Skip to main content

Leserbrev nr. 6 2013

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra innboksen»]Leserbrev med spørsmål og kommentarer kan sendes til leserbrev@vof.no. Vi driver ikke personlig medisinsk veiledning, men svarer på spørsmål av allmenn interesse.[/gdlr_box_icon]

Kaffe og trening

Kan kaffe ødelegge effekten av trening? Kan jeg drikke kaffe rett før eller etter trening, eller kanskje helst ikke i det hele tatt? Hekta

VOF: Toleransen for koffein varierer og avhenger av både kroppsstørrelse og leverens evne til å nedbryte koffein. Opptaket fra drikker skjer forholdsvis raskt, og normalt tar det cirka 45 minutter før  konsentrasjonen i blod og spytt når toppen (variasjon 15 minutter til 2,5 timer), som varer 3-4 timer. Virkningen på fysisk ytelse merkes før blodkonsentrasjonen når toppen, og man kan merke postive effekter når koffein inntas rett før fysisk aktivitet starter. Store doser er ikke nødvendigvis bedre enn små.

Inntatt under aktivitet ser ikke koffein ut til å forsterke effekten av koffein inntatt før start. Noen studier har vist at flere doser inntatt under fysisk aktivitet kan redusere prestasjonene. Totaldoser på over 6-9 mg/kg kroppsvekt er unødvendig og i verste fall negativt. Det øker stressbelastningen, og derfor bør dosene spres over tid. En studie viste for eksempel at det var like effektivt å innta seks doser på 1 mg koffein/kg kroppsvekt som 6 mg/kg i én dose selv om blodkonsentrasjonen ble lavere ved smådoseringen.

Virkningen av koffein kan vare opp til seks timer etter inntak også etter harde treningsøkter. En studie indikerte at koffein kan virke prestasjonsøkende også dagen etter inntak.

Halveringstiden for koffein (tiden det tar før konsentrasjonen i blodet er halvert) er 2,5-10 timer. Derfor anbefales ikke å innta koffeinholdige drikker og matvarer etter kl. 15. KH/DVP


Røyking og bindevev

Så vidt jeg har forstått, forbruker en sigarett cirka 25 mg C-vitamin når røyken inhaleres. Det vil si at en som røyker 20 sigaretter, kan ødelegge 500 mg C-vitamin. Når man vet at C-vitamin er viktig for bindevevet, kan man tenke seg at røykere kan få skjørbuksymptomer på grunn av for lite C-vtamin, som kreves for å danne bindevev. Hvis en røyker tar de små dosene C-vitamin som myndighetene anbefaler, vil vel vedkommende være utilstrekkelig beskyttet mot frie radikaler?

Mange røykerelaterte sykdommer ser ut til å skyldes nedbrytninga av bindevev, noe som fører til løse tenner og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Vitamin C motvirker kreft, reduserer faren for og skadeomfanget av et infarkt eller hjerneslag fordi det nøytraliserer de frie radikalene som dannes bak blodproppen.

Kjenner dere til forskning som viser ødeleggelse av bindevev på grunn av for lavt C-vitamininnhold i blodet hos røykere? Eller er jeg på ville veier?

Tor Arne Grønning

VOF: Ett drag av en sigarett fører til omkring 10-14 frie radikaler i blodet, noe som gjør at blodets vitamin C-status normalt er dårlig hos røykere. Vitamin C brukes også ved andre prosesser og er blodets viktigste antioksidant. Blir konsentrasjonen for lav, tilføres vitamin C fra vev som har lagre av vitaminet, noe som blant annet kan gå ut over kollagensyntesen, som krever vitamin C som kofaktor. Kollagen og elastin danner nettverk over hele kroppen og inngår i bindevev, blodårer, huden, sener og ledd og er nødvendig for å opprettholde slike organers og dermed hele kroppens struktur.

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 7 2015

Vitamin C samspiller med andre antioksidanter som for eksempel koenzym Q10, som er vist seg effektiv i å motvirke tannkjøttsykdom. Symptomene ved skjørbuk har vært kjent i århundrer, og det er foretatt en rekke forsøk som viser at tilført vitamin C motvirker og helbreder denne mangeltilstanden. Vi tilrår alle røykere å øke vitamin C-inntaket til flere gram per dag og dessuten å få hjelp til røykekutt, siden røyking har en rekke kjente negative helsekonsekvenser, inkludert dem du nevner. Dette inngår i temaet i neste helsemagasin. DVP


Hepatittvaksine til Viêtnam?

Vi reiser til Viêtnam i oktober og lurer på om det virkelig er nødvendig med hepatittvaksine. Jeg er motstander av vaksiner og ser at det er delte meninger om hvorvidt dette er nødvendig. Hva mener dere?

Marie Hilseth

VOF: Vi har ingen fastlåste oppfatninger om hvorvidt man bør vaksinere seg eller ikke, men hvis vaksinen for eksempel gjelder stivkrampe, kan det være ønskelig å gi slik vaksine til barn eller voksne som går barbeint og kan skjære eller stikke seg på skarpe gjenstander.

Den viktigste årsaken til leverbetennelse (hepatitt) er smitte av en av nær beslektede virus kalt heptatittvirus A, B, C, D og E, hvorav B og C er vanligst. Viruset kan smitte via blod, spytt, seksuell omgang eller stikkskader med infiserte sprøytespisser. Hvis man unngår slike smittekilder, er faren for smitte minimal. De som velger å la seg vaksinere, anbefales å innta magetoleranse vitamin C fra dagen før vaksinen gis og minst en uke framover. Vi tilrår alle som reiser til utlandet, å ha med et skikkelig lager vitamin C, som både kan avgifte slange- og insektbitt og motvirker virus, forutsatt at dosen er høy nok. DVP


Eggehvite bedre enn protein fra nøtter?

Jeg lager daglig smoothie av skogsbær, eggeplommer og valnøttkjerner. Så vidt jeg kan huske, er sammen-setningen basert på en oppskrift jeg en gang fant i VOF. Nå lurer jeg imidlertid på hvorfor eggehvitene er utelatt i den oppskriften jeg har basert meg på. Eggehvite er jo animalsk protein, og sånn sett skulle man jo tro at det var nyttigere for kroppen enn proteinet fra valnøttkjernene. Stemmer ikke det?

Lene Moland

VOF: Vi holder oss til anbefalingene til den polske legen Jan Kwasniewski, som har funnet ut at et optimalt inntak av energigivende makronæringsstoffer bør være i forholdet 1 : 2,5-3,5 : 0,5-0,8 (protein : fett : karbohydrat) i vekt. Det betyr at man for hvert gram protein bør innta mellom 2,5 og 3,5 så mye fett (med gradvis økende fettandel etter noen ukers introduksjon) og halvparten til 0,8 ganger så mye karbohydrat. Siden eggehvite inneholder bare protein, bør man fjerne hviten fra noen egg om man spiser 3-5 om gangen, slik at forholdet holder seg optimalt. I tillegg inneholder rå eggehvite et stoff kalt avidin, som hemmer opptaket av biotin, et B-vitamin som blant annet finnes i egg. Spiser man varmebehandlet egg, nøytraliseres denne virkningen, som også kan kompenseres for ved å ta B-kompleks utenom måltidet hvor man spiser egg. DVP

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 1 2012

Såpeprodukter som inneholder nateriumlauratsulfat (SLS)

På grunn av hudproblemer i familien har jeg i flere år unngått såpeprodukter som inneholder natriumlaratsulfat (SLS). Det har ikke vært noe problem å finne slike produkter. I nummer 4/2013 har dere en fin artikkel om produktene fra Optima hudpleie.

Naturlig balanse med riktig Ph høres veldig bra ut. Jeg har kjøpt produktene, men ble veldig overrasket da jeg så at de inneholdt SLS, riktignok i mindre mengde enn andre såper. Jeg får det ikke til å stemme at et stoff jeg trodde var avfettende, uttørrende og irriterende på huden, var å finne i et “fuktbevarende” og “mildt” produkt.

Nora Abelson Sahlén

VOF: Vi har latt Magne Skjermheim svare på dette:

Sodium laureth sulphate (SLS) eller sodium lauryl ether sulphate (SLES), som er det korrekte namnet, er det mest brukte tensidet i hudvask, shampo, tannkrem etc. Dette fordi det har svært gode reingjerande eigenskapar. Så er det rett at det kan ha ein del negative eigenskapar, av innsendaren omtalt som «avfettende, uttørrende og irriterende». Det viktige her er fjerning av feitt frå huda, som igjen medfører uttørking og hudirritasjon.

Det er to faktorar som avgjer kor sterk denne avfeittinga blir: konsentrasjonen av dei aktive komponentane (tensid/vaskestoff) og pH i produktet. Grønsåpa med pH over 10 er verstingen, men produkter med pH 7-9 er også lite gunstige, og det gjeld for produkter med SLS og utan SLS!

Då eg starta utviklinga av hudvaskprodukta tidleg på 2000-talet, hadde eg alt hatt gode erfaringar med hudpleieprodukter  med pH 4, og eg kjente til dei negative effektene av såper med høg pH. Intensjonane var derfor å laga hudvaskprodukter med same låge pH. For å få desse så hudvenlege som mogeleg reduserte eg innhaldet av SLS og dei andre tensidane til halvparten av tilrådd mengde og brukte glyserol og alginat i tillegg. Merk også at det i Optima er få ingrediensar.

Utprøvinga og seinare erfaringar gjennom snart 10 år har vist at produktet vart i samsvar med forventningane. Mange med hudplager har så gode erfaringar at dei er blitt heilt avhengige av denne hudvasken og kjøper igjen og igjen. Den fjernar smuss og skit utan å fjerna feittet i huda. Det er gjort mange indirekte observasjonar som underbygger dette. Fleire har meldt tilbake om mindre feittbelegg i dusjen, og at den vanlege feittranda i badekaret manglar etter bruk av denne hudvasken.

Redusert innhald av tensider, bruk av alginat og glyserol, og pH 4, gjer Optima hudvask til eit mildt og hudvenleg produkt. Med dei kunnskapar og erfaring eg har per i dag, har eg ingen planar om å fjerna SLS frå denne. Det er også slik at miljøorganisasjonen Grønn Hverdag anbefalar mange produkter med dette tensidet; deriblant Optima. Grønn Hverdag sine retninglinjer er slik: «For å bli anbefalt av Grønn Hverdag, må produkter være helt uten stoffer vi vurderer som helse- og miljøbelastende»

Magne Skjervheim, Produktansvarleg, Optima produkter as


Bønner og linser

Jeg tillater meg litt en gang i mellom å spise bønner eller linser selv om jeg vet at disse matvarene inneholder langt flere karbohydrater per 100 gram enn det jeg normalt tåler.

Det hadde vært artig å vite i hvilken grad disse langsomme karbohydratene påvirker hormonstoffskiftet, men også andre sider ved fordøyelseprosessen.

Kanskje noe for VOF å skrive om?

Inger Synnøvedatter

VOF: Vi kommer helt sikkert tilbake til bønner/linser i vår spalte om matvarekunnskap. Ved siden av noe karbohydrat inneholder belgfrukter lektiner som kan ha negative helsevirkninger (noen lektiner fra bønner er så giftige at de kan ta liv om de injiseres rett i blodet) avhengig av hvilken blodtype man har for hver type belgfrukt. Mange tåler for eksempel linser godt, men en god forsikring mot gass og andre plager er å bløtlegge bønner kvelden før man skal spise dem og helle ut vannet før de gjennomkokes i nytt vann. Denne framgangsmåten nøytraliserer de fleste lektinene og reduserer en eventuell plage med gass. Karbohydratene i belgfrukter opptas langsomt og gir sjelden problemer som blodsukkerfall og hormonell ubalanse, selv om soyaprodukter (soyamelk) er kjent for å inneholde planteøstrogener som kan forstyrre hormonbalansen særlig hos små barn. DVP


Amming og vitamin D

LES OGSÅ  Leserbrev nr. 2 2015

Siden jeg har blitt svært skeptisk til helsemyndighetenes råd om kost og ernæring, lurer jeg på hva deres synspunkt er på at det her i Norge blir anbefalt at spedbarn skal ta tilskudd av vitamin D. Fra naturen sin side vil jeg tro at en ammende kvinne som har et næringsrikt kosthold med fet fisk flere ganger i uka, skulle kunne klare å produsere melk som inneholder alt barnet trenger av vitaminer og mineraler, til og med vitamin D. Likevel insisterer ernæringsmyndighetene på at spedbarn fra de er 4 uker gamle skal gis tilskudd av dette vitaminet. Har dere noe forskning eller liknende å vise til på området, og som ikke er kjøpt og betalt av for eksempel en tranprodusent?

Vendel Snipsøyr

VOF: Vi mener i utgangspunktet at mange spedbarn kan ha nytte av vitamin D-tilskudd dersom mor har dårlig status. Tilskudd er neppe påkrevd dersom mor har termin på høsten og hun har vært mye ute i sola i løpet av våren-sommeren og eventuelt jevnlig spiser feit fisk.

Behovet for tilskudd kan lett avdekkes om mor tar en blodprøve tidlig i svangerskapet og før termin. Tilskudd er mest aktuelt for barn som fødes på vinteren, våren eller forsommeren fordi de fleste som bor i Norge da har lavere vitamin-D-status enn optimalt.

Ellers er myndighetenes anbefalinger så lave for alle aldersgrupper at vi ser få betenkeligheter med å følge deres retningslinjer, og mange kan ha nytte av langt høyere tilskudd og/eller å besøke et solarium 2-3 ganger i uka i hele vinterhalvåret. Vi skriver stadig om vitaminer og kommer sikkert tilbake til mer forskning på området. DVP


Laktose i stikkpiller

Jeg har laktoseintoleranse. Jeg har nå fått forskrevet hormonpiller som inneholder laktosemonohydrat av legen. Dette er stikkpiller (vaginale). Vil laktosen i pillene påvirke meg på samme måte som om jeg spiser mat med laktose, og bør jeg holde meg unna slike medisiner, eller vil jeg kunne tåle stikkpiller med laktose siden de ikke blir tatt opp av tarmen?

Pernille

VOF: Det skulle ikke være noen gode grunner til at du ikke skulle tåle laktose vaginalt. Laktoseintoleranse rammer dem som mangler eller har lite av enzymet i tarmen og kan føre til diaré, men fra skjeden blir laktose uansett ikke absorbert. DVP


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner