Skip to main content

Med hjerte for helhet og balanse

[wcm_restrict]

Marit Engen (f. 1985) etablerte Balanse AS for 3½ år siden, et firma der en helhetlig tilnærming til mennesket står i sentrum. Hennes mål er å hjelpe klientene til å komme i bedre fysisk, psykisk og følelsesmessig balanse ved å arbeide med bevegelse og pust, avspenning, kroppsterapi og samtale. Et viktig bidrag er en serie miljøvennlige kremer hun har satt sammen av naturlige råvarer. 

Tekst Birthe Storaker     Foto Kaja Sylte Hatle

Marit har tradisjonell kokkeutdanning. – Da sønnen vår ble syk etter at han begynte med fast føde, bestemte jeg meg for å utdanne meg til ernæringsterapeut på Tunsberg Medisinske Skole, forteller Marit. – Min interesse for å tilrettelegge kost ble tent da jeg opplevde at han ble frisk når han fikk den maten kroppen trengte, forteller hun videre. Marit forstod etter hvert også at god helse dreier seg om mye mer enn kosthold, og nysgjerrigheten førte henne videre til både soneterapi, yoga og nevrolingvistisk programmering (NLP). Hun er i dag utdannet soneterapeut, yogainstruktør og NLP-utøver og tilbyr sine tjenester i klinikk på Sunndalsøra, der hun bor sammen med mann og tre barn. Hun tilbyr også NLP på nett. 

Balanse 

Marit har alltid vært interessert i fysisk kontakt med mennesker og dyr og hvilken påvirkning det har på henne. Hun la også merke til at mageproblemene ble bedre i perioder da hun hadde mye fysisk kontakt, enten hun fikk soneterapi, lett massasje eller bare satt i sofaen med mann eller barn.

– Jeg har alltid vært opptatt av soneterapi, siden min farfar drev med det, forteller Marit. – Pappa brukte soneterapi på meg, kanskje ubevisst, fortsetter hun. Den dagen hun bestemte seg for å ta utdanning innen kroppsterapi, falt valget naturlig på soneterapi. I tillegg til at hun vokste opp med det, er soneterapi den behandlingsformen hun oppsøkte etter at hun ble voksen. – Soneterapi er nydelig, smiler Marit.

LES OGSÅ  Kan barnløshet ”helbredes”?

Det var naturlig for Marit å starte for seg selv. Faren driver et entreprenørfirma, og mannen startet et tømrerfirma for 17 år siden. – Det føltes naturlig at jeg også skulle starte noe eget når jeg fant noe jeg brenner sterkt for, sier Marit.

Terapeutisk salve

Marit slet med hudproblemer i mange år og ble bevisst på hva hun smører på huden. – Da vi lærte om urter og deres terapeutiske egenskaper på Axelsons BWS, fikk jeg lyst til å lage produkter til meg selv og familien, forteller hun. Venner og bekjente ble nysgjerrige på hva hun lagde, og hun ga dem prøver og ba om tilbakemeldinger. Tilbakemeldingene var gode, og hun bestemte seg for å selge kremene på markedet. – Det er gøy at folk har glede av de terapeutiske salvene. Det startet med grobladsalven, og etter det har det ballet på seg. I dag har jeg også dag-, natt- og fotkremer, forteller Marit.

Produktene er lagd for dem som er opptatt av naturlige råvarer og som har ulike problemer med huden. Alle kan bruke dem hvis man ikke har alvorlig nøtteallergi (bruker mandelolje) eller reagerer på de eteriske oljene.

– I familien bruker vi dem hver dag, og grobladsalven var det eneste hudproduktet vi hadde med på ferien i år, forteller Marit. – Den ble hyppig brukt til alt fra sår babyrumpe til dag- og nattkremer, til sår mellom tærne, til en som brente seg på brennmanet, mot eksem og kviser både av oss og alle vi besøkte, fortsetter hun. 

Økologiske råvarer

– Vi høster de fleste ingrediensene selv, sier Marit. Ellers er hun opptatt av at råvarene er økologiske, og hun handler råvarer kun i Norge. Hun vil vite hva hun smører inn kroppen med, hva hun tilbyr kunder og synes det er fint å støtte små, lokale bedrifter. 

Marit forteller entusiastisk om ingrediensene: – I grobladsalven bruker jeg kun tørket groblad, lavendel, ringblomst, bivoks og mandelolje. Groblad er en ”kald” urt som har vært brukt på sår i lange tider. Urten kjøler og leger. Lavendel er beroligende og nummer én mot brannskader. Ringblomst virker også beroligende. Sammen er dette en fantastisk kombinasjon som leger nærmest all sår hud. Grobladsalven virker godt mot eksem, kviser, små sår, lette brannskader, innsektstikk, babyrumpe, som dag- og nattkrem. Jeg får tilbakemeldinger om at den også demper psoriasis og herpes.

LES OGSÅ  Hormonell ubalanse og barnløshet

I dag- og nattkremene er basen nypefrø-, avokado-, kokosolje og jojoba, eksklusive oljer som gir ”mat” til huden. Hun får ofte tilbakemeldinger fra brukere om at de føler seg mer våkne, opplagte og vel ved bruk av kremene. 

En fotkrem måtte Marit også utvikle, siden hun jobber mye med føtter. Ideen kom som vanlig under en fjelltur, og tanken var at den skulle bidra til hormonell balanse. Derfor er rødkløver en av hovedingrediensene, siden den inneholder mer planteøstrogener enn for eksempel soya.

Salvene er så drøye i bruk at en krukke kan vare i seks måneder. Tanken er at alle skal ha råd til å kjøpe dem. De avgir ingen sterke dufter, og Marit lager små serier for at salvene alltid skal være ferske. 

Hjemmeproduksjon

Marit lager alt hjemme og bruker lang tid slik at alle virkestoffer skal trekke godt inn i salvene. – Jeg anser produksjonen som håndverk, forteller hun. Salvene kan man få tak i fra hennes nettbutikk, på klinikken, i strikkebutikken Tante Bodil på Sunndalsøra og på overnattingsstedet Philipshaugen i Øksendal. 

Verdier og motto

Balanse AS jobber ut fra fire grunnverdier: selvfølelse, ansvar, trygghet og likeverd. 

Selvfølelse: Når selvfølelsen er godt forankret, kan mennesket komme dit det vil.

Ansvar: På samme måte som Marit tar ansvar for å utvikle seg selv og firmaet, synes hun det er inspirerende og givende å se det positive ved at også andre tar ansvar. 

Trygghet: Engasjement er viktig for å nå sine mål, og en underliggende forutsetning for å være engasjert er å være trygg på seg selv. Marit ønsker å støtte andre slik at de følger trygghet og engasjerer seg for å realisere egne mål.

Likeverd: Vi er alle sammen like mye verd, uavhengig av karriere, sosial status og prestasjoner.

Marits motto lyder slik: ”Senk tempoet og skap trygghet” med stikkordene

”trygg – stolt – flyt – balanse”

Innholdsrike arbeidsdager

Økonomisk går selskapet til Marit nå i pluss, og interessen har vært økende siden starten for 3½ år siden. Hun jobber først og fremst med soneterapi. – Jeg elsker soneterapi, og det gjør stort sett også alle som tør å prøve, forteller Marit, og legger til at barna daglig ønsker seg behandling. 

LES OGSÅ  Kan soneterapi hjelpe barn med øreverk?

På kveldstid driver hun yogakurs noen ganger i året, i 2018 også for gravide. Framover ønsker hun å jobbe mer med nettbasert NLP-veiledning, som hun mener kan være banebrytende for mange på veien mot god helse.

Salveproduksjonen er mest hobby, men Marit håper at produktene blir oppdaget av flere, da de er av god kvalitet, rene og gode for huden. Siden familien er aller viktigst for henne, har hun intet ønske om mange millioner i omsetning, selv om hun håper at virksomheten kan gi overskudd.

Marit ønsker å videreutvikle seg til å bli en god helhetsterapeut. – Målet skal jeg nå ved å jobbe godt med meg selv og samtidig markedsføre meg til riktig målgruppe, sier hun. Hun ønsker å jobbe med mennesker som forstår at de selv må gjøre en innsats.

I Øksendal i Møre og Romsdal finnes det ingen klinikker der alternative terapeuter arbeider sammen. – Min drøm er å delta i en gruppe som jobber tverrfaglig, gjerne med terapeuter som har vestlig og østlig medisinsk bakgrunn, sier Marit. Hun tror at mange flere ville lykkes i å få hjelp om de samtidig fikk hjelp av flere ulike behandlingsformer. – Når det gjelder nye produkter, har jeg fundert litt på å lage en god ansiktsrens. Drivkraften får jeg når jeg oppdager at jeg selv trenger noe som er nytt og bedre, avslutter Marit Engen.

Om intervjuobjektet

Marit Engen (f. 1985) er født i Molde og oppvokst på Sunndalsøra. Hun gikk på kokkelinja på videregående skole på Åndalsnes. I 2014 gikk veien videre til Oslo og Axelsons BWS, der hun studerte soneterapi og var ferdig utdannet soneterapeut i 2016. I 2015 og 2016 utdannet hun seg i yin-yoga, og i 2019 ble hun ernæringsterapeut ved Tunsberg Medisinske Skole. 

Kontakt: post@balanseliv.no; nettside: https://balanseliv.no/

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner