Skip to main content

Lesebrev nr. 7

 

Gurkemeie

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Pulver av gurkemeie sies å gi en rekke helsefordeler. Gurkemeie skal blant annet både styrke immunforsvaret og forebygge kreft. Hvordan skal pulveret brukes for av kroppen skal kunne ta opp virkestoffene på mest gunstig og effektiv måte?

Thore K. Aalberg

VOF: Vi selger Life Extension gurkemeie på vår nettside. Som de fleste andre plantekjemikaler absorberes gurkemeie (curcumin) best sammen med fett, det vil si som del av et fettrikt måltid. DVP


 

Himalayasalt

Er Himalayasalt bedre enn vanlig salt? Eller er det bare ”jålesalt” som er dyrere men ikke noe bedre?Tone

VOF: Vi publiserte en lengre artikkel av Johnny Laupsa-Borge om salt i nr. 7/2011, der han gjennomgikk 16 ulike typer uraffinert salt til salgs i Norge. Raffinert salt består av 99,5–99,9 prosent natriumklorid (NaCl), mens uraffinert havsalt og liknende inneholder ned mot 97 prosent NaCl i tillegg til magnesium, kalium og andre mineraler.

Ifølge den amerikanske legen David Bromstein (Salt your way to health. West Bloomfield, Mi: Medical Alternative Press, 2010) er det gunstig å erstatte raffinert salt med uraffinert salt, som Brownstein hevder kan normalisere et høyt blodtrykk.

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 5 2012

Konklusjonen på Laupsa-Borges artikkel var at et rimelig saltinntak per dag er 5–8 gram. Saltfølsomme personer kan få litt høyere blodtrykk, og dette eller problemer med nyrene tilsier at man bør konsultere lege for overvåking av blodtrykket.


Etter vår oppfatning er uraffinert salt å foretrekke framfor raffinert salt. En økt pris spiller etter vår oppfatning liten rolle: 500 g finmalt Himalaya-salt koster ikke mer enn cirka kr 100, det vil si 20 øre per g. Det finnes flere typer uraffinert salt, og Himalaya-salt er neppe bedre enn flere andre. DVP

Sopp

Mor er plaget av gjentatte soppinfeksjoner i skjeden, altså ”inni”. Det klør, svir og er ubehagelig. Legen gir resept på Diflucan, som dreper soppen, men så kommer det tilbake kort tid etterpå. Har Helsemagasinet noen råd? Mor spiser ikke ”vanlig” norsk mat, altså brød og potet. Hun har prøvd å redusere sukkerinntaket. men det hjalp ikke. Mor begynner å bli ganske fortvilet. Det er vel neppe gunstig å bruke Diflucan over lengre perioder da det øker oksidativt stress (i følge forskning til Susan Owens).

Karianne

VOF: Vi har overlatt dette spørsmålet til lege Joakim Iversen på Senter for livsstilsmedisin på Lysaker:

Jeg ville nok anbefalt enten Ecovag (melkesyrebakterier i kapsler for innsetting i vagina) eller yoghurt (etter en kur mot sopp via munnen og skjeden), sukkerfritt kosthold og utredet eventuelle disponerende faktorer. Jeg ser innimellom personer med kronisk, lavgradig inflammasjon (forhøyet mikro-CRP) som får insulinresistens og diabetes til tross for at de spiser lavkarbokosthold, så jeg ville målt mikro-CRP, c-peptid (indikerer insulinnivået) og HbA1c (langtidsblodsukker). Hvis vedkommende har en kjent eksponering for kvikksølv, ville jeg undersøkt eventuelle skjelvinger, overfølsomhet i hender og føtter, finmotorikk og kognitiv funksjon og målt porfyriner i urinen (rester av hemoglobin). Jeg må legge til at jeg nok først ville gjort dyrkning for å bekrefte at det faktisk er sopp. Det kan dessuten foreligge resistens mot antisoppmidlet fluconazol, selv om det er mindre vanlig. Joakim Iversen

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 7 2013

Ionex og ikke-ioniserende stråling

Vi vil gjerne vite hvorvidt Ionex påvirker ikke- ioniserende stråler fra mobiltelefoner, elektrisitetsanlegg, smartmålere, etc. Reduseres disse?

Anne Berit

VOF: Ionex lager negative ioner, som er svært gunstige for helsa, men det stanser ikke elektromagnetiske felt fra strømnettet eller stråling fra verken mobiltelefoner eller smartmålere. Her finnes imidlertid annet utstyr som kan motvirke slike effekter; de selges bla. av vår samarbeidspartner Uno Vita AS. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner