Skip to main content

Legen ba Hans om å slutte med lavkarbo

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Frisk med lavkarbo»]Dr.med. Erik Hexeberg (f. 1957) beskriver i denne spalta diverse pasienthistorier basert på behandling med lavkarbo-/høyfettkosthold. Han jobber ved Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika og kan kontaktes på e-post til erik@drhexeberg.no, jf. www.drhexeberg.no.[/gdlr_box_icon]

Hans (56 år) hadde lenge vært plaget med verk i kroppen og hadde fått høre at et lavkarbokosthold kunne være nyttig. Han hadde derfor lagt om kostholdet, og etter tre måneder fikk han målt kolesterolverdiene hos fastlegen. Tidligere hadde han totalkolesterol på 6 mmol/L, men nå hadde kolesteroltallet steget til 9,2 mmol/L. Fastlegen ba ham slutte med lavkarbo, men ettersom han var blitt så mye bedre i kroppen, ville han ha en vurdering fra noen med erfaring på lavkarbokosthold. Han oppsøkte derfor vår klinikk.

Der ble han fortalt at vi ofte ser en forbigående økning av kolesterolverdiene ved overgang til et lavkarbokosthold og at vi ikke anser dette for å være farlig. Han ble anbefalt å spise mer fet fisk, avokado, nøtter, frø og oljer fra oliven og linfrø (som inneholder rikelig med omega-3-fettsyrer) og å spise litt mindre bacon og fete meieriprodukter. Han ble også anbefalt å ta tilskudd av magnesium fordi det både virker kolesterolnedsettende og åreutvidende.

LES OGSÅ  Hva spiste våre forgjengere?

Ved kontroll etter en måned viste blodprøvene (4 mnd. i tabellen) at kolesterolverdiene fortsatt var høye. Selv om HDL-kolesterolet var relativt høyt (1,7 mmol/L), var forholdet mellom totalkolesterol og HDL-kolesterol fortsatt høyere enn det mange anser å være ønskelig: et totalkolesterol < 5, total-/HDL-kolesterol < 4, LDL-kolesterol < 3, triglyserider < 2 og HDL-kolesterol >1.

Blodprøvemålinger

4 mnd.*

6 mnd.

10 mnd.

13 mnd.

Totalkolesterol (mmol/L)

9,7

9,6

6,0

5,2

LDL-kolesterol (mmol/L)

7,7

7,6

4,2

3,3

HDL-kolesterol (mmol/L)

1,7

1,8

1,6

1,5

Triglyserider (mmol/L)

0,9

1,6

0,9

0,7

Total-/HDL-kolesterol

5,7

5,3

3,8

3,5

* Tid etter omlegging til lavkarbokosthold

Hans følte seg svært vel på lavkarbokosthold. Muskelsmertene var borte, og han hadde liten lyst til å starte med kolesterolsenkende behandling slik hans fastlege tilrådet. Selv om han var litt urolig for de høye kolesterolverdiene etter alle skriverier om at dette var farlig, var han innstilt på å fortsette med samme kosthold.

Etter to måneder var han til ny kontroll. Blodprøvene (6 mnd.) hadde da endret seg litt i riktig retning. Ved kontroll 10 måneder etter at han startet på lavkarbokosthold, var prøvene imidlertid mye bedre, og etter 13 mnd. var de helt normale.

LDL-kolesterol, av enkelte kalt «dårlig» kolesterol, hadde vært høyt etter omlegging. Hans var fortsatt bekymret selv om verdiene nå var normale. Jeg fortalte at vi kunne ta en ny prøve som kunne si mer om sammensetningen av det «dårlige» kolesterolet. Den viser om LDL-kolesterolet består av «store og luftige» eller «små og tette» partikler.1 Førstnevnte antas å være ufarlige, mens de «små og tette» anses å ha sammenheng med hjerte- og karsykdom. Hans tok prøven, og resultatet viste at den gjennomsnittlige partikkelstørrelsen for LDL var stor. Dette er gunstig. Det viktigste var at prøven knapt nok viste noen «små og tette» LDL-partikler, den viste at de nesten bare bestod av de «store og luftige» partiklene. I tillegg viste prøvene 13 måneder etter omlegging til et lavkarbokosthold at kolesterolverdiene var gunstige, selv vurdert fra en skolemedisinsk forståelse.

LES OGSÅ  Feil kosthold kan gi kviser

Kilde:

1.  Prøver kan rekvireres hos BM-lab i Sandvika eller ved konsultasjon ved Dr. Hexebergs klinikk.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner