Skip to main content

Magetrøbbel, halsbrann og vond hofte

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til Line Bernhard, som arbeider ved Klinikk for Akupunktur og Biologisk Medisin og hos Akupunktørene AS i Asker.[/gdlr_box_icon]

En 76 år gammel kvinne som turner, deltar på turnkonkurranser og oppvisninger, kommer for mageproblemer, halsbrann og vond hofte. I 1999 ble det påvist sår i spiserøret, og hun har siden tatt syrenøytraliserende midler mot halsbrann. Det siste halvåret har hun følt seg oppblåst med mye luft og smerter i magen. Hun våkner ofte i 5–6-tida om morgenen med magesmerter. Da hjelper det å gå på toalettet.

Jeg tar en Biologisk terrengmedisinsk analyse, som bekrefter at fordøyelsen ikke fungerer optimalt. Analysen består av å måle markører i urin og spytt i tillegg til blodtrykk, puls og pustefrekvens. En test viser null magesyre (hun har ikke tatt syrenøytraliserende midler siste døgn). Kvinnen er matlei, tørr i munnen, men ikke tørst, drikker lite og når hun må tisse, må hun på do straks hun kjenner presset. Avføringa er lys og i biter som flyter opp.

Hun forteller at hun hadde gallestein for mange år sida. Da gikk hun til en homøopat og har ikke hatt anfall siden, men får smerter øverst til høyre i magen og mot ryggen hvis hun spiser feit mat. Smertene ellers sitter ved brystbeinsspissen og litt oppover samt på venstre side av magen. Hun sliter også med urolige bein om kvelden og slitasjesmerter i venstre hofte og i korsryggen. Flere symptomer kan skyldes mineralmangler (særlig magnesium) eller kalsiumavleiringer i bløtvev.

Ifølge tradisjonell kinesisk medisin kan urolige bein skyldes underskudd på ”Lever-Blod”. Blodet skal samles i indre organer om natta i forbindelse med avgiftning. Dersom det er lite blod i ekstremitetene, kan symptomer som urolige bein og kramper oppstå. Dette kan motvirkes ved å spise innmat, kraft kokt på bein og beinmarg, rødbeter og annen nærings- og mineralrik mat i tillegg til å ta magnesiumtilskudd og B-vitaminer. Flere av symptomene kan skyldes at hun har tatt syrenøytraliserende midler i mange år.1 Jeg foreslår at hun vurderer fortsatt bruk med fastlegen.

LES OGSÅ  Halsbrann

Såret i spiserøret trenger ro og beskyttelse for å gro. Det er mørkt og fuktig i slimhinnene, noe som gjør at sår gror sakte. Vi må derfor legge forholdene til rette for å redusere irritasjon og reparere slimhinnen.

Ved gjennomgang av kostholdet sier hun at epler gir svie og smerter i magen. En gang hun inntok eplesidereddik i en salatdressing, fikk hun ikke denne svien og følte seg mindre oppblåst etter måltidet.

Jeg forklarer at eplesidereddik bidrar til økt produksjon av magesyre og utskillelse av fordøyelsesenzymer. For å hele såret bør hun ta et slimhinnebeskyttende middel noen dager før hun begynner å ta litt eplesidereddik i vann med enzymer før måltidene. For å hindre sure oppstøt skal hun etter maten ta mineraler i pulverform. I tillegg bør hun ta litt natron om kvelden, ha hodeenden hevet og ikke spise rett før leggetid.

Jeg gir akupunkturbehandling for å nære blod, behandle magesmertene, lindre og redusere refluks – og bevege ”stagnert Qi”.

Hun kommer jevnlig til behandling og merker snart bedring av magesmertene, som er mer uttalt om kvelden. Etter at hun sluttet å ta syrepumpehemmere, ble beina roligere, og hun kan holde seg lenger før hun må på do. Magnesium og kostendringene synes å ha virket etter hensikten.

Etter hvert som behandlinga skrider fram og hun har mindre svie ved brystbeinsspissen, setter jeg nåler i akupunkturpunkter for å øke magesyreproduksjonen.

Noen uker seinere møter hun meg gledesstrålende og sier: – Jeg har ikke svie i mellomgulvet lenger, magesmertene er så og si borte, og beina er heller ikke urolige. Det eneste problemet er at jeg fortsatt får oppstøt når jeg bøyer meg, jobber i hagen eller slår hjul, men ikke når jeg ligger!

Jeg anbefaler henne å innta mineralpulver før trening og etter mellommåltidene. Avføringa er normal i farge og fasong, og hofta er fin. Hun kommer fortsatt til behandlingav og til fordi det lindrer andre ting som dukker opp ”når man begynner å bli så voksen som jeg”. Kvinnen sover bedre fordi hun ikke må opp om natta. Kostholdet og tilskuddene bidrar i riktig retning. – Jeg velger å ta akupunktur mot plagene i stedet for medikamenter som kan ha uønskede bivirkninger. Akupunktur gjør meg godt og gir ingen uønskede bivirkninger, forteller hun.

LES OGSÅ  Magesyre – for mye eller for lite?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Line Bernhard (f. 1964) er bachelor i radiografi (fra HiO) i 2001 og biopat fra Biopat- og Urteskolen (2004). Hun har hatt ernæringsterapi og VEKS (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnsmedisin) og praksistrening for studenter ved Akademiet for Biologisk Medisin og Tunsberg Medisinske Skole. I 2011 tok hun en bachelor i akupunktur ved Institutt for akupunktur, Norges Helsehøyskole Campus Kristiania (Oslo). Hun har også 60 studiepoeng i medisinske fag fra Bjørknes høyskole og arbeider som akupunktør og naturterapeut ved Klinikk for Akupunktur og Biologisk Medisin på Nøtterøy, og i Asker hos Akupunktørene AS.

E-post: bioline@online.no. Nettside: www.acubiologics.com[/gdlr_box_icon]

Kilde:

1.  Felleskatalogen, 2002. http://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-somac-control-takeda-nycomed-564025


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner