Kategorier
Siste innlegg
Et lite tankeeksperiment
”En torsdag, nesten to tusen år etter at en mann hadde blitt spikra fast til noen treplanker fordi han mente at det ville være en god idé om folk var snille med hverandre, satt det en jente på en liten kafé i Rickmansworth og skjønte plutselig hva som var galt og hvordan verden kunne gjøres om til et godt og lykkelig sted. Denne gangen stemte alt, det kom til å funke og ingen trengte å bli spikra fast til noe som helst. Men dessverre, før hun kom seg til en telefon for å fortelle dette videre, skjedde det en forferdelig og tåpelig katastrofe som førte til at ideen gikk tapt for alltid.” Douglas Adams – Haikerens guide til galaksen (1988)
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Pål Jåbekk Foto Shutterstock
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Bloggernes hjørne»]I denne spalta får ulike bloggere ordet om noe de har på hjertet. Denne gangen slipper vi til Pål Jåbekk, som har bloggen ”En kjøtteters bekjennelser”.[/gdlr_box_icon]
Tenk om det fantes en metode å gå ned i vekt på som var ”den riktige” måten og som alltid virket! I moderasjonens navn, la oss si den virket bare for 90 prosent av tilfellene, siden den fine statistikken noen ganger kan ødelegges av merkelig sykdom. La oss følgelig runde av oppover til 90 prosent.
Forestill deg deretter at denne metoden allerede finnes og at den har eksistert i århundrer, og at selv om mange har hørt om den, vet svært få at akkurat dette er den beste løsningen.
La oss så tenke oss at denne metoden som nesten alltid virker, i praksis er basert på et kosthold med mye animalske produkter, en del grønnsaker, lite av moderne, høyt bearbeidete matvarer, et høyt fettinntak og et lavt inntak av karbohydrater. Det er bare én løsning for alle, men vi vet ikke om den alltid virker fordi for få av oss ser på detaljene og for mange fokuserer på hva som gjør dette kostholdet annerledes.
I vektreduksjonsstudier går deltakere ned i vekt ved hjelp av ulike metoder, hvorav ingen er vellykket i 100 prosent av tilfellene. Alle går noe ned i vekt, noen mer enn andre, og innimellom går noen faktisk opp i vekt. Men uansett metode ser man at tapt vekt ofte kommer raskt tilbake. Disse resultatene har fått forskere til å tro at varig vektreduksjon i seg selv er nærmest umulig og at lavkarbo- og lavfettkosthold er akkurat like mislykket.
Men kan det være at vi har blir lurt av disse resultatene fordi vi ikke så på detaljene?
Tenk deg at du begynner å følge et ketogent kosthold. Du går ned mye i vekt de første dagene. Optimismen er på topp, alt går din vei, dette er jo enkelt! Men så begynner du å føle deg uvel. Du har ikke like mye energi. Du blir lett svimmel når du endrer stilling og reiser deg opp. Du er trøtt, får hodepine og har ikke samme utholdenhet som før når du er fysisk aktiv.
Derfor bestemmer du deg for å øke karbohydratinntaket. Symptomene forsvinner raskt, og du føler deg bedre i løpet av bare en dag, men den tapte vekten kommer også tilbake. Fra det øye-blikket blir du en av dem som sier de har forsøkt alt, men at ingenting fungerer. Lavkarbokosthold, magert kosthold, Fedons metode, Atkins´ lavkarbokosthold, supermat og råkost. Ingenting fungerte over tid, for du gikk alltid opp igjen i vekt etter en viss periode.
Men tenk deg at en av metodene du forsøkte, faktisk var ”den rette”, den du burde fulgt livet ut og som ville gjort at vekten hold seg konstant. Tenk deg at denne gangen kom det til å funke, men en forferdelig, tåpelig katastrofe gjorde at ideen gikk tapt for alltid.
Du hadde glemt å salte maten.
Salt kan være veldig viktig om man forsøker et ketogent kosthold, og ofte må inntaket økes mye. En slik dum, liten detalj kan være alt som skiller mellom suksess og nederlag. Det kan ta fra deg sjansen til å lykkes en gang for alle.
Mange slike små faktorer kan lett være til hinder, selv om man har de grunnleggende prinsippene på plass. Dermed kan de ødelegge hele opplegget. Salt kan være én slik faktor. Andre kan være stress, mangel på sollys, for mye gluten, for lite søvn eller til og med noen ganger for lite karbohydrat.
Det handlet altså ikke bare om karbohydrater og fett.
Tenk deg at den rette løsningen allerede er her, men at vi er blindet av vår søken etter raske resultater, vår manglende evne til å dedusere ut ifra erfaringer, eller vår mangel på kunnskap.
Da jeg første gang lærte om karbohydratbegrensning, hørtes det så enkelt ut. Jeg trodde alle ville gå ned i vekt bare de kunne de grunnleggende prinsippene. Jeg har endret oppfatning nå. ”Djevelen” befinner seg i detaljene.
Den store tragedien er at de fleste vektreduksjonsmetoder mislykkes for mange mesteparten av tiden. Man kan da ikke vite om det mislykkede forsøket skyldtes at det var noe galt med de grunnleggende prinsippene eller om man traff riktig , men bommet på en liten detalj.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Pål Jåbekk»]Pål Jåbekk (f. 1982) har en mastergrad i idrettsvitenskap fra Norges Idrettshøgskole i Oslo og jobber på Høgskolen i Oslo og Akershus. Han skriver til daglig på ”En kjøtteters bekjennelser”, en blogg med fokus på kosthold, trening og helse.
Du kan lære mer om Pål ved å besøke hans hjemmeside www.paljabekk.com.[/gdlr_box_icon]