Skip to main content

Men du ser ikke syk ut

[wcm_restrict]

Allerede i boktittelen kan mange av oss kjenne oss igjen, enten fordi vi selv har tenkt tanken om andre, eller har opplevd å høre at ”men du ser jo ikke syk ut”. Forfatter Ragnhild Holmås er en av dem som ser helt frisk ut utenpå, men også en av de mange tusen som her i landet lever med usynlig sykdom og som opplever å ikke bli forstått, eller enda verre: At sykdommen blir bagatellisert eller at den syke blir mistenkeliggjort. Hvorfor jobber han/hun ikke? Er han/hun egentlig syk?

I boka Men du ser ikke syk ut (Cappelen Damm, 2020) utfordrer Holmås en slik mistenkeliggjøring. Leseren får innblikk i hvordan livet er for en person som later som om hun er frisk i frykt for å bli mistenkt for å late som om hun er syk. Hun forteller om skjuling, skam og selvbedrag i det som er blitt en sjarmerende og samfunnskritisk bok. Er du selv usynlig syk, vil jeg tro du kan kjenne igjen mye, og er du det ikke, kan du lære noe. 

LES OGSÅ  Viktig oppgjør med det offisielle synet på årsaker til hjerte- og karsykdom

Ragnhild Holmås (f. 1988) er statsviter og tekstkonsulent. Som 23-åring fikk hun sykdommen myalgisk encefalopati (ME). Hun opplevde at å bli trodd ble en minst like stor utfordring som selve sykdommen. På Instagram-kontoen @serikkesykut skaper hun stor begeistring med fakta, fjas og fordomsknusing om usynlig sykdom. Med humor og lekenhet utforsker forfatteren hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet om sykdommer som rammer flest kvinner er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med yoga og rare juicer.

Boka bør leses både av alle som selv har en usynlig sykdom, av helsepersonell, folk som jobber i NAV eller ”bare” er familie eller venn. Anne-Katrine Hærland har skrevet forordet.

Men du ser ikke syk ut / 2020 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Forfatter: Ragnhild Holmås

Titler: Men du ser ikke syk ut

Utgiver: Cappelen Damm AS

Utgivelsesår: 2020   

ISBN: 9788202617837

Priser: kr 379 innbundet, 255 sider (www.cappelendamm.no)

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner