Skip to main content

Lite antioksidanter og demens

En sentral faktorer i sykdomsutviklinga ved Alzheimers sykdom er oksidativ skade fra frie oksygenradikaler (oksidativt stress). Mange faktorer kan bidra til oksidativt stress i hjernen, inkludert det oksygenkrevende stoffskiftet, glukose (sukker), glutenpeptider, en rekke giftstoffer og radioaktiv stråling. Kroppen har utviklet effektive forsvarsmekanismer mot egenproduserte og fremmede frie radikaler i form av enzymer som SOD (superoksid dismutase), glutation og katalase. I tillegg trengs antioksidanter som inntas via maten.

En gruppe tyske forskere sammenliknet blodnivåene av vitamin C, E, betakaroten, lykopen og koenzym Q10 hos 74 mildt demente og 158 kontrollpersoner. De fant at nivåene av vitamin C og betakaroten var lavere hos de demente enn hos kontrollpersonene. Dette er nok en studie som underbygger betydningen av å få i seg nok antioksidanter for å motvirke demens. IM

Kilde:

von Arnim CAF, Herbolsheimer F, Nikolaus T mfl. Dietary antioxidants and dementia in a population-based case-control study among older people in south Germany. Journal of Alzheimer’s Disease 2012; 31: 717-24.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Demens og høyt blodsukker