Skip to main content

Leserbrev nr. 5 2015

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra innboksen»]Leserbrev med spørsmål og kommentarer kan sendes til leserbrev@vof.no. Vi driver ikke personlig medisinsk veiledning, men svarer på spørsmål av allmenn interesse.[/gdlr_box_icon]

Vitamin C

Jeg lurer på hvilken type vitamin C det er best å ta. Jeg foretrekker pulver – tar rundt 2–2,5 g daglig, for det meste i form av natriumaskorbat (Nutribiotics) blandet med litt Mixed Ascorbates med naturlige bioflavonoider (BioCare). Bioflavonoider bedrer opptaket så vidt jeg har forstått. Jeg er imidlertid usikker på om natriumaskorbat er bra. Det smaker iallfall ikke så værst, noe som også er viktig.

Kathrine Rath

VOF: Hvilken forbindelse man tar, er i stor grad en smakssak:

Natriumaskorbat koster kr 1100–1350/kg avhengig av hvilket apotek du bestiller fra, mens askorbinsyre koster omkring kr 850–900. Begge formene er nyttige. Askorbinsyre i vann gir en sur løsning (pH ca. 4,2) og egner seg best til å ta med maten, siden magesyre (saltsyre) har en pH på omkring 2–3. Mellom måltidene er det lite syre i magen, og natriumaskorbat med pH på cirka 8 vil derfor ikke motvirke fordøyelsen. Natriumaskorbat er langt mer løselig i vann og motvirker bakterier mer effektivt enn askorbinsyre. Siden Na bare utgjør 10 prosent av hele molekylet Na-askorbat, er det liten fare for overdosering av natrium selv med inntak av flere titalls gram per dag.

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 8 2016

Vitamin C med bioflavonoider fra planter kan gi noe større opptak fra tarmen enn ren askorbinsyre, men prisen er mye høyere. Det samme gjelder fettløselig LipoC, som imidlertid kan tas i svært høye doser uten å føre til diaré. Askorbylpalmitat er også en mulighet som imidlertid ikke er lett å få tak i her hjemme.

Her er en artikkel fra Linus Pauling Instute om ulike former for vitamin C: The bioavailability of differenct forms of vitamin C (ascorbic acid): http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/vitCform.html

DVP


Mer om vitamin C

Tidligere har eg brukt askorbinsyre som eg har kjøpt fra apotek, både som C-vitamin til konservering og sammen med natron som hevemiddel i bakst. I det siste har eg også kommet over natriumaskorbat (eng.: sodium ascorbate) og kalsiumaskorbat, som begge er uten den sure smaken som askorbinsyre har og derfor mer drikkevennlig…

Kan disse også brukes som konservering på samme måte som askorbinsyre og som hevemiddel sammen med natron på samme måte? Har de samme virkninger på organismen som vitamin C i form av askorbinsyre?

Paula Simonsen

VOF: Deler av spørsmålene dine finner du svar på på motstående side og ved å lese artikkelen vi henviser til der. Både askorbinsyre og natriumaskorbat kan brukes som konserveringsmidler. Når det gjelder virkningene som hevemiddel, har vi personlig ingen erfaringer å vise til og imøteser derfor eventuelle resultater av dine forsøk.

Vitamin C fungerer i kroppen som elektrondonor enten det dreier seg om ren vitamin C eller vitamin C bundet til ulike elektrolytter som natrium, kalium, magnesium, kalsium, sink osv. Noen liker sur smak, andre foretrekker basisk natriumaskorbat. Kalsiumskorbat er dyrt, smaker etter min oppfatning ille og inneholder dessuten kalsium, som mange allerede inntar for mye av. Det er ofte billigere og bedre å tilføre mineraler separat etter behov enn å kjøpe dem sammen med vitamin C. DVP


Baby vil ikke ha vann

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 2 2011

Min nå ett år gamle sønn er vanskelig å få til å drikke rent vann. Jeg har derfor gitt ham en del eplejuice blandet med vann, men er ikke så begeistret for dette hverken med tanke på tenner eller blodsukker. Jeg har gitt ham litt urtete for barn søtet med Steviosa (steviasukker). Dette er en blanding av Stevia og sukkeralkoholen erytritol. Har dere noen formening om hvorvidt dette er ok å gi til barn?

Spedbarnsmor

VOF: De fleste barn drikker vann når de er tørste, og det kan være uheldig å venne barn til at alt de drikker, må smake søtt. Dersom det skulle være fare for dehydrering i sommervarmen og barnet bare vil ha vann med Steviosa, er det naturligvis langt bedre enn å gi eplejuice eller andre søtete drikker, selv om målet må være å kunne drikke rent vann. Prøv gjerne med noen dråper sitronsaft dersom det tolereres – det er i så fall et utmerket alternativ. DVP


Drømming

I leserbrevspalta i nummer 1/2014 (s. 6) svares det på spørsmål angående for mye drømming. Eg tolker dette svaret som at det finnes ernæring som kan medvirke til at ein drømmer og hugser det draumen handler om! I nevnte brev blir det fortalt om ein mann som drøymde for mye – mitt problem er motsatt – for eg går på eit kurs der draumar blir tolka.

Rønnaug

VOF: Ikke alle husker sine drømmer, og noen drømmer mye mer enn andre. Drømmer blir lett glemt dersom man ikke umiddelbart etter at man har våknet midt i en drøm, forsøker å huske det man drømte. En metode for å huske bedre er å ha klar skrivesaker og papir og notere ned stikkord umiddelbart mens bildene står levende for en. Ellers finnes det rapporter om at store doser vitamin B6 (50–200 mg) og B12 (noen tusen mikrogram) gi mer levende og fargerike drømmer. Kanskje det er verd et forsøk? DVP

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 1 2013

Lavkarbo/vektøkende medisiner

Jeg har en svigermor som jeg mange ganger har diskutert nytten av lavkarbokosthold med. Hun har alltid vært tynn, men etter at hun fikk diagnosen bipolar lidelse og startet på medikamenter, begynte hun å legge på seg (mye), og så fikk hun diabetes. Hun påstår hardnakket at lavkarbo ikke vil virke vektsenkende på henne fordi hun går på vektøkende medisiner. Mitt spørsmål er da, stemmer dette?

Anita

VOF: En del medikamenter kan virke slik du beskriver, og dersom man samtidig spiser mye høyglykemisk mat, kan vektøkninga bli nærmeste “eksplosiv”. Et ketogent kosthold bør i prinsippet kunne motvirke dette. Enda bedre ville være å oppsøke en lege som driver med ortomolekylær psykiatri, slik at din svigermor gradvis kunne seponere medikamentene til fordel for en mer naturlig, årsaksrettet terapi bestående av høydoserte vitaminer og et kostold med lite karbohydrat. DVP


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner