Kategorier
Siste innlegg
Lettlest og godt medlems-blad om kosthold
Organisasjonen Kostreform for bedre helse kom i desember med første utgave av sitt medlemsblad, Kostnytt. Det er en vellykket nyskapning.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Iver Mysterud Foto Shutterstock
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om magasinet»]Utgiver: Kostreform for bedre helse
Tittel: Kostnytt
Utgivelsesår: 2015 (40 sider)
Opplag: 7 000
Tilgjengelighet: sendes til medlemmer av Kostreform. Det første nummeret ble også sendt til Helsemagasinets abonnenter.[/gdlr_box_icon]
Kostreform for bedre helse (tidligere Foreningen kostreform ved overvekt og sukkersykdommer) ble stiftet 19. juni 2007 for å bidra til bedre folkehelse. Dette skal blant annet skje ved å ”gi råd om årsaksrettet forebygging og behandling av sukkersykdommer, inkludert diabetes type 1 og type 2, overvekt og andre sykdommer/følgetilstander forbundet med insulinresistens eller ”metabolsk syndrom” (vedtektenes § 1).1 Per 31. desember 2015 hadde Kostreform 1434 medlemmer.
Redaksjon
Med Kostnytt har Kost-reform fått et medlemsblad. Ansvarlig redaktør er foreningas leder Erik Hexeberg, redaktør for selve magasinet er Julia Schreiner Benito, og øvrig redaksjon består av Torunn Marie Moholt, Åse-Line Baltzersen og Per Bjønnes Kristiansen. Redaksjonen presiserer at artikkelforfattere og intervjuobjekter ikke nødvendigvis uttrykker Kostreforms syn i alt som presenteres.
Innhold
Kostnytt har noe mindre format enn A4, og første utgave består av 40 sider. Dette er en blanding av redaksjonelt stoff og annonser. Erik Hexeberg henvender seg i lederen til sine medlemmer og begrunner hvorfor Kostreform er nødvendig i dagens debattklima. Det redaksjonelle stoffet består av en rekke lettleste og velskrevne intervjuer ført i pennen av Schreiner Benito, en artikkel om ”matens moral” og ulikt stoff fra foreningas medlemmer. De som intervjues, er ekteparet Therese Aarsæther og Kim Orderud, som har spist seg friske av et vidt spekter av plager og nå er opptatt av å lage kortreist mat fra bunnen av; Niels Christian Geelmuyden, forfatter av bøkene Sannheten på bordet2 og Sannheten i glasset,3 og Ulrika Davidsson, som har omgjort en griselåve på Gotland til restaurant der mye av maten hentes i nærmiljøet. Videre presenteres korte rapporter fra fylkeslagene i Kostreform, og vi får boktips fra tre av foreningas medlemmer. Lege Geir-Inge Østensen, leder av fagrådet i Kostreform, har skrevet en lettlest oversiktsartikkel om koblingen mellom betennelser (inflammasjon) og autoimmunsykdommer, og psykiatrisk sykepleier og kostholdsveileder Torunn Marie Moholdt forteller om hvordan hun har spist seg frisk av et stort antall helseplager. Til slutt stilles fem spørsmål om kosthold og medlemskap i Kostreform til fem av medlemmene, og leseren kan nyte godt av oppskriften på fet, langtidskokt tacogryte.
Vurdering
Temaene som dekkes i Kostnytt, er mange av de samme vi i Helsemagasinet har om kosthold. Derfor har vi samarbeidet om å sende ut nyskapningen til totalt 7 000 mottakere, som nå får tilbud om medlemskap i Kostreform. Vi håper at foreninga lykkes i sin medlemsverving og synes det er flott at flere omtaler og setter fokus på kosthold vi mennesker tåler bedre enn det våre helsemyndigheter anbefaler. Kostnytt er en vellykket satsing vi håper blir fulgt opp med flere utgivelser i 2016.
Kilder:
1. Poleszynski DV. Kostreform for bedre folkehelse. VOF 2011; 2 (5): 14–5.
2. Geelmuyden NC. Sannheten på bordet. Oslo: Cappelen Damm, 2013.
3. Geelmuyden NC. Sannheten i glasset. Oslo: Cappelen Damm, 2015.