Skip to main content

Lek og lær i jula

Førjulstiden kan være veldig hyggelig, ihvertfall etter at tentamen er unnagjort. Selv om skoleåret nærmer seg slutten, er det lov å snike inn litt læring i forberedelsene til jul.

Tekst Anne Lene Johnsen

For eksempel kan man snakke om matematiske sammenhenger når dere baker, siden det er mye læring i å bake og lage mat. Nesten uansett hva vi lager, kan vi trene oss i å beregne mengder, utføre instrukser (lese oppskrifter) og planlegge rekkefølge. Under matlaging kan vi også lære om viktige begreper som grader og temperaturer og mye annet. Det er for eksempel mange muligheter til å lære matte og begrepsundervisning i matlaging når vi skal måle opp ingredienser eller sørge for riktig temperatur i ovnen.

Bruk pepperkakene 

Pepperkakebaking er i tillegg en veldig fin anledning til å snakke om både ulike former og mønstre – kanskje også farger, om dere har ulike farger på melisen og andre ting dere pynter pepperkakene med. Melisen (fortrinnsvis SukrinMelis uten sukker) kan dere forresten bruke til å skrive bokstaver på pepperkakene. Barna kan stave hele navnet sitt; én pepperkake for hver bokstav. 

LES OGSÅ  Medisterburgere med salat og bearnaisesaus

Dere kan også lage pepperkaker i ulike former, både flate- og romformer. Kanskje kan dere bygge en hel liten pepperkakeby av vanlige firkantede former, sylinder- eller pyramideformer? Her er et tips fra lærer Kjell-Christian Markset om å bruke pepperkakedeigen for å lære om volum:

En pepperkakedeig er ganske fast og lett å forme. Den kan vi bruke for å vise barna at selv om formen på massen kan endre seg, har deigen fremdeles samme volum. Volum er et mål for hvor stort rom noe fyller. 

Start med å fylle for eksempel et beger, en kopp eller en liten bolle med deig. Snakk med barna om at deigen nå fyller et bestemt volum. Ta så deigen ut og endre form på den, for eksempel med å kjevle den utover en flate. Selv om deigen nå har endret fasong, har den fremdeles samme volum! (Vel å merke om dere ikke har spist noe av den på veien.) Prøv flere former på deigen, slik at barna ser at det samme volumet kan ha ulike former.

Hvorfor heter det pepperkaker?

Visste du forresten at det ofte ikke er pepper i pepperkakeoppskrifter? Så hvorfor heter det likevel pepperkaker? Jo, fordi når man i gamle dager snakket om at man pepret maten, mente man å krydre den. Å pepre var altså det samme som å krydre. Siden det er mye krydder i disse små, brune kakene, ble de kalt pepperkaker.

En liten julequiz

Og hva med å ha et rebusløp på julaften hvor man må løse hjernetrimoppgaver for å finne julegavene? Eller kanskje en liten quiz? Her er noen oppgaver fra Hjernefabrikkens julekalender du kan teste ut på de andre rundt deg, for eksempel i juleselskapet: 

  1. I hvilket land startet tradisjonen med å sette opp juletre?
  2. Hvilket land donerer hvert år juletreet som settes opp på Trafalgar Square i London,
    en tradisjon som startet i 1947?
  3. Hva er den mestselgende julesangen noensinne?
  4. Hva er den neste strofen i denne julesangen: ”Bjelleklang, bjelleklang, over skog og hei…” …og så?
  5. Hvilket stjernetegn (dyretegn) er du i hvis du er født på julaften?
  6. Hvilket dyr er lagd av mandler, melis og eggehvite?
  7. Hvor mange kanter har en snøkrystall?
  8. Hva betyr det latinske ordet ”advent”?
  9. Hva betyr disse ordene (ekstrapoeng om du vet hvilke språk de kommer fra)?
    Juovlastállu, joulupukki og Babbo Natale.
  10. Har julenissen familie?
LES OGSÅ  Oppskrifter til småbarn

Lykke til, og god jul!

Svar:

  1. Tyskland i det 18. århundret (kanskje allerede i det 1.  århundre!). Deretter startet britene med tradisjonen før den spredde seg til Amerika og videre ut i verden.
  2. Norge!
  3. Ifølge Guinness rekordbok er det  Bing Crosbys ”White Christmas”.
  4. ”… Hør på bjellens muntre klang  når Blakken drar i vei.”
  5. Steinbukken
  6. Marsipangris, vel!
  7. Seks.
  8. ”Frelserens ankomst” eller ”Herrens ankomst”.
  9. Dette er navnet til Julenissen på  henholdsvis nordsamisk, finsk og italiensk,
  10. Ja, han er gift med julenissekona.  Det rapporteres ikke om noen egne barn.
Lek og lær i jula / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Om forfatteren

Anne Lene Johnsen (f. 1968) driver Hjernefabrikken og Alven Books AS. Hun har gitt ut 12 bøker om læring og hjernefunksjon på Kagge og Panta forlag, inkludert Hvordan fatte matte (Panta, 2017) og Møkkalekser! (Alven, 2020) med spesialpedagog Elin Natås. Forfatteren er Handelsøkonom/MBM fra OHH/BI (1993) med en BA i psykologi (Argosy universitet, 2007) og har studert kognitiv psykologi (masternivå) og sosialpsykologi (PhD-nivå). 

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner