Skip to main content

Les og lær

 

Boktips – lærerike julegavetips!


Matlagningstips fra Sveriges mest kjente lavkarbolege

Dahlqvist A. Doktor Dahlqvists kokebok. Oppskrifter med lite karbohydrater for god helse – med praktisk innføring i LCHF. Oslo: Lille Måne, 2010.

Den svenske legen som har stått brask og bram mot helsemyndighetene og forsvart det hun mener er det mest helsefremmende kostholdet, presenterer her en del av sine oppskrifter. I tillegg får du praktiske tips og nyttige råd om helsefordelene som følger med et lavkarbobasert kosthold. Annika har selv gått fra å være jojoslanker med leddsmerter og kranglende mage til å leve et friskt og aktivt liv uten smerter og med normal vekt.


Sterkt og øyeåpnende om barnemishandling

Gangdal, J. Jeg tenker nok du skjønner det sjøl. Historien om Christoffer. Oslo: Kagge, 2010.

Christoffer Kihle Gjerstad døde av skader som følge av alvorlig vold. Stefaren er dømt for å ha påført skadene, og moren er under etterforskning for medvirkning. Jon Gangdal forteller nøkternt, men tydelig hvordan omgivelsene lot dette skje og setter spørsmålstegn ved både rutiner, ansvarsfølelse, oppmerksomhet og psykologien rundt hvordan vi både som samfunn og enkeltindivider møter situasjoner hvor barn utsettes for overgrep. Vi leser om Christoffers oppvekst og hvordan hans atferd oppleves som forstyrrende for de voksne, hvordan han blir satt på medisiner og hvilken ”pedagogikk” han skal møtes med av foreldrene. Men var dette riktig behandling for Christoffer? For noen? Vi leser om morens forhold til stefaren, hvordan paret trekker seg unna den opprinnelig trygge familien med mormor på gården, og hvordan den biologiske faren blir satt på sidelinjen. Vi får beskrivelse av en stefar som selv ikke er følelsesmessig moden, men som framstår som beregnende og manipulerende og som også til slutt blir dømt for å ha mishandlet Christoffer slik at gutten døde. Beskrivelsene er tydelige uten å være for følelsesladde. Det gjør at opplevelsen av hva som skjedde, framstår som ekstra klar. Saken er dramatisk og ufattelig. Boka er en øyeåpner og kan forhåpentligvis bidra både til å endre systemer som ikke virker og få mange av oss til å reflektere en gang til over hvordan vi selv ville reagert, skulle vi vært en av de mange som møtte Christoffer – eller et annet barn som ham – i tiden før han døde.


Deilige tips for ”sukker-allergiske” søtmonser 

LES OGSÅ  Nyttig oversikt om automatiske strømmålere

Rogneby A. Bakeglede med LCHF – bak uten sukker og mel. Oslo: Lille Måne, 2010. 

For deg som er en kakemons og elsker å bake, og samtidig vil spise mye fett og holde deg unna sukker, er Annika Rognebys bakebok et deilig sted å starte. Sukrin® er brukt som søtningsstoff i de fleste oppskriftene. Melkeallergikere kan kanskje gremme seg over at flere oppskrifter inneholder ost eller fløte. Smør er også brukt i en del oppskrifter, men smørintolerante kan gjerne erstatte smøret med Cocosa eller en annen fettkilde. Det er likevel en hel del oppskrifter som er relevante også for de av oss som ikke vil bruke melkeprodukter. Vi savner tabeller over fett-, protein- og karbohydratfordeling i de enkelte kakene, men for øvrig er oppskriftene ment å passe i et lavkarbo-/høyfettkosthold.


Obligatorisk lesing om sammenhengene mellom sykdom og karbohydrater 

Lutz W med Allan C B og Veiersted J (red). Bedre uten brød. Bli frisk med lavkarbo – kostholdet som leger vår tids sykdommer (nytt opplag).
Oslo: Lille Måne, 2010. 

Denne nyreviderte og oppdaterte utgaven av Wolfgang Lutz klassiske Bedre uten brød forklarer hvorfor og hvordan et kosthold med lite karbohydrater og mye naturlig fett kan forebygge og kurere livsstilssykdommer som hjertesykdom, sukkersyke, muskel- og skjelettplager og mage- og tarmlidelser. Wolfgang Lutz har behandlet nærmere 15 000 pasienter med ernæringsmedisin, og opplegget hans presenteres for deg i denne boka, nå revidert og oppdatert for tredje gang.

Bedre uten brød inneholder norske pasienthistorier og er gjennomarbeidet for norske forhold av blant annet ernæringsterapeut Jens Veiersted ved siden av VOFs ansvarlige redaktør Dag Viljen Poleszynski og fagjournalist Kenn Hallstensen. Boka inneholder også et intervju med VOFs spaltist dr.med. Sofie Hexeberg, som bruker denne behandlingen i sin egen legepraksis.

LES OGSÅ  Kniv, sjel og gaffel

Barnebok med et alvorlig budskap

Samset K. Elmers klode. Oslo: Fritt forlag, 2010.

Denne illustrerte boka omhandler mennesk-ets historie og hvordan menneskeheten start-et, utviklet seg og ikke minst hvordan forfatteren mener det hele vil ende. Hovedpersonen er det lille vesenet Elmer, og boka forteller om hvordan Elmer behandler, samarbeider med og motarbeider naturen. Elmers klode er en barne- og ungdomsbok som gjerne kan leses av voksne.


Praktisk om å møte hverdagens lureri

Bergqvist E. Slå tilbake! Selvforsvar mot hersketeknikker. Oslo: Spartacus forlag, 2010.

Vi kan alle møte dem, og flere enn vi som vil innrømme det har kanskje også brukt dem: Hersketeknikker. Vi vet det ikke alltid selv, og mener det absolutt ikke, like fullt er de der og gjør ugagn både støtt og stadig. Elaine Bergqvist har skrevet en informativ og praktisk håndbok om hvordan vi kan gjenkjenne og håndtere hersketeknikker i hverdag og til fest. Boken inneholder relevante og gjenkjennelige eksempler, og gir enkle tips til hvordan vi kan få litt enklere omgang med folk rundt oss, med respekt og vennlig selvhevdelse og æren i behold, og unngå både å gi og ta imot lite kjekke herskemetoder for å få det som vi vil.


Juks og lurendreieri om tobakk

Joner, TB. Århundrets bedrag. Oslo: Kolofon Forlag, 2010

Boka oppdaterer og viderefører fakta fra boka Det store bedraget (Oslo: N. W. Damm & Sønn AS, 2002) av samme forfatter og Per Erik Joner. Joner forteller engasjert om hvordan den forrige boka ble oversett av media og om sentrale norske aktører som lenge etter at skadevirkningene av tobakk ble kjent, motarbeidet myndighetenes tiltak for å begrense adgangen til å røyke i offentlige rom. 

Joner navngir personer, medier og kommersielle krefter som har levd fett på eller jobbet for at et av forrige århundres mest helseskadelige vaner skal bli en del av vår alles livsstil. Hun indigneres av dem som vil pådytte barn, gravide og syke en vane som tar livet av minst 6000 personer hvert år bare i Norge og flere millioner på verdensbasis, men holder likevel hodet kaldt nok til å legge fram bevis i form av forskningsrapporter, kliniske erfaringer og resultater av tallrike rettssaker som dokumenterer hvordan en av verdens mest kyniske bransjer bidrar til tidlig død og dårlig helse for store deler av oss.

LES OGSÅ  Israel i Midtøsten – en uløselig konflikt?

Joner har gjort en uvurderlig jobb med å kartlegge helseskadene av tobakksrøyking og setter også søkelys på skadevirkningene av snus, som sentrale samfunnsaktører med forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning i spissen bagatelliserer. La hennes kamp mot tobakken krones med hell, slik at myndighetene setter inn stadig sterkere lut mot den kyniske snus- og tobakksindustrien og deres apologeter! 


Modige varslere

Horn K. Varsleren – viktig og verdig. Oslo: Kolofon Forlag AS, 2010

Den pensjonerte pedagogen Kjell Horn har skrevet en massiv bok som på 448 sider nøster opp 12 sterke varslerhistorier. Varsling – på engelsk whistleblowing – er ikke et nytt fenomen, men det er sjelden blitt behandlet så grundig som i denne boka, som handler om enkeltpersoner som har stått fram og sagt fra når de har opplevd urettferdighet mot dem selv eller andre. Det krever mot, og Horn ønsker å hedre dem som har stått fram og sagt fra høyt og tydelig om urett som er begått, ved siden av å gi mot til dem som ikke har ordet.

Historiene dreier seg om alt fra mobbing på arbeidsplassen til stilltiende aksept av uverdige forhold, om feighet blant noen og mot hos andre.

Professor emeritus Henning Jakhelln har skrevet et etterord om varsleres rettsvern og stiller betimelig spørsmålet om hvorvidt reaksjonene på varsling betyr at man tar mannen og ikke ballen. Er varsleres rettsvern en realitet eller illusjon? Les boka, bedøm selv og  si fra når du ser urettferdighet eller løgn hvor enn du ferdes.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner