Skip to main content

Mage-/tarmproblematikk

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til Line Henriksen ved Eureka Kiropraktikk Stavanger.[/gdlr_box_icon]

En kvinne kom inn til behandling for mage-/tarmproblematikk. Problemene hadde vart i 5-6 år og dreide seg om oppblåst mage, luftsmerter og ufrivillig luftavgang. Kvinnen var også plaget med svært hyppig avføring, opp mot 10 ganger per dag. Symptomene resulterte i lite energi og til tider hodepine med påfallende stivhet i nakke og skuldre. Selv hadde hun forsøkt å se et mønster i kostholdet sitt, men uten å finne det. Problemene syntes å være mindre om morgenen, for deretter å forverres utover dagen. Ellers var hun i 100 prosent jobb, og hun var en svært aktiv dame som drev mye trening og fysisk aktivitet. Kvinnen var slank og i god, fysisk form.

Tidligere hadde hun forsøkt mange ulike medikamenter uten nevneverdig effekt. Fastlegen hadde nå gitt henne diagnosen irritabel tarmsykdom, og problemene var begynt å bli sosialt hemmende.

Etter en samtale kom det frem at det de siste årene hadde vært mange psykiske påkjenninger knyttet til familien. Hun opplevde at hun strevde for å tilfredsstille menneskene rundt seg, samtidig som hennes egen kropp jobbet imot henne.

LES OGSÅ  Mageproblemer/diaré

Første time omhandlet å få et overblikk over situasjonen hennes, og mye av tiden ble brukt på å kartlegge både kostholdet og det psykiske stresset hun opplevde. Hun forstod selv at her lå det stort forbedringspotensial. Kostholdet besto av «vanlig, norsk mat», og hun hadde tydelig gitt beskjed om at korn, pasta og poteter var matvarer hun ville ha vanskeligheter med å gi opp. På grunn av nettopp dette oppfordret jeg henne til å leve i 2-3 uker uten disse matvarene. Fokuset ville nå ligge på variasjon av rent kjøtt og fisk, grønnsaker og naturlig fett. Hun lovet å kutte ut alle de sukkerfrie dropsene. I tillegg fikk hun beskjed om å ta probiotika, enzymer og Bitterstern. Fettsyrer tok hun daglig. Hun ble rådet til å ta vitamin B-kompleks og sink på grunn av høy psykisk belastning de siste årene. Hun var positiv til dette.

Etter tre uker fortalte kvinnen om svært gode resultater. Problemene med mage/tarm, som luftsmerter/luftavgang og oppblåsthet, energi, hodepine og lite søvn viste tydelige forbedringer. Hun opplevde fremdeles litt ufordøyd mat i avføringen, spesielt etter inntak av nøtter og frø. Jeg oppfordret henne til å øke enzymtilskuddet og å begrense inntaket av nøtter og frø til to ganger per uke.

Siste kontroll kom én måned seinere, rett før hun skulle reise på ferie. Hun følte seg da 90 prosent frisk, og funksjonsnivået var upåklagelig. Vi foretok en kroppsanalyse som viste omtrent perfekt resultat av totalt væskeinnhold i kroppen, både ekstracellulært og intracellulært. Muskelmassen og fettprosenten var med god margin innenfor normalen. Selv ønsket hun å forsøke å reintrodusere noe potet, quinoa og ris i kostholdet.

LES OGSÅ  15 tips for å unngå sykdom og reparere livsstilskader

Telefonoppfølginger med kvinnen i ettertid viser fremdeles strålende resultater. Selv var hun utrolig fornøyd med å finne ut at en evolusjonær tilpasning til kostholdet var det som fungerte best for henne.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Line Henriksen (f. 1987) er utdannet mensendieckfysioterapeut ved Høgskolen i Oslo og kostholdsveileder fra Tunsberg Medisinske Skole. Hun jobber på nevrosenteret Eureka Kiropraktikk Stavanger, som er en tverrfaglig klinikk med særlig spesialisering innenfor behandling av barn med ulike atferdsproblemer (www.stavangerkiropraktorklinikk.no), og Barn i Farta, nettbasert atferds- og konsentrasjonsprogram (www.barnifarta.no).[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner