Skip to main content

Livsmestring

Elisabeth hadde problemer med avføringen, fikk lett betennelse i kroppen, var ofte sliten og trengte kaffe for å holde energien oppe. Hun var 40 år og lei av å ikke være i form. Elisabeth hadde lest og googlet for å finne gode løsninger på problemene, hadde vært hos legen og følte at hun hadde gjort alt. Framfor alt var hun lei av forslag om raske, enkle løsninger, siden slike forslag ikke fungerte for henne. Hun var derfor klar for å foreta langvarige endringer. 

Tekst Mari Frengstad

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Naturlig helbredelse
I denne spalten får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til ernæringsterapeut Mari Frengstad i Oslo.


Elisabeth ville ha mer å gi når arbeidsdagen var over, hun trengte mer ro og ønsket å føle at kroppen spilte på lag med henne. Mer konkret ønsket hun å ha overskudd til å leke med barna og ha en dag der hun ikke følte seg tung i kroppen. 

Vi bestemte oss for et tett samarbeid over noen måneder, der vi begynte med en grundig symptom- og helseanalyse. Det ble tydelig at stress utløste mange symptomer og at enkelte matvarer påvirket henne negativt. Basert på målene vi ble enig om, symptomene og andre faktorer vi identifiserte, lagde vi en enkel plan som Elisabeth kunne følge uten å føle seg overveldet. Fokuset lå på å stabilisere blodsukkeret, å bytte ut enkelte matvarer som utløste tarmproblemer og betennelser i kroppen, samt å innarbeide gode vaner. Det som hadde størst innvirkning på Elisabeth, var å ta kontroll over tankesettet når det gjaldt egen helse. Ved hjelp av enkle øvelser og andre verktøy klarte vi å vri Elisabeths idé at hun måtte gi 100 prosent hele tiden, til å prioritere andres behov foran egne, at hun ikke hadde tid til å slappe av og at gjøremålslista sto i veien for å spise sunt.


Hver sesjon endte opp med en konkret plan som Elisabeth følte hun kunne få til og som bygget gode rutiner og mestringsfølelse. Før hadde Elisabeth glemt å spise frokost fordi hun først passet på at barna spiste. Hun valgte raske løsninger fordi hun ikke hadde en plan og var ofte skrubbsulten på ettermiddagen. Dette førte til at hun overspiste og var sugen på noe søtt. Etter bare noen uker hadde hun en frokost- og lunsjplan som ga henne energi, en tarm som fungerte bedre og ga mindre betennelse i kroppen. Hun begynte å sette av mer tid til seg selv og prioriterte en lang spasertur i skogen på morgenen. Dette gjorde at hun ble mer effektiv på jobb og sa mer nei, noe som igjen ga henne mer overskudd til å gjøre det som virkelig betydde noe for henne. 

LES OGSÅ  Posturologi og øreakupunktur mot hodesmerter

Elisabeth hadde googlet seg fram til mye informasjon, men manglet en rød tråd og en strategi for en endringsprosess som gikk i dybden og passet til henne. Hun syntes det var vanskelig å prioritere seg selv og sine behov over tid, noe som handler om mer enn riktig mengde vitaminer og mineraler. Det handler om at vi mennesker har med oss en historie som påvirker vårt tankesett, noe som igjen påvirker hvordan våre gener uttrykkes. Elisabeth hadde følelsen av at hun ikke kunne slappe av før hun var ferdig med sin voksende gjøremålsliste, og det påvirket hele kroppen negativt – fordøyelsen, energien, hormoner og immunsystemet og hvordan hun hadde det i hverdagen. I slike situasjoner er det viktig å jobbe med helheten, inkludert kostholdet, livsstilen, tidligere sykehistorie, vårt tankesett og opplevelser som påvirker oss. 

Livsmestring / 2021 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Om forfatteren

Mari Frengstad (f. 1982) hjelper mennesker som ønsker å finne ut hva som holder dem tilbake ved å balansere kroppens symptomer, livsstil og til å rydde opp i tanker de har om helse og det livet de ønsker å leve. Hun er opptatt av hvordan traumer og stress påvirker kroppen, spesielt hvordan magen og hjernen kommuniserer. Frengstad har bachelor i natur og miljø fra Universitetet i Oslo (2005) og en mastergrad fra Senter for teknologi, innovasjon og kultur (2008), samt en prosjektlederutdanning fra UiO (2006). Hun er ernæringsveileder og alternativ behandler med en ernæringsterapi-utdanning fra Institutt for optimal ernæring (ION) i Storbritannia (2016). Frengstad bruker en funksjonellmedisinsk tilnærming og bruker også tankefeltterapi (EFT), autonom responstesting og lysterapi. 
E-post: hello@marifrengstad.com; nettside: www.marif.no; Instagram: https://www.instagram.com/marifrengstad_nutrition/ 

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner