Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

Print Friendly, PDF & Email
kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2012 > Legen ba Hans om å slutte med lavkarbo

Legen ba Hans om å slutte med lavkarbo


Frisk med lavkarbo

Dr.med. Erik Hexeberg (f. 1957) beskriver i denne spalta diverse pasienthistorier basert på behandling med lavkarbo-/høyfettkosthold. Han jobber ved Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika og kan kontaktes på e-post til [email protected], jf. www.drhexeberg.no.

Hans (56 år) hadde lenge vært plaget med verk i kroppen og hadde fått høre at et lavkarbokosthold kunne være nyttig. Han hadde derfor lagt om kostholdet, og etter tre måneder fikk han målt kolesterolverdiene hos fastlegen. Tidligere hadde han totalkolesterol på 6 mmol/L, men nå hadde kolesteroltallet steget til 9,2 mmol/L. Fastlegen ba ham slutte med lavkarbo, men ettersom han var blitt så mye bedre i kroppen, ville han ha en vurdering fra noen med erfaring på lavkarbokosthold. Han oppsøkte derfor vår klinikk.

Der ble han fortalt at vi ofte ser en forbigående økning av kolesterolverdiene ved overgang til et lavkarbokosthold og at vi ikke anser dette for å være farlig. Han ble anbefalt å spise mer fet fisk, avokado, nøtter, frø og oljer fra oliven og linfrø (som inneholder rikelig med omega-3-fettsyrer) og å spise litt mindre bacon og fete meieriprodukter. Han ble også anbefalt å ta tilskudd av magnesium fordi det både virker kolesterolnedsettende og åreutvidende.

Ved kontroll etter en måned viste blodprøvene (4 mnd. i tabellen) at kolesterolverdiene fortsatt var høye. Selv om HDL-kolesterolet var relativt høyt (1,7 mmol/L), var forholdet mellom totalkolesterol og HDL-kolesterol fortsatt høyere enn det mange anser å være ønskelig: et totalkolesterol < 5, total-/HDL-kolesterol < 4, LDL-kolesterol < 3, triglyserider < 2 og HDL-kolesterol >1.

Blodprøvemålinger

Annonse:

4 mnd.*

6 mnd.

10 mnd.

13 mnd.

Totalkolesterol (mmol/L)

9,7

9,6

6,0

5,2

LDL-kolesterol (mmol/L)

7,7

7,6

4,2

3,3

HDL-kolesterol (mmol/L)

1,7

1,8

1,6

1,5

Triglyserider (mmol/L)

0,9

1,6

0,9

0,7

Total-/HDL-kolesterol

5,7

5,3

3,8

3,5

* Tid etter omlegging til lavkarbokosthold

Hans følte seg svært vel på lavkarbokosthold. Muskelsmertene var borte, og han hadde liten lyst til å starte med kolesterolsenkende behandling slik hans fastlege tilrådet. Selv om han var litt urolig for de høye kolesterolverdiene etter alle skriverier om at dette var farlig, var han innstilt på å fortsette med samme kosthold.

Etter to måneder var han til ny kontroll. Blodprøvene (6 mnd.) hadde da endret seg litt i riktig retning. Ved kontroll 10 måneder etter at han startet på lavkarbokosthold, var prøvene imidlertid mye bedre, og etter 13 mnd. var de helt normale.

LDL-kolesterol, av enkelte kalt «dårlig» kolesterol, hadde vært høyt etter omlegging. Hans var fortsatt bekymret selv om verdiene nå var normale. Jeg fortalte at vi kunne ta en ny prøve som kunne si mer om sammensetningen av det «dårlige» kolesterolet. Den viser om LDL-kolesterolet består av «store og luftige» eller «små og tette» partikler.1 Førstnevnte antas å være ufarlige, mens de «små og tette» anses å ha sammenheng med hjerte- og karsykdom. Hans tok prøven, og resultatet viste at den gjennomsnittlige partikkelstørrelsen for LDL var stor. Dette er gunstig. Det viktigste var at prøven knapt nok viste noen «små og tette» LDL-partikler, den viste at de nesten bare bestod av de «store og luftige» partiklene. I tillegg viste prøvene 13 måneder etter omlegging til et lavkarbokosthold at kolesterolverdiene var gunstige, selv vurdert fra en skolemedisinsk forståelse.

Kilde:

1.  Prøver kan rekvireres hos BM-lab i Sandvika eller ved konsultasjon ved Dr. Hexebergs klinikk.

Print Friendly, PDF & Email
You may also like
Myseprotein
Jevninger
Feit hverdagsmat med lite karbohydrat. Nr. 3/2018
Når virkeligheten overgår våre villeste fantasier

Legg igjen et svar