Skip to main content

Mer harmoni i hjemmet med Eduterapi

Livet gikk bedre da Tone Bjørnson Aanderaa og hennes familie fjernet gluten og melk fra kostholdet og fokuserte på å ha et stabilt blodsukker. Med Eduterapi ble hjemmesituasjonen enda mer harmonisk.

Tekst og foto Iver Mysterud

– Jeg kan konstatere at jeg er blitt mer harmonisk og har fått en indre trygghet jeg ikke har hatt tidligere i livet, sier Tone (f. 1974), som bor i Oslo med mann og tre døtre på åtte, seks og tre år. Dette takker hun sitt nye kosthold og Eduterapi for. Veien dit hun er nå, har imidlertid vært slitsom og turbulent.

Mange kan nikke gjenkjennende til det hektiske livet Tona hadde med sin småbarnsfamilie. Hun arbeidet 80 prosent som helsesøster i det offentlige, og på hjemmebane taklet hun tre små jenter med stort behov for oppmerksomhet. I ”kampens hete” ble det en del krangling og sinne, kanskje mer enn normalt, lurer Tone på i dag. Spesielt tæret det på at en av jentene var mye sint. Hun våknet opp hver eneste natt med et sinneutbrudd, var vanskelig å få roet og å få kontakt med. Når hun våknet om morgenen igjen, var hun fremdeles sint. – Heldigvis var hun blid i barnehagen, men vel hjemme var hun igjen den sinte jenta. Dette var med på å skape en lite hyggelig stemning i vårt hjem, minnes Tone.

Kostholdsomlegging

I januar 2009 leste Tone om den ”kjernesunne” familien Mauritson i Danmark1 og de positive endringene familien opplevde etter å ha lagt om til et blodsukkerstabilt kosthold uten korn- og melkeprodukter. – Dette inspirerte meg veldig, sier Tone, som ønsket å teste effekten av kostholdsendring på seg selv og familien.

Familien kuttet først ut melk- og melkeprodukter. Resultatene lot ikke vente på seg. Allerede etter en uke var to av jentenes slimete natthoste borte. Både Tone og mannen hadde hatt kronisk tett nese, og etter et par uker var symptomene forsvunnet. – Min manns snorking forsvant også, sier Tone fornøyd.

Paret begynte å spise middagsrester til lunsj, og begge opplevde at dette ga større overskudd. Barna ønsket ikke denne typen kald lunsj og fortsatte å spise brød. 

Høsten 2010 kunne de også slå fast at datterens nattlige sinneutbrudd var blitt bedre. Hennes søvn var mye roligere enn tidligere, noe Tone lurer på om kan skyldes fraværet av melkeprodukter.

Tone lærte stadig mer om ernæring og forsto at familiens problemer i stor grad ble påvirket av kostholdet. En av jentene hennes var fremdeles mye sint på dagtid. Tone ønsket å fjerne gluten for å se effektene av dette, men det viste seg å være lettere tenkt enn gjort. Det var en stor utfordring å få jenta til å like glutenfritt brød, men etter mye prøving og feiling og en rekke forskjellige brødoppskrifter fikk de det til å fungere fra januar 2011. Etter to-tre uker var jentas ”svarte” sinne borte, hun ble mindre følsom og fikk det mye bedre med seg selv. Hvis hun tilfeldigvis fikk i seg mye gluten, kom nattevåkningen og morgensinnet tilbake. – Vi fikk med andre ord en klar dokumentasjon for at problemene virkelig skyldes gluten, sier Tone. I dag tåler datteren små mengder gluten en gang i blant uten å merke noe negativt.

Følsom for lavt blodsukker

Tones familie er følsomme for lavt blodsukker, og med sin nye kunnskap er Tone bevisst på å ligge i forkant. Ofte gir hun ungene og seg selv en flytende næringsblanding før middag. Dette er med på å holde blodsukkeret stabilt. Tone er også bevisst på å redusere inntaket av raffinert mat.

Eduterapi

I januar 2011 hadde Tone vært bevisst på kostholdet i to år, og mye hadde skjedd med henne selv og familien. De var imidlertid ikke helt i mål, og Tone følte derfor at de trengte noe mer. Hun så at kostomlegginga var veldig positiv og hjalp på mange områder, men den tok ikke tak i de bakenforliggende, dypereliggende problemene. Da hørte hun om Eduterapi. Behandlinga skulle visstnok fjerne stress, og det var det mye av i familien.

– Vi kjente endringer allerede etter en måned, forteller Tone. – Da hadde familien blitt mer harmonisk. Vi merket plutselig at vi kranglet mindre og fikk fram mer av våre positive sider. Kranglene kommer, men det er akkurat som om de går raskere over og vi takler dem bedre, fortsetter hun.

Det gikk litt opp og ned, men helt klart i riktig retning. – Det kan virke som om forandringer til det positive skjer langsomt, nesten uten at du merker det før noen minner deg på hvordan det var før, sier Tone.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Skifte av jobb«]Som helsesøster følte Tone seg mer og mer i en slags skvis. Hun var yrkesmessig forpliktet til å gå god for myndighetenes anbefalte kosthold, men opplevde at nettopp dette kostholdet ikke gjorde hennes familie godt. Etter hvert fikk hun kunnskaper som tilsa at mange mennesker ikke fungerer godt på myndighetenes anbefalte kosthold. Dette var en medvirkende årsak til at Tone sluttet i stillingen på en offentlig helsestasjon. Hun arbeider i dag som helsesøster på to videregående skoler, men begynner fra sommeren 2012 som privat helsesøster. I tillegg tar hun videreutdanning i ernæring og holder jevnlig kurs om betydningen for helsa av et blodsukkerstabilt kosthold uten korn- og melkeprodukter. Nettadresse: www.lillevenn.no.[/gdlr_box_icon]

Mer robust

Tone merket at hun etter hvert klarte å håndtere vanskelige familiesituasjoner uten å falle sammen. Dette var tydelig i løpet av høsten 2011. – Ting preller mer av på meg, mens jeg tidligere tok ting personlig. Jeg kommer lettere tilbake i folden igjen, sier hun. Datterens sinneutbrudd kommer mye sjeldnere, men når det skjærer seg, klarer Tone i større grad å bevare roen. – Hvis man klarer å dempe eget stressnivå, blir det lettere å hjelpe og takle andre, sier Tone, som har fått stor tiltro til effektene av Eduterapi. Også Tones søster påpeker at Tone og flere familiemedlemmer er blitt merkbart forandret.

Flere faktorer

Tones familie gjennomførte flere tiltak på omtrent samme tid. – Vi kan ikke sikkert vite hva som skyldes kostholdsomlegginga og hva som skyldes Eduterapi, men vi opplever at begge disse endringene har gjort familien godt. Kostholdsendringene er utvilsomt viktige, men de løste ikke alle utfordringer. Vi opplevde en klar tilleggseffekt med Eduterapi, sier Tone.

Vorter forsvant

En av jentene var veldig plaget av vorter på hendene, rundt 40 stykker på en gang. De begynte ofte å blø og var iøynefallende for andre mennesker. – Vi håpet inderlig at de skulle bli borte til jentas skolestart, sier Tone. Dette var symptomer som kostholdsomleggingen alene tilsynelatende ikke påvirket.

Fra mars til juni 2011 forsvant de en etter en, og ved skolestart høsten 2011 var det gledelig nok kun én vorte igjen. – Det er sannsynlig at dette kommer av Eduterapi. Jane Lloyd, som har utviklet systemet, forteller at vorter erfaringsvis ofte blir borte med Eduterapi.

Kartlegging viktig

I etterpåklokskapens lys synes Tone det er uheldig at hun og familien ikke ble grundig kartlagt for å teste sensorisk integrering og systemer for bearbeiding i hjernen før de begynte med Eduterapi. De ble først testet høsten 2011 av Kristin Bjørnson Kleven, som er Tones søster. Kristin har utdannet seg som for å kunne kartlegge som bakgrunn for Eduterapi-behandlingen (”TE Profiler”). – Kartleggingen var en øyeåpner for oss, sier Tone. – Den avdekket ubalanser som vi lenge hadde hatt mistanke om eksisterte i familien. Blant annet er vi veldig følsomme for lyder, og en av døtrene viste seg å ha lett nedsatt hørsel. En av jentene hadde også en for aktiv Moro-refleks,2,3 fortsetter hun.

Tone synes kartlegginga satte familiens overfølsomhet og ubalanser i perspektiv. Sammen med testinga fikk de også fram alle de gode egenskapene til medlemmene av familien hennes. Blant annet er flere av dem svært kreative eller i en prosess hvor de blir mer kreative. – Vi lærte også at vi ikke kan noe for ubalansene og overfølsomheten, som begge er nedarvet gjennom generasjoner.  Vi er derfor glade for at det finnes et system som Eduterapi for å motvirke dem. En ny kartlegging etter et halvt år vil måle eventuell framgang, avslutter Tone Bjørnson Aanderaa. 

 

Les også:

Demp stress og øk dine muligheter med Eduterapi

 

Kilder

1  www.kernesundfamilie.dk/.

LES OGSÅ  Fullstendig tilbakegang av alvorlig kreft

2  www.barnvedhjertet.no/forum/showthread.php?t=2714.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Moro.

 


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner