Skip to main content

Leserbrev nr. 5 2017

Faste under graviditet

Jeg lurer på om fosteret i mors liv er avhengig av at mor spiser kontinuerlig. Er morkaken som et lite lager med mat som forsyner fosteret med det den trenger, uavhengig av om mor spiser 500 kcal eller 2 000 kcal per dag?

Jeg følger ikke 5:2-dietten, men kanskje heller 6:1. Nå er ikke jeg på dietten for å slanke meg, men mer som en livsstil. Hvordan var det i oldtiden da de kunne gå lenge uten mat, tok fosteret skade av dette? Anita

VOF: Så lenge mor er velernært før unnfangelsen, lider ikke fosteret noen nød om man spiser mindre gjennom graviditeten. Mange legger på seg alt for mye, og babyen til en normalvektig som holder normalvekt gjennom graviditeten, klarer seg fint om mor ikke øker sin kroppsvekt med mer enn 8–10 kg. Overvektige bør ikke gå opp i vekt, men heller tære på fettlagrene mens fosteret vokser. De seinere åra har det vært en tendens til at fødselsvekta hos nyfødte er blitt noe lavere, trolig fordi mange er blitt mer bevisste på hva de spiser – særlig å innta mindre karbohydrat og mer fett.

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 1 2015

Morkaka formidler næringsstoffer og oksygen via blodet til fosteret, men verken danner eller lagrer næringsstoffer som ikke hun har inntatt via maten. Derimot produserer morkaka flere hormoner (progesteron og hCG: humant koriogonadotropin) med viktige reguleringsoppgaver.

Som du antyder, har gravide og andre i fortidsmiljøet ikke hatt like sikker mattilgang som i dag, og vi er derfor tilpasset å kunne gå i perioder uten mat. Ingen ting tyder på at det kan skade fosteret; tvert imot kan det skades av et vedvarende høyt næringsinntak, særlig om det er basert på høyglykemiske matvarer (som øker blodsukkeret).

Vi har publisert en rekke artikler om graviditet, den nyeste i nr. 2/2017; du finner alle ved å søke i vårt artikkelkartotek. DVP


Dårlig opptak av vitamin D

Jeg har problem med at kroppen min ikke tar opp vitamin D. Jeg tar tilskudd av Detremin, som fås på resept hos apoteket og har tatt ganske høye doser i flere måneder. Likevel viser ikke blodprøvene mine høyere verdier. Jeg hadde 54 nmol/L på siste prøve, mens ”ønsket konsentrasjon” er 75–150 nmol/L. Min mor er pensjonist og bor i Spania flere måneder i året, og hun greier heller ikke få opp D-vitaminnivået på blodprøver til mer en 60 nmol/L.

Hva kan årsaken til dette være? Jeg må legge til at det virker som om kroppen min ikke tar opp fett ordentlig, da avføringen min ofte er gul og grøtete. Jeg fikk Creon fordøyelsesenzym av fastlegen mot dette, men synes ikke det hjelper. Har dere noen gode råd eller forklaring på hva årsaken kan være? Sanne

VOF: Det høres ut som om dere kan ha problemer med produksjonen av gallesalter, som er nødvendig for optimalt fettinntak. Vitamin D er fettløselig og bør tas i forbindelse med måltidene, men bør normalt dannes i huden ved UV-stråler fra sola. Et mulig problem kan være mangel på kolesterol på grunn av nedsatt kolesterolsyntese og/eller for lite inntak av kolesterol. I så fall kan et daglig inntak eggeplommer være å anbefale (4–6 eggeplommer). Uansett årsak anbefaler vi at du konsulterer en ernæringskyndig lege, som kan undersøke deg nærmere. DVP

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 7 2012

Hjerneslag

Jeg fikk et hjerneslag for en tid siden. Det var lite og har heldigvis ikke medført noen (merkbar) skade. Som forebyggende tiltak er jeg satt på et regime som regnes som obligatorisk av mange leger. Der inngår statiner, 40 mg Atorvastatin daglig.

Dette finner jeg bemerkelsesverdig, da min kolesterolverdi er 5 mmol/L med HDL-kolesterol på 1,9 og LDL-kolesterol 3,0 mmol/L. Jeg har aldri hatt det som regnes for å være høye kolesterolverdier, men jeg har hatt høyt blodtrykk noen i år, trolig som følge av stress.

Jeg blir veldig usikker på om det er gunstig å ta statiner. Selv om det medfører bivirkninger å bruke statiner, vet jeg ikke om jeg tør å la være likevel. Det er jo et valg jeg selv må ta, men som jeg synes er vanskelig. Har dere noen råd? Tvilende kvinne

VOF: Hjerneslag skyldes ikke kolesterol, og statiner kan påvirke hjernen negativt, siden hjernen inneholder store mengder kolesterol, som stabiliserer membranene i nervecellene. Dine kolesterolverdier er helt normale, og vi kan ikke se noen hensikt i å ta statiner, som blant annet kan påvirke hjernen negativt.

En del studier viser at et økt inntak av mettet fett kan redusere risikoen for å få hjerneslag, og det gir heller ingen ”farlig” økning i blodets kolesterolnivå. Dette er en annen indikasjon på at mange råd som gis av vanlige leger, ikke er begrunnet i forskning.

Som ledd i å redusere risikoen for nytt hjerneslag anbefaler vi blant vitamin C i store doser, magnesium og høyfettkosthold, inkludert mettet fett. Vi kan anbefale deg å konsultere en lege som kjenner til ernæringsmedisin, slik som for eksempel Joakim Iversen på Senter for livsstilsmedisin på Lysaker eller Sofie og Erik Hexeberg, som du kan kontakte via Lab1 i Sandvika. De har også praksis i Sandefjord. De kan utvilsomt gi deg bedre anbefalinger enn din fastlege. DVP

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 3 2012

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner