Skip to main content

Leserbrev nr. 1 2013

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra innboksen»]Leserbrev med spørsmål og kommentarer kan sendes til leserbrev@vof.no. Vi driver ikke personlig medisinsk veiledning, men svarer på spørsmål av allmenn interesse.[/gdlr_box_icon]

ALS og kosthold

Mamma er lagt inn på sykehus grunnet funn som kan tyde på at hun har amyotrofisk lateralsklerose (ALS). Det er påvist økte senereflekser, begynnende tale-, tygge og svelgebesvær (bulbær parese), utfall i foten (når refleksene testes under fotbladet, går tærne oppover), litt lavt stoffskifte og lavt blodnivå av vitamin D (fått store tilskudd, men merket ingen økning). EMG-testen (måling av nerveledningsevnen) viste avvik fra det normale, og hun har vansker med å gå (forverres ved stress) da venstre bein og arm er svakere og vanskeligere å styre enn lemmene på høyre side. Det er også påvist trange kanaler i nakke/skulderregionen, noe jeg tenker har sammenheng med muskelsvinnet i armen. Hun hadde tilsvarende problemer for cirka 20 år siden da mye trist skjedde i familien. Det er også påvist prolaps i korsryggen.

Mamma har vært gjennom mye stress med flere dødsfall, flytting og to svimmelhetsanfall de siste to årene. I tillegg har hun i flere år knapt sovet en hel natt. Hun har alltid vært en omsorgsfull og snill person som alltid tenker på andre før seg selv. Mamma er ofte bekymret og engstelig. Det siste halve året har hun nesten ikke vært i bevegelse da hun har mistet livsgnisten og ikke klarer å utrette noen ting. Tror dere at inaktivitet kan føre til muskelsvinn, eller må det være en sykdom?

 Jeg er fortvilet og redd og tenker på at kanskje jeg ikke har min mamma om noen få år, og hvordan hennes død blir. Hun er bare 60 år og fortjener mye bedre enn dette! Så langt jeg vet, finnes ingen medisin mot ALS, men vet dere om mat eller kosttilskudd kan hjelpe eller forsinke utviklingen? Camilla

VOF: ALS er en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Den regnes som uhelbredelig, og medisinsk behandling er i stor grad symptomatisk. Gjennomsnittlig levetid etter diagnosetidspunkt er 3–4 år. Sykdommen debuterer oftest etter 50-års alder. De fleste ALS-pasienter dør på grunn av sviktende lungefunksjon siden kraften i pustemuskulaturen forsvinner. 15 % av tilfellene er arvelige. I Norge dør årlig i overkant av 100 personer av ALS.

En medvirkende årsak til ALS kan være kvikksølvbelastning. Etter mange år med egen forskning og studier av forskningslitteratur er den amerikanske forskeren Boyd Haley overbevist om at kvikksølv kan utløse både ALS, Alzheimers sykdom, multippel sklerose (MS) og Parkinsons. Selv arbeider hans forskningsgruppe med ALS, MS og Alzheimers sykdom (se artikkel om kvikksølv i VOF nr. 7/2012).

Det finnes trolig flere andre medvirkende årsaker, noe som imidlertid er vanskelig å finne ut på egen hånd. En eventuell genetisk disposisjon for ALS er ikke nok for å få ALS. Det må også være faktorer som overbelaster de selvregulerende mekanismene, for ellers hadde kroppen klart å regulere det. De samme belastningsfaktorene kan skape liknende symptomer som ikke er ALS, dersom man ikke er disponert for å utvikle akkurat den sykdommen. Som med alle andre helseproblemer er det en fordel å komme til bunns i hvilke faktorer som bidrar til symptomene. I tillegg til det helsevesenet kan bidra med av undersøkelsesmetoder, kan man oppsøke en klinikk der man kan få målt tilstanden i ulike deler av kroppen ved hjelp av elektroniske apparater som kan finne ubalanser blant annet i nervesystemet, og korrigere eller mildne dem. Det finnes flere slike klinikker i Norge, og de kombinerer mange medisinske og alternative teknologier: HealthTech Sciences´ henvisningsklinikk i Bergen (Tlf: 55629595) og Klinikk for Integrert Medisin i Oslo (www.unovita.com).

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 3 2017

ALS og andre nervelidelser kan ofte lindres med høyfettkosthold fordi nervevev helt eller delvis kan erstatte glukose med ketoner, et ”brensel” som gir høyere ATP-produksjon. I tillegg kan kosttilskudd være viktige, for eksempel Q10 i store doser (minst 100 mg/d). I tillegg til andre antioksidanter (lipoensyre, vitamin C og E) og mineraler (f.eks. kalsiumorotat) som kan beskytte myelinskjedene rundt nervene. Noen få pasienter har levd i mange år uten alvorlige symptomer etter å ha fulgt en omfattende protokoll som inkluderer kosthold og tilskudd. Hvis kvikksølv er blant årsaksfaktorene, kan man få hjelp til avgiftning av en kyndig lege/behandler.

Psykisk stress kan bidra til en dårligere prognose. Inaktivitet fører til muskelsvinn, men ikke i en slik grad som man ser ved enkelte nevrologiske sykdommer. Uansett om din mors tilstand skulle skyldes ALS eller ”bare” være en følge av stress og søvnmangel, kan behandling ved den typen klinikk vi har nevnt, være til hjelp. IM og DVP


Insulinresistens og forebygging av diabetes

Jeg har i lange tider levd på et lavkarbokosthold som jevnt og trutt har bidratt til et fastende blodsukker på mellom 4,5 og 5,5. Supert, ikke sant?

 Nå befinner jeg meg på en lang reise og brenner tydeligvis karbohydrater og ikke fett. En ting forundrer meg: Etter å ha hatt et blodsukker på 5,9 nøyaktig 2 timer etter en middag med svært få karbohydrater i går kveld, hadde jeg et fastende blodsukker på nøyaktig 6 i dag morges. Noe liknende skjedde for et par dager siden. Jeg hadde forventet at blodsukkeret skulle ha vært nærmere 5, kanskje til og med under 5 i morges fordi jeg ikke spiste eller drakk noe annet enn vann etter middag i går kveld. Er det slik at kroppen frigir glukose fra leveren før man en gang rekker å slå opp øynene på morgenen om glukosenivået er for lavt og man ikke er i ketose? Inger Synnøvedatter

VOF: Fastende blodsukker på 4,5-5,5 er fint. Noen kommer enda lavere enn det fordi ketonandelen er høyere (ned mot 3,5 mmol/l).

Fettforbrenning kan hemmes blant annet ved for høyt inntak av karbohydrater eller stress, men også om man spiser for mye omega-6-fettsyrer. Om morgenen skiller kroppen ut kortisol, som mobiliserer glukose fra leveren hvis man ikke er fullt fettadaptert og brenner ketoner. Det er ikke mulig å vurdere din situasjon uten å vite mer om inntaket av karbohydrat og i hvilken grad du er fullt tilpasset lavkarbokosthold, dvs. hvor mye karbohydrat du inntar og din tålegrense for dette.

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 6 2017

En metode for å sikre fettforbrenninga er å faste deler av dagen, for eksempel å kutte ut frokost og ikke spise før middag. Det vil ofte sette fart på fettforbrenninga. Kombinert med trening om morgenen kan det gjøre underverker! DVP


Raffinert og uraffinert

Etter å ha fjernet raffinert salt fra kjøkkenet står sukker for tur, men i bytte mot hva? Det heter raffinade, så der førsøker ingen å skjule noe. Mange tror at brunt sukker er uraffinert, men nei. Det er bare farget akkurat som enkelte brødtyper, lagd for at forbrukerne skal gå i den fella at de tror det er bedre enn hvitt sukker.

Hva kan man bruke i stedet? Vi har jo i oss fra tidenes morgen et behov for noe søtt. Hva spiste urmennesket? Hva satt de og suttet på i solnedgangen etter en lang og slitsom dag?

Skal vi komme noen vei, er vi nødt til å se på hva urmennesket spiste og koste seg med, og hva ligger nærmest? Honning?

En professor på Veterinærhøyskolen fortalte for mange år siden om pollen og honningens desinfiserende egenskap. I en bikube fant de en død mus, men kuben var like frisk. Musa var selvfølgelig drept, men de fikk ikke musa ut. I stedet var den pakket inn i pollen, honning og bivoks, altså mumifisert. Bør vi bruke honning i stedet for sukker? Hvordan vil bakverket til kona opptre med honning?  Andreas Westby

VOF: Det er riktig at jegere og sankere i fortidsmiljøet noen ganger spiste honning og at vi setter pris på søt smak. I steinalderen ble honning ikke raffinert, og man spiste voks og alt som fulgte med, slik at søtsmaken var mindre utpreget. Dette ble gjort en sjelden gang fordi kostnaden var høy (biene kunne stikke) og energiutbyttet langt mindre enn om man felte et stort byttedyr med mye fett, som var en foretrukket energikilde for alle jegere.

Honning har antiseptiske egenskaper og brukes blant annet på sår for å trekke ut væske og motvirke bakterievekst. Det egner seg til gurgling i lunkent vann ved infeksjoner i halsen og munnhulen, men ikke i store doser i maten fordi det har høy glykemisk indeks og gir blodsukkerstigning med etterfølgende insulinstigning.

Til baking og søtning finnes gode alternativer i form av sukkeralkoholer som erytritol (Sukrin®) og xylitol med eller uten stevia. Sukkeralkoholer gir verken tannråte eller merkbart utslag på blodsukkeret eller insulinnivået, og erytritol tilfører ikke energi fordi det skilles ut via urinen. Det finnes en rekke kokebøker i handelen hvor man kan lære å bake uten sukrose (vanlig sukker), hvilket er bedre enn honning. Klarer man å venne seg av med at alt må smake søtt, er det best, for da kan man begrense søtning av bakverk til det minimum som må til for å gi gode bakeegenskaper. DVP


Hormonskolen

Det er mange interessante artikler i VOF. Hormonskolen syns jeg spesielt har vært bra. Ved nærlesing av side 72, nr. 8, skriver dere at TRH skilles ut fra hypotalamus og fraktes via portårene til hypofysens baklapp hvor TSH dannes. Det TSH-stimulerende hormonet TRH fra hypotalamus fraktes til hypofysens forlapp igjennom portåren i hypofysestilken til forlappen. Sekresjonen av tyreoideastimulerende hormon (TSH) produseres i hypofysens forlapp, som er endokrin – det er ikke baklappen.  Stine Røthing, cand.scient.

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 3 2012

VOF: Du har helt rett. Man skal holde tunga rett i munnen når  man skriver om hormoner. Fint at lesere oppdager feil vi måtte skrive. Vi skal rette opp feilen i nettversjonen så vi ikke villeder folk. I hypofysens forlapp produseres veksthormon, TSH, ACTH, prolaktin, luteiniserende hormon (LH) og follikkelstimulerende hormon (FSH). I baklappen lagres oksytocin og antidiuretisk hormon (ADH), også kjent som vasopressin. Disse hormonene dannes i hypotalamus og fraktes til hypofysebaklappen, hvor de frigjøres til blodet etter behov. DVP


Hemokromatose

Mange i vår familie har fått påvist hemokromatose, blant annet vår sønn på 30 år. Det eneste han har fått informasjon om, er å unngå for mye vitamin C og rødt kjøtt. Det har vært lite fokus på kost generelt. Det ble konstatert at vi er bærere av det genet som har gitt ham denne sykdommen.

Vår sønn storforbruker brus – opptil 6-7 flasker daglig – i form av brus med sukker eller kunstige søtningsmidler pluss diverse juicer, og kostholdet er heller ikke bra. Han gir blod cirka hver annen måned.Vil dere skrive litt om denne sykdommen og event gi råd om kostholdet?  Bekymret mamma 

VOF: Kroppens jerninnhold fordeles på transportjern, lagerjern, aktivt vevsjern og jern i hemoglobinmolekyler (Hb). Kvinner har normalt ikke for mye jern i kroppen så lenge de har mens, men kan få det etter overgangsalderen.

Jern skaper radikaler i kroppen og kan skade blodårene, hjertet, ledd og andre organer. Det samme kan sukker, og derfor er det særlig viktig for personer med arvelig jernlagringssykdom (hemokromatose) å innta lite sukker og heller erstatte det med fett, inkludert mettet fett, som ikke så lett oksiderer.

Ellers er det trolig galt at store doser vitamin C kan være skadelig ved hemokromatose. Den amerikanske vitamin C-spesialisten Richard F. Cathcart III (1932-2007) fortalte meg at han hadde gitt flere titalls gram vitamin C intravenøst til hemokromatosepasienter og at de hadde gode effekter av dette.

En standardbehandling ved hemokromatose er å gi blod. Dette kan gjøres ved alle landets blodgiversentraler og er en sikker og enkelt metode for å kvitte seg med overskudd av jern i kroppen. Da er det heller ingen grunn til å holde seg unna sunne matvarer som kjøtt. DVP


 Rettelse:

I pepperkakeoppskriften i nr 8 skal det være med 3 ss Steviosasukker! Dette har falt ut. I tillegg mangler oppskriften på Bountymasse til englekaka, her er den:

50 g kokosolje, 2 dl kokosmelk (eller fløte), 200 g kokosmasse, 2 måleskjeer Steviosapulver eller 1-2-ss Steviasukker

Smelt kokosolje over svak varme i en kjele og rør inn Steviosapulver. Tilsett kokosmelk og rør godt. Ha i kokosmassen, bland alt sammen og sett massen til avkjøling. Jo lenger den står kaldt, desto mer stivner den. Ta den ut og juster med mer kokos om den er for fuktig, eller sett den litt i romtemperatur og ha i mer smeltet kokosolje om den er for fast.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner