Kategorier
Mandelkake
tekst og Foto anne lene johnsen
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Jeg får aldri nok av enkle og gode kaker. Denne mandelkaka passer kanskje ekstra godt til varme sommerdager, men også som dessertkake til høstens eller – hvorfor ikke? – julas selskaper. Kefiren eller yoghurt gir kaka et deilig, syrlig preg. Oppskriften er fra boka Bak glutenfritt av Karin Moberg og Oscar Målevik (Cappelen Damm, 2014).
Du trenger:
Til kakebunnen:
• 2 ½ dl mandelmel
• 1 ts loppefrøskall (Fiberhusk®)
• 1 ts vaniljesukker
• 1 klype salt
• 2 dl kefirmelk eller yoghurt
• 2 egg
• ½ dl søtningsmiddel, for eksempel erytritol. (I originaloppskriften er det brukt sukker, men jeg erstatter sukker med naturlige søtstoffer som nesten ikke påvirker blodsukkeret).
Til kremen:
• 3 dl kremfløte
• 1 vaniljestang
• Ferske bær (gjerne jordbær)
Slik gjør du:
Sett steikeovnen på 175 grader.
Bland de tørre ingrediensene og visp deretter inn kefirmelk eller yoghurt.
Visp egg og søtstoffet stivt og bland dette inn i røren.
Hell røren i en smurt form med diameter på omtrent 24 centimeter.
Stek kaka midt i ovnen i 35–45 minutter.
Avkjøl.
Visp kremfløten stiv og bland inn frøene som du har skrapt ut fra en vaniljestang.
Smør kremen over kaka og pynt med bær.