
Lite antioksidanter og demens
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
En sentral faktorer i sykdomsutviklinga ved Alzheimers sykdom er oksidativ skade fra frie oksygenradikaler (oksidativt stress). Mange faktorer kan bidra til oksidativt stress i hjernen, inkludert det oksygenkrevende stoffskiftet, glukose (sukker), glutenpeptider, en rekke giftstoffer og radioaktiv stråling. Kroppen har utviklet effektive forsvarsmekanismer mot egenproduserte og fremmede frie radikaler i form av enzymer som SOD (superoksid dismutase), glutation og katalase. I tillegg trengs antioksidanter som inntas via maten.
En gruppe tyske forskere sammenliknet blodnivåene av vitamin C, E, betakaroten, lykopen og koenzym Q10 hos 74 mildt demente og 158 kontrollpersoner. De fant at nivåene av vitamin C og betakaroten var lavere hos de demente enn hos kontrollpersonene. Dette er nok en studie som underbygger betydningen av å få i seg nok antioksidanter for å motvirke demens. IM
Kilde:
von Arnim CAF, Herbolsheimer F, Nikolaus T mfl. Dietary antioxidants and dementia in a population-based case-control study among older people in south Germany. Journal of Alzheimer’s Disease 2012; 31: 717-24.