Skip to main content

Lockfoot: Fra tann til tå. Kan låsninger i foten rette opp bittfeil?

Det er naturlig å tro at et skjevt bitt bør korrigeres i kjeven. Tannlege Kjell Bjørner går motsatt vei og starter behandlinga i den andre enden: i foten. Slik retter han opp ikke bare ujevn kjevestilling, men også ryggsmerter og nevrologiske forstyrrelser.

I sin karriere som tannlege fattet Kjell Bjørner interesse for feilstillinger i kjeven, en ubalanse som blant annet kan merkes ved at man ikke biter jevnt sammen på begge sider. Han observerte at hos mange av disse pasientene så det ene beinet ut til å være kortere enn det andre. Kunne dette henge sammen?

– Hensikten er alltid å behandle primære feil, den virkelige årsaken til feilfunksjonen, i stedet for behandling av symptomene, skriver Bjørner i boka Bli kvitt kroppssmertene: Lock-foot-syndrom.1 – Bare når primære feil blir diagnostisert, kan en effektiv behandling med varige resultater oppnås. En slik primær feil kan altså ligge i en helt annen ende av kroppen enn der man har plagene.

Bjørner har selv slitt med ryggproblemer. På en konferanse i regi av Norsk Kiropraktor Forening møtte Bjørner en italiensk foredragsholder som behandlet hans egen lengdeforskjell ved å manipulere et bein i den ene foten. Etter dette merket han at hans egne ryggproblemer avtok, og satte seg mer inn i det som nå er kjent som lock-foot eller låsninger i foten: En ofte skjult feilfunksjon i den ene foten. En slik feilstilling i beinet vil igjen føre til muskelaktivitet og forstyrrelser i nervesystemet. Ifølge Bjørner vil en slik låsning av visse bein i foten medføre en dysfunksjon som kan gi både ubalanser i skjelettet, muskelsmerter, feil overføring av nervesignaler, matvareintoleranser og fordøyelsesproblemer som følge av de nevrologiske ubalansene som foreligger, og i tillegg psykologiske ettervirkninger. Alt dette kommer i tillegg til et skjevt bitt.

LES OGSÅ  Ting tar tid…

En behandling som fokuserer på å rette symptomer, og ikke selve den underliggende årsaken, virker gjerne kortvarig og kun lindrende. Finner man fram til den egentlige kilden til et problem og korrigerer dette, blir utsiktene for varig bedring større. Mange som sliter med blant annet ryggsmerter kan tenkes å gå rundt med en låst fot. Ved å korrigere dette opplever mange pasienter at plager og smerter blir borte eller kraftig redusert.

I boka Bli kvitt kroppssmertene: Lock-foot-syndromet forklarer Bjørner de fysiologiske konsekvensene av å ha en låst fot og skisserer typiske plager som kan komme av denne feilstillingen. I konklusjonen nevner han blant annet at en slik feilfunksjon i en fot ofte kan være kilden til smerter hos pasienter som får diagnosen fibromyalgi (kroniske smerter i muskler og ledd). Deretter forklarer han både hvordan han undersøker og diagnostiserer syndromet, samt hvordan feilstillingen kan korrigeres. Selve diagnostiseringen gjør Bjørner ved hjelp av kinesiologi, eller som han selv helst beskriver det: En ”funksjonell nevrologisk undersøkelse”.

Bjørner presiserer at både testing og behandling må læres i samarbeid med en erfaren helsearbeider. Flere terapeuter og kurssentre underviser i teknikken, blant annet Helhetshelse i Oslo og Naturmedisinsk fagskole i Drammen. ALJ

 

Les også:

Tannlegen som ”gjemte seg” i 25 år

Vondt i kneet av skjevt bitt

Amalgam – fortsatt et helseproblem

Bedre etter fjerning av amalgam?

Kompositt bedre enn amalgam – porselen best!

 

Kilde: 1.  Bjørner K. Bli kvitt kroppssmertene: Lock-foot-syndrom. Oslo: Kolofon forlag, 2011.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


LES OGSÅ  Aloe vera gel mot tannråte
Del gjerne med dine venner