Skip to main content

Mer antioksidanter i øko-mat

Økologisk dyrket mat har mer antioksidanter, lavere konsentrasjoner av tungmetallet kadmium og av sprøytemiddelrester enn industrielt produsert mat. Dette konkluderte en stor gruppe forskere fra en rekke land etter å ha utført en inngående fellesstudie av ikke mindre enn 343 fagartikler.

Bakgrunnen for studien var at mange forbrukere etterspør økologisk dyrket mat, samtidig som fagfolk er delt i sitt syn på om slik mat er sunnere enn industrielt produsert mat. Den nye studien fant 19–69 prosent mer antioksidanter i økologisk produsert mat. Annen forskning har vist at antioksidanter kan redusere risikoen for å utvikle blant annet hjertesykdom, visse kreftformer og degenerative lidelser i nervesystemet. Høyere innhold av antioksidanter og lavere innhold av kadmium og sprøytemiddelrester er altså gode grunner for å velge økologisk produsert mat. IM

Kilde:

Baranski M, Srednicka-Tober D, Nikolaos Volakakis N mfl. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. British Journal of Nutrition 2014; 112: 794-811. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24968103


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Hva bør vi spise? – En pragmatisk, personlig tilnærming til steinalderkosthold