Skip to main content

Leserbrev nr. 6 2011

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra innboksen»]Leserbrev med spørsmål og kommentarer kan sendes til leserbrev@vof.no. Vi driver ikke personlig medisinsk veiledning, men svarer på spørsmål som kan komme på trykk.[/gdlr_box_icon]

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

 Vegetarkosthold og animalske produkter

I artikkelen om vegetarkost (nr. 4/2011) er det flere ting jeg reagerer på. For det første synes jeg at den lovpriser kjøtt og fremmet veldig lite av de positive sidene ved vegetarkost. Det andre jeg reagerer på, er at spalta sto etter en artikkel om at kroppen er et elektromagnetisk system med aura, chakraer og det hele. Dyr har også et eget energisystem, og er det nødvendigvis så sunt å spise kjøttet av dyr som blir drept i frykt på slakterier og skiller ut insulin i kroppen, samt at de blir gitt mye antibiotika som vi videre får i oss? Noe av maten industridyr blir fôret med, kan det vel også stilles spørsmålstegn ved.

Hva gjør det med oss å spise andres mistrivsel? Jeg hadde satt stor pris på at når dere lovpriser animalske produkter i den grad, at dere kunne fokusere mer på hvilke kjøttprodukter som anbefales på bakgrunn av dyrs velferd, slik at vi kan spise sunnere animalske produkter med god samvittighet og som også føles godt for kropp, sinn og ånd. Jeg regner med at stein-alderfolket forbeholdt seg viltkjøtt. Er dette bedre for oss? Er økologisk kjøtt bedre? Hege


VOF: Her tar du opp et stort og viktig tema som garantert skaper både følelsesmessige og logiske konflikter hos mange. Du har rett i at vi anbefaler økologisk kjøtt og vilt og beitedyr framfor båsdyr. Vi er generelt kritiske til dagens intensive oppdrettsmedetoder, både når det gjelder kyllinger, kalkun, storfe og fisk. Dette har kanskje ikke kommet klart nok fram i artikkelen, men det er et budskap vi gjentar så ofte vi kan, og som vi blant annet kommer tilbake til i artikler om matkvalitet.

Dyr som skal slaktes, opplever stress og skiller ut adrenalin (ikke insulin), som kan sette smak på kjøttet. Vi anbefaler selvsagt humane avlivningsmetoder som ikke stresser dyra unødvendig.

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 6 2017

Noen av våre artikler omhandler kjøtt i seg selv, og det er ikke alltid plass til å ta alle forbehold. Vi er positive til animalske produkter fordi mennesket gjennom evolusjonen er blitt tilpasset animalske produkter med mye fett. Samtidig er vi kritiske til dårlig behandling av dyr, feil fôringspraksis og inhumane avlivningsmetoder, og anbefaler derfor økologisk bærekraftig driftsmetoder, varierte jordbruksformer og mindre enheter i landbruket.

Det finnes positive sider ved vegetarkost og også ved kortvarig kurer med vegankost, som ikke er gunstige over lang tid. Et sunnere alternativ er et kosthold som i størst mulig grad likner på det jegere og sankere spiste før jordbruksrevolusjonen, dvs. basert på viltkjøtt og økologiske produkter. Selv om mye av det som skrives om vegetarkost, er feil, er valg av kosthold en personlig sak. Derfor ønsker vi å bidra til at de som av ulike årsaker likevel velger vegetarkost, tar nødvendige grep for å få et kosthold som er mer i pakt med slik vi som art er best tilpasset. Det betyr for eksempel å ta tilskudd av vitamin B12, lange fettsyrer, vitamin A og vitamin D3 store deler av året.

Når det gjelder plasseringen av artikkelen om vegetarkost etter kronikken om energimedisin, var det ingen annen tanke bak dette annet enn at kronikkene har faste plasser før de redaksjonelle artiklene – som i dette tilfellet altså var om henholdsvis energimedisin og deretter vegetarkosthold DVP


Vitenskapelige bevis for lavkarbokosthold

På radioen i 2. juni hørte jeg Kari Jaquesson si at ”det finnes ingen vitenskapelige bevis for at et lavkarbokosthold er bedre enn andre”. Betyr det at dere i VOF og LCHF-menigheten forfekter noe dere ikke vet, bare tror? Berit

VOF: Uttrykket ”vitenskapelig bevis” indikerer at Kari Jaquesson ikke er godt kjent med forskningsmetoder. Innen forskningen blir ikke noe ”bevist”, men sannsynliggjort ved at hypoteser forsøkes forkastet (falsifisert), jf. vår kritikk i VOF 2/2011 av Nasjonalt råd for ernæring. Hundrevis av artikler har motbevist sentrale ernæringsdogmer, som likevel ikke forkastes. Dessuten har tallrike forsøk vist positive kliniske erfaringer med lavkarbokosthold. Dette er blant annet rikelig dokumentert i boka Matrevolusjonen av Andreas Eenfeldt (Oslo: Lille Måne AS, 2011).

De som fremmer lavkarbo-/høyfettkosthold, er ingen ”menighet”, men folk fra ulike miljøer som har til felles at de støtter seg til omfattende forskning innen evolusjonsbiologi, kjent fysiologi, historiske erfaringer og tusenvis av nyere forsøk som viser at lavkarbokosthold er høykarbokosthold helsemessig overlegent. DVP


Lysin, vitamin C og hjertet

Jeg leste i et nummer av VOF at L-lysin kunne tas sammen med C-vitamin og at dette var godt for hjertet.  Jeg finner ikke noe sted hvor lysin kan kjøpes og ønsker mer informasjon om bruk og hvor det kan kjøpes. Jeg fikk satt inn en stent i hjertet for 1½ år siden og har gått på 80 mg Lipitor, som jeg ønsker å kutte helt ut. Har nå en pause på en måned i samarbeid med fastlegen. Bernt Emil Endresen

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 5 2017

VOF: Du får kjøpt L-lysin og vitamin C hver for seg i helsekostforretninger og eventuelt vitamin C på apotek i større doser som pulver av rent askorbinsyre og natriumaskorbat. Du kan også kontakte Soma Nordic AS – se www.soma.no – for mer informasjon.

Inntil nylig solgte Somas svenske datterselskap et produkt kalt Linus Paulings formel, som inneholder både lysin og vitamin C, men vi har fått opplyst at dette produktet går ut.

Ved hjerteproblemer anbefales også
koenzym Q10, som er viktig for hjertemuskulaturen og også en del av Paulings formel i tillegg til magnesium og selen. L-karnitin er også nyttig ved hjerteproblemer og kan kjøpes i helsekostforretninger.

Lykke til med Lipitor-nedtrappingen – vi håper den blir varig!  ALJ/DVPJording

Takk for den lange og interessante artikkelen om jording i VOF nr. 1/2011. Etter å ha begynt å sove jordet 25. april har alt gått hurtig. Mine personlige forbedringer av helsa har vært fantastiske, og etter å ha ordnet et jordingslaken til min gamle mor og sett hennes helse bli radikalt bedre på kort tid, bestemte jeg meg for å satse fullt ut på å spre informasjon og selge produktene. Responsen har vært fantastisk, og dette kommer til å vokse, men nedenifra.

Nå har jeg lest all tilgjengelig informasjon, forskningsrapporter og boka Earthing av Clinton Ober, Stephen T. Sinatra og Martin Zucker* to ganger. Dette er utrolig interessant og spennende å arbeide med. Jeg har som mål å samle all informasjon om jording på min hjemmeside www.Earthingpeople.se så folk har tilgang til alt som hender om jording i Skandinavia.

Anders Blomqvist, Earthingpeople, Box 11, SE-26602 Vejbystrand, Sverige

*Kan bestilles for kr 110 fra http://shop.unovita.com/earthing/earthing-the-most-important-health-discovery-ever.html og for kr 149 fra www.helsepakken.no.


Berberin

Jeg leste med stor fornøyelse artikkelen om berberin i VOF nr 4 og tenkte å forsøke det mot min diabetes 2, da jeg ennå ikke er i mål. Jeg har forsøkt å søke opp hvor dette kan kjøpes uten å bli lurt, så da er mitt spørsmål: Vet dere om en sikker kilde? Petter Sandstad

VOF: Vi har spurt dr.med. Matti Tolonen, som svarer at berberin for eksempel finnes på Annis Vitalshop www.annivitalshop.com. Etter å ha kjent Matti Tolonen siden 1980-tallet er vi trygge på at hans anbefaling er til å stole på. Man kan bestille på norsk, og firmaet sender over alt i hele verden. Logg deg inn på http://annivitalshop.com/AVSNE?T/dansk/Shop/Soge_ord_resultat?_1.aspx?sm=b_a&name=berberin&c?ountry.

Ifølge regelverket kan import til Norge skje fra et annet EØS-land (EU-landene pluss Norge, Island og Liechtenstein), uten krav om fornyet sluttkontroll og frigivelse i Norge dersom produktet er reseptfritt, jf. www.legemiddelverket.no/upload/26986/import_tredjeland.pdf.  Ifølge Urtelisten (tillegg til Legemiddeloven) er Berberis vulgaris (uten bær) å regne som et ikke reseptpliktig legemiddel, jf. www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-19991227-1565.html#4. Kontakt Mattilsynet v/Anne Kristi Sommer, tlf. 64 94 43 83, dersom du ønsker mer informasjon.  DVP


Natursmult

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 8 2013

Nortura AB produserer et fett/smult som de kaller Natur Smult, matfett, som selges i blått beger à 500 g. Ifølge varedeklarasjonen inneholder det 100 % animalsk fett fra svin. Vet dere om det er transfett i dette produktet?

Per Furset Aarhus

VOF: I utgangspunktet dannes ikke transfettsyrer fra mettede eller enumettede fettsyrer, som utgjør omkring 90 % av fettet i svin. Resten er fler-umettede fettsyrer, hvorav det meste er linolsyre (18:2, n-6). Man kan lage smult hjemme fra flesk som kjøpes hos slakteren ved å varme det opp nok til at fettet drypper av. En så skånsom metode vil ikke føre til at det dannes signifikante mengder transfettsyrer.

Ifølge ernæringsfysiolog Christin Saarem i Nortura AB er natursmult lagd av ister, dvs. fett fra indre organer hos svin. Fettet er smeltet ved moderat varme og beholder sin naturlige struktur. Det skal følgelig ikke inneholde transfettsyrer. DVP


VitaePro

Er VitaePro et produkt man kan stole på, og er det et anbefalt kosttilskudd. Er det ekte, og har en effekt? Vibeke Akre    

VOF: Vi har ikke sett analyser av VitaePro fra VitaeLab (www.vitaelab.no), men ser ingen grunn til å tvile på at det inneholder det som deklareres eller at det fungerer som antioksidant. Kritikken mot VitaePro har dreid seg om hvorvidt kombinasjonen av ulike antioksidanter i produktet (karotenoidene astaxantin og zeaxantin, vitamin C, D og E, krillolje og marine fosfolipider) gir de samme virkningene som hver av ingrediensene. Vi ser ingen gode teoretiske begrunnelser til at de ikke skulle gjøre det.

Når det gjelder hva man optimalt sett bør ta av kosttilskudd, er det høyst individuelt, så vi kan ikke gi et bedre råd enn å følge med i VOF, hvor vi skriver om slike temaer. Ved siden av fettsyrer anser vi det viktigste generelle tilskuddet å være vitamin C i gramdoser, mens vitamin C i nevnte produkt er lite fordi det ikke er lov til å selge store doser fritt i Norge. Imidlertid inneholder VitaePro nyttige omega-3-fettsyrer. Vi har planer om å få analysert ulike omega-3-produkter på markedet og publisere resultatene i høst. Ellers kan man få gratis tilskudd av elektroner (antioksidanter) ved å gå barbeint utendørs! DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner