Skip to main content

– Helsedirektoratet overser matproduksjonens påvirkning på klima og miljø

Matproduksjon er for komplekst til å dra enkle konklusjoner, skriver forsker og divisjonsdirektør i NIBIO, Audun Korsæth på Forskersonen.no 8. september.

Foto over: NIBIO

Som et tillegg til de nasjonale kostrådene ba Helse- og omsorgsdepartementet Helsedirektoratet om å lage en kunnskapsoppsummering om matproduksjonens klima- og miljøpåvirkning. Oppsummeringen er svært mangelfull og inneholder flere feilslutninger.

Både før og etter at kostrådene ble lansert under Arendalsuka, har det kommet en del kritikk av grunnlaget for ernæringsrådene. Tilleggsrapporten med tittelen ”Gode valg for klima og miljø innen kostrådene”, som ble skrevet i samarbeid med Miljødirektoratet, har fått mindre oppmerksomhet.

Matproduksjonens kompleksitet gjør det vanskelig å dra enkle konklusjoner.

Når konklusjon og begrunnelse ikke henger sammen

Her er det også mye å ta tak i, og Korsæth viser i artikkelen en rekke problemer med tilleggsrapporten. Blant annet er relevante forskningsresultater utelatt, og valget av miljøvariabler virker tilfeldig. Omtalen av klima- og miljøpåvirkning knyttet til produksjonen av ulike matvaregrupper er dessuten usystematisk. Korsæth mener også at konklusjoner ikke henger sammen med begrunnelsen.

Han avslutter slik:


”Stor kompleksitet gir et dårlig grunnlag for enkle konklusjoner. Matproduksjonens klima- og miljøeffekter på omgivelsene er av både fysisk, kjemisk og biologisk art. Systemet er meget komplekst, med blant annet ulike produksjonsmetoder og prosesseringsløsninger både mellom og innenfor matvaregruppene.


I tillegg kommer store, naturlige variasjoner i sentrale drivere som jordsmonn, værforhold og topografi. Og da har vi ikke en gang berørt økonomiske og sosiale forhold. Matproduksjonens kompleksitet gjør det vanskelig å dra enkle konklusjoner.”

LES OGSÅ  Forsvar av storfekjøtt

Vår kommentar:

En rekke fagfolk har de siste årene kritisert de nye nordiske og nå de norske kostholdsrådene. Helsemagasinet har i tallrike artikler vist hvorfor myndighetenes kostråd ikke er basert på dokumentert forskning.

Vi setter i nr. 6/2024 på ny kritisk fokus på de ”nye” norske kostrådene. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:

Kostrådene bør avskaffes!
Kunnskapsløse kostholdsråd om fett
Kostholdsråd på feil premisser
Anbefalingen om magre meieriprodukter bør fjernes!
Skadelige kostholdsråd


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?