt triglyseridnivå i blodet, samtidig har lite av de små, tette LDL-partiklene. De med forhøyet triglyseridnivå er stort sett også insulinresistente på grunn av forhøyet blodsukkernivå, som igjen hovedsakelig skyldes inntak av høyglykemisk mat, sukker osv. Dette nevner også Perlmutter når han skriver om LDL-partikler med ”lav tetthet” (=store, lettere partikler), som ikke regnes å være årsak til fettbelegg i blodårene (aterosklerose).

En annen lite kjent faktor er muggsoppgifter, et tema vi diskuterer i en egen artikkel. DVP

You may also like
Myseprotein
Jevninger
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018

Legg igjen et svar