Skip to main content

Lurt å varmebehandle, findele, fermentere, salte og tørke mat

Forsøk utført av sjefslegen i USAs hær William Beaumont avdekket at varmebehandlet mat fordøyes mer effektivt enn rå mat.

En studie av et kosthold basert på rå mat koblet det til betydelig vekttap og helserisiko. Professor i antropologi Richard Wrangham (f. 1948) observerte at varmebehandling av mat er en universell menneskelig aktivitet.

Varmebehandling av stivelse øker fordøyeligheten, mens varmebehandling av kjøtt gjør det lettere å tygge og fordøye ved å bryte ned bindevev.

Mange grunner til at varmebehandling er lurt

Bruken av ild til matlaging førte til unik menneskelig atferd, som økt samarbeid, sosialitet, arbeidsdeling og dannelse bånd mellom kvinner og menn. Varmebehandling av stivelse øker fordøyeligheten, mens varmebehandling av kjøtt gjør det lettere å tygge og fordøye ved å bryte ned bindevev.


For å hjelpe med energi og fordøyelse anbefaler ernæringsfysiolog Chris Sandel å spise kaloririk, lettfordøyelig mat i et avslappet miljø. Dette er hovedinnholdet i en artikkel av Sally Fallon Morell på Mercola.com 4. juli.

Vår kommentar:

Varmebehandling av mat har vært viktig opp gjennom evolusjonshistorien. Det er fortsatt viktig, både for å redusere eksponeringen for skadelige bakterier og parasitter og for lettere å nyttiggjøre seg viktige næringsstoffer i maten. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Er varmebehandlet mat skadelig?
Rå mat? Nei takk!
Hvilke matvarer er mest næringsrike?



Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner