Skip to main content

Lysbehandlingsprodukter

Til lysterapi av øynene finnes lysbokser/-lamper av ulik størrelse, lysvisir, lysterapibrille og soloppgangssimulator. Her omtales hovedtypene med eksempler på produkter.

Tekst Iver Mysterud     Foto Produsenter/importører

I VOF nr. 8/2012 var det en artikkel om behandling med sterkt, hvitt lys mot alt fra depresjon, energiløshet og søvnforstyrrelser til redusert sexlyst, døgnvillhet og nattarbeid. Her gir vi en oversikt over ulike produkter til lysbehandling.

Lysbokser og -lamper

Lysbokser og store behandlinslamper er utformet slik at flere personer kan bruke dem samtidig. Det finnes også en rekke typer behandlingslamper beregnet på én bruker om gangen. Hvis man ønsker en lampe som både kan brukes til lysterapi og fungere som vanlig bordlampe, finnes egne bordmodeller med dimmere slik at de kan brukes som vanlig lampe etter at lysterapien er ferdig. Det finnes også bordmodeller uten dimmer.

Siden lysterapi har vært brukt i mange år og i psykiatrien er anerkjent behandling av mørketidsdepresjon, finnes det ikke overraskende en rekke modeller fra ulike fabrikanter på markedet. De varierer i pris fra rundt 2 000 kroner for de billigste, små enhetene til 4 500 kroner. To enheter som er beregnet for flere personer av gangen, koster henholdsvis cirka kr 4 000 og
14 000 (se tabell).

LES OGSÅ  Forbrukerorientert medisinsk forskning

Lysvisir

Slike lysskjermer eller pannelykter består av en eller flere små lamper festet til en skjerm. Lampene er montert litt over øyehøyde og er vendt innover, slik at øynene belyses jevnt uansett hvordan man beveger hodet. Fordelen med slikt utstyr er at man kan bevege seg fritt omkring mens man behandles.

I oversiktsboka fra 2004 skriver Odd Lingjærde at lysvisir ser ut til å fungere ved mørketidsdepresjon, men at det er uklart hvilken lysstyrke som er best og om andre faktorer enn lyset, for eksempel varmeutvikling fra lampene, kan forklare effekten.1, s. 152-3

Et lysvisir er behagelig, velbalansert, veier lite og gir øyets netthinne konstant belysning. Strømkilden er en innebygd batteripakke, og visiret leveres med komplett lader. En atskilt elektronisk kontrollboks gir mulighet til å justere inn ens optimale lysstyrke, og en automatisk tidsmåler slukker lyset når behandlingstida er over.

Det finnes én type lysvisir på det norske markedet til rundt 4 000 kroner (se tabell).

Lysterapibrille

En av de nyeste produkttypene er den belgiskutviklede lysterapibrillen Luminette.2 Dette trådløse lysterapiapparatet er utstyrt med et lite batteri, og brillen gir full bevegelsesfrihet for brukeren, som for eksempel kan trene eller gjøre kontor- eller husarbeid. Luminette sitter noe høyere på panna enn en vanlig brille og kan brukes sammen med vanlige briller. Produktet er utviklet med tanke på at lyset ikke skal blende, og brillens spesielle utforming og plassering over øynene gir en effekt tilsvarende en stasjonær terapilampe på 10 000 lux.

Lysstyrken er 3 000 lumen med 0,8 W, og lysstyrken ved øynene er 2 000 lux. Lyset blir produsert av lysutsendende dioder (LED). Nytt eller oppladbart batteri holder til én times bruk. Luminette har to patenterte lysbrytende optiske elementer i linsa. Lyset ledes direkte mot netthinnas mest lysømfintlige område uten å forstyrre synet. Luminette leveres med batterilader og to oppladbare batterier. Markedets eneste lysterapibrille koster snaut 3 000 kroner (se tabell).

LES OGSÅ  Terapilamper

Soloppgangssimulator

Ved simulert soloppgang, også kalt kunstig morgendemring, vekkes man av gradvis mer intenst økende lys. Man kan bruke et elektronisk apparat som kobles mellom lysnettet og en vanlig sengelampe, men det er mer vanlig å bruke en egen lysvekkeklokke (soloppgangssimulator) som avgir gradvis mer lys om morgenen.  Prinsippet bak slik teknologi er at det er naturlig for et menneske å våkne etter at dagslyset har begynt å komme. Selv om man ligger med lukkede øyne og sover, kan hjernen registrere at dagen begynner. Om vinteren må man gjerne stå opp på et tidspunkt da det fremdeles ikke er nevneverdig dagslys, og mange mennesker, spesielt de med mørketidsdepresjon, føler at det er unaturlig og tungt å stå opp og få kroppen til å omstille seg til lysnivået om dagen.

En simulert soloppgang etterlikner en naturlig oppvåkningsprosess. Soloppgangssimulator ble første gang beskrevet i 1989, og forskning i de første årene fant at slik teknologi kunne være effektiv ved mørketidsdepresjon, men ikke så effektiv som tradisjonelle lysbehandlingslamper.1, s. 153-6 En nyere studie har imidlertid funnet at soloppgangssimulatorer kan være mer effektive enn lyslamper ved mørketidsdepresjon.3 I valget mellom en soloppgangssimulator og bruk av vanlig lyslampe kan det være et argument for sistnevnte at de er mindre tidkrevende.1, s. 156-7

Det finnes en rekke typer soloppgangssimulatorer på det norske markedet i prisklassen
1 000-2 400 kroner (se tabell).

Oversikt over kategorier av lysterapiprodukter i Norge

Kategori

Prisintervall (inkl. mva)

Nettside importør/forhandler*

Lyskasser/Større enheter

3 995-14 000

www.nordiclightcare.com, www.naturlys.no

Lyslamper

1 995-4 490

www.nordiclightcare.com, www.sanolux.no, www.vvg.no, www.naturlys.no, www.luhmacare.no

Bordmodeller uten dimmer

2 290-3 113

www.suprec.no, www.naturlys.no, www.vvg.no

Bordmodeller med dimmer

2 395

www.nordiclightcare.com

Lysvisir

3 950

www.nordiclightcare.com

Lysterapibrille

2 990

www.novohelse.no

Soloppgangssimulatorer

990-2 395

www.nordiclightcare.com, www. rehabshop.no

Kombinert soloppgangssimulator og lysterapilampe

1 995

www.nordiclightcare.com

Kombinert soloppgangssimulator, lysterapilampe og skrivebordslampe

1 988

www.luhmacare.no, www. rehabshop.no

Øreplugger til lysterapi

1 800

www.valkee.no

LES OGSÅ  Nytt lys på helbredelse

* Lista er ikke komplett, men viser sentrale firmaer/nettsider. Det finnes også firmaer/nettsider i utlandet som sender produkter til Norge.

Les også:

Lysterapi gjennom øret


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner