Skip to main content

Mat til de ”gode” bakteriene

Jeg har tatt en avføringsprøve og har fått påvist at jeg ikke har melkesyrebakterier (lactobacillus) i avføringen. Derfor har jeg fått beskjed om å tilføre melkesyretabletter og FOS (frukt-oligosakkarider; søtstoff utvunnet fra endiv). Da jeg har hatt problemer med melkeprodukter, yoghurt etc., har jeg kuttet det helt ut samtidig som jeg prøver jevnlig å følge et lavkarbokosthold uten noen former for karbohydrater.

Er de ”gode” bakteriene avhengig av karbohydrater for å overleve? Er det derfor jeg ikke har lactobaciller i avføringen? Om det er tilfelle, hva gjør vi som går på lavkarbo, for å få den riktige bakteriefloraen i magen?

Ellinor Halle

VOF: Mange kan leve utmerket uten karbohydrater i kostholdet, men det kan likevel være nyttig å inkludere i kostholdet melkesyregjærede grønnsaker som surkål og sure agurker, særlig for dem som ikke bruker yoghurt eller andre syrnede melkeprodukter. Man kan spise rikelig med grønnsaker selv om man lever på høyfett-/lavkarbokosthold, siden innholdet av stivelse i slike matvarer er lavt. Vi anbefaler derfor å inkludere slike matvarer, gjerne ved å syrne dem selv etter oppskrifter som finnes i den utmerkede boka til Gry Hammer, Fermentering (Cappelen Damm, 2016), som vi omtalte i VOF 3/2016. DVP

LES OGSÅ  Sink og kreft i fordøyelseskanalen

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner